Ураганът „Идалия“ връхлетя Флорида, стотици полети бяха отменени (ВИДЕО)

Григор Димитров елиминира Анди Мъри на US Open

Ураганът „Идалия“ връхлетя Флорида, стотици полети бяха отменени (ВИДЕО)

Ураганът „Идалия“ връхлетя крайбрежието на Флорида с опасна сила от категория 3, причинявайки смъртоносни ветрове, невиждани в този регион от 125 години. Властите очакват неописуеми разрушения дори отвъд зоната, в която се движи. 

„Най-лошото тепърва предстои. Въпреки, че вече наблюдаваме щетите от наводненията. Вълните в океана достигнаха височина от над 2,70 м., така че се наложи да започнем и спешни операции и в бурни води. Електрическите компании спряха електрозахранването заради мерките за сигурност, тъй като от първостепенно значение е опазването на човешкия живот. Всички пътища в района са наводнени, преминаването и за нашите екипи е силно затруднено. Налага ни се да се придвижваме с лодки, тъй като силните ветрове пречат на операциите с хеликоптер. Призовавам всички жители да спазват указанията на службите, тъй като наистина най-лошото предстои“, заяви Дейвид Де Карло, началник на Службата за извънредни ситуации в окръг Хернандо.

Властите наредиха евакуация в 49 окръга, заради наводненията. Десетки села останаха блокирани, тъй като ключови пътни артерии бяха затворени. А нивото на водата по улиците е над 1 метър. Близо 250 хиляди души останаха без ток.

40-годишен мъж е загинал, след като е загубил контрол над автомобила си и се е блъснал в дърво. В социалните мрежи местни хора публикуваха снимки на покритите от паднали дървета улици.

Повече от 1000 полета бяха отменени. Американската авиокомпания „Southwest Airlines“ е анулирала над 200 полета, а „Delta Air Lines“ и „American Airlines“ – съответно 148 и 98, става ясно от сайта за следене на полети Flightaware.com. Около 795 полета са били забавени. Летища в Тампа, Клиъруотър и Талахаси са преустановили работа и следят ситуацията с урагана.

Бурята беше понижена от предпоследната по сила категория четвърта във втора. В ранните часове на деня „Идалия“ се придвижи от мексиканския залив на север и тогава скоростта на вятъра достигна 250 километра в час.

Евакуират Флорида заради урагана „Идалия“

Това е третият ураган, който навлиза на сушата във Флорида през последните 12 месеца, след „Ян“ през септември миналата година и „Никол“ през октомври. 

„Националната гвардия на САЩ“ се подготви за спасителни операции, тъй като изключително опасната „Идалия“ се насочи към тях с уникални по рода си разрушителни ветрове и животозастрашаваща бурна вълна до 16 метра. 

„Има голяма опасност от смъртни случаи и катастрофални разрушения“, предупреди шерифската служба на окръг Тейлър.

„Още преди навлизането на сушата започваме да виждаме апокалиптична сцена тук“, заяви рано в сряда жителят на града Сидър Кий Майкъл Бобит. „След часове Сидър Кий ще бъде неузнаваем“, добави той.

Ураганът „Хилари“ заплашва Мексико и Калифорния с катастрофални наводнения (ВИДЕО)

„Моментът е критичен. Ще бъдем ударени от голям ураган.Много вероятно е той да причини сериозни щети, това е реалността. Така че бъдете готови, подгответе се и за прекъсвания на тока. Трябва да знаете, че много хора са на линия да ви помогнат да си стъпите отново на краката“, заяви Рон Де Сантис, губернатор на Флорида.

Видео: Ройтерс

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *