Управляващото лицемерие

Управляващото лицемерие

Никой не е подозирал, че ще видим чак такава метла в държавната администрация, и то в рамките на едно служебно правителство. Безпрецедентна злоупотреба и преяждане с власт демонстрира самозабравилото се правителство.
За една седмица смениха всички зам.-министри с гербаджийски, даже не се постараха да потърсят поне камуфлажно независими хора. Не. Чисти, откровени кадри на ГЕРБ. Смениха управата на Агенция „Пътна инфраструктура“ с такава на ГЕРБ. ДНСК – също. Надзорният съвет на НОИ – също. Агенции, дирекции, ведомства – всички под ножа.
Даже и областните управители! Нещо нечувано досега – служебно правителство с мандат от два месеца посегна даже и на областните управители. И какви назначи? ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ и пак ГЕРБ! На Пловдив – заместник на обучаващия за изборни манипулации Тотев, на Монтана – заместничка на посочения от Фидосова бивш областен, на Плевен – заместник на посочения от Цачева бивш областен и т.н, и т.н.
Такава поголовна чистка не сме виждали от 2009 г., когато Борисов смени всички в държавната администрация – от директорите в администрацията, чак до портиерите и чистачките. Близнашки днес прави същото. Всички, всички до един! Даже не се поинтересуваха дали хората, които сменят, са експерти, дали си вършат работата. Никакво значение няма за тях, щом не са проверени кадри на ГЕРБ.
Както казаха от „Десните“ – ГЕРБ завзема властта през задния вход. Узурпират всяко възможно кътче държавна власт. С каква цел? Простичка – търсят служебна победа, която да им се осигури от служебното правителство.
Изгаряща несправедливост лъха от действията на това правителство. Когато Плевнелиев назначи кабинета „Райков“, помните ли да е имало чистка? Не и няма и как да помните, защото не беше сменен никой. Ама никой! Областните управители – на места. Шефовете на агенции – на места. Ръководни и експертни кадри по министерства – на места. Райков не премести и един кламер от Министерски съвет. Защо? Просто – всички, всички, всички в цялата администрация в цялата държава бяха назначени от ГЕРБ.
Правдиво припомня Любослава Русева какво каза тогава Марин Райков. „Ще слушам повече мълчаливото мнозинство“, заяви той, аргументирайки се защо няма да прави ревизия на управлението на ГЕРБ. И това февруари 2013, когато на улиците на всички градове в страната се самозапалваха хора, когато всички социолози отчитаха подкрепа за протестите в огромни мащаби – над 70-80% от хората бяха съгласни с протестите срещу Борисов. Плевнелиев ясно и категорично каза, че няма да правят ревизия на Борисов, за да не били участвали в предизборната кампания.
Защо, защо, защо тогава сега уволнявате, изнасяте криви данни, назначавате калинки и ваньотановци? Двойният аршин е толкова очевиден, че само тези, които предпочитат да си изкривят душата, само те няма да видят това влудяващо лицемерие. Излиза Плевнелиев и със сериозен тон обяснява как правителството на Близнашки ще каже „истината“ за състоянието на държавата. Защо, драги Плевнелиев, не каза със същата сериозност същото нещо, когато назначаваше предходното си правителство? Нямаше ли нужда тогава от „истина“ за състоянието на държавата? Не изгоряха ли живи хора от отчаяние? Не се ли вдигна цялата страна на протест? Не изчезнаха ли милиард и половина (!) от здравните осигуровки на гражданите? Не изчезна ли държавният резерв? Не фалираха ли хиляди фирми заради невръщането на ДДС? Не гладуваха ли хиляди пенсионери? Не страдаха ли хиляди семейства? Нямаше ли чутовен рекет върху всичко и всички, които не си плащаха данък „Спокойствие“ на ГЕРБ? Не унищожили ли ГЕРБ всички институции в държавата? Не превърна ли ГЕРБ парламента в „гумен печат“, в един прост регистратор на волята на Борисов? Малко причини ли даде ГЕРБ за ревизия?
Не, причини имаше достатъчно. Но тогава падащият от власт беше „свой“. Тогава падащият от власт беше човекът, който еднолично назначи Плевнелиев за президент, не без дейната подкрепа на тогавашната шефка на ЦИК Красимира Медарова, която случайно беше предложена от Плевнелиев за служебен министър на изборите. Тогава нямаше нужда обществото да чуе истината, защото тя беше неудобна за Бойко Методиев Борисов и неговия адютант Росен Асенов Плевнелиев.
Днес, вече тези забулващи истината и криещи далаверите, се обявиха за първи борци за прозрачност в държавата. Разбира се, трябва да излязат на светло всички нередни неща правени от всяко едно правителство. Това на Пламен Орешарски даде своята лепта в хронологичното развитие на българското задкулисие и заслужава да бъде разследвано, както обаче и всяко правителство преди него. Но да го разследват в предизборна кампания тези, които имаха възможност да разследват предходното още по-провалено правителство, но не го направиха, ми идва в повече. Или искаш прозрачност за всички, или не искаш за никой. Тази избирателност да искаш прозрачност за чуждите и пълен мрак по отношение на своите, я намирам за отвратителна. Когато лицемери управляват държавата, нищо хубаво не ни чака.Петър Кичашки, Движение „Модерна България“Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *