Урок по история се превръща в урок по човечност и морал

Урок по история се превръща в урок по човечност и морал

Филмът „Да помним” се превърна в урок по човечност и морал за стотина деветокласници от Английска и Природо-математическа гимназии в Бургас.
Възможно ли е човек да изложи на опасност себе си и семейството си, за да помогне на друг? До къде се простират измеренията на човечност и обич? Защо точно евреите са били обект на преследване и унищожение през Втората Световна война? Какъв е бил стимулът за тези, които са се противопоставили на нечовешкия закон за защита на нацията и депортацията на евреите от България?
Отговори на тези въпроси потърсиха в оживена дискусия с представители на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” деветокласници от ПГПАЕ „Гео Милев“ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков”. Вниманието на учениците бе фокусирано върху примери, показани във филма „Да помним”, който бе прожектиран пред тях, както и от разказа на автора му Алберта Алкалай, председател на „Алеф”. Пред тях оживяха събитията от времето на Втората световна война, ужасяващата безчовечност и жестокост, проявявани през годините на Холкоста, жертвоготовността и моралната чистота на хората, избрали да съхранят човечността и съвестта си.
Прожекцията породи у младите хора множество въпроси. На фона на това, което вече са съпреживели чрез филмите „Списъкът на Шиндлер”, „Пианистът”, Животът е прекрасен”, „Крадецът на книги”, те потърсиха допълнителни отговори за най-мрачния период в историята на човечеството.
„Темата за Холокоста е особено болезнена, защото за пръв път в историята на човечество с такава ненавист и такава методичност са изтребвани милиони. Това оставя една отворена рана и колкото и да е болезнено, тези събития трябва да се припомнят, защото само така би могло да се предотврати тяхно повторение”, сподели Веселин Гръцманов, преподавател по история в Английската гимназия, който разказа и за посещението си в музея на Холкоста в Израел.
„Историята не е само предмет, тя е и послание за бъдещето именно чрез уроците, които ни дава”, категорична е Димитрина Русинова, преподавател в Природо-математическата гимназия.
Весела Бъклева, учител по история в същата гимназия, която също е била в Израел, изрази удовлетворението си, че учениците проявяват интерес към темата за Холокоста и се вълнуват от нея. Тази година тя работи с тях по проект „Дни в памет на жертвите от Холокоста и социалната справедливост”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *