Фалитът на „Евъргранд“ носи още лоши новини за китайската икономика

Фалитът на „Евъргранд“ носи още лоши новини за китайската икономика

© Reuters

„Евъргранд“ е втората по големина строителна компания в Китай, чийто дълг от над 300 млрд. долара продължава да расте въпреки продажбата на активи

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Китайският гигант в недвижимите имоти „Евъргранд“ (Evergrande Group) е подал молба за обявяване в несъстоятелност пред съд в Манхатън, съобщиха Франс прес и Си Ен Би Си.Целта е да се използва възможността според американското законодателство за предоставяне на чуждестранни компании с активи в САЩ на достъп до американски съдилища и за защита от искове на американски кредитори по време на периода на преструктуриране.Конгломератът „Евъргранд“ – вторият по големина в строителния бранш в Китай, е натрупал дълг от над 300 млрд. долара. Той се оказа в затруднено положение през 2021 г., когато китайските власти затегнаха контрола над сектора на недвижимите имоти. Тогава предприемачът изпадна в дефолт и обяви програма за преструктуриране на чуждестранните си задължения през март. Търговията с акциите му е спряна от март 2022 г.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

През юли „Евръгранд“ обяви загуба от общо 81 млрд. долара за последните две години след затруднения да завърши проектите си и да се разплаща с доставчици и кредитори.Нетните загуби за 2021 г. и 2022 г. бяха съответно 476 млрд. юана (66.36 млрд. долара) и 105.9 млрд. юана (14.76 млрд. долара) – резултат от отписвания на активи, връщане на поземлени парцели, загуби от финансови активи и финансови разходи. МВФ: Светът сега е по-добро място, но рискове дебнат от Украйна и Ел НиньоСъдебната процедура в САЩ започва на фона на страховете, че затрудненията на китайския сектор на недвижимите имоти могат да „заразят“ и други сектори от китайската икономика, чийто растеж вече боксува.Неотдавна „Кънтри гардън“ (Country Garden), която беше сред най-големите компании за недвижими имоти в Китай, се затрудни да изплати купоните по свои доларови облигации и отправи предупреждение за печалбата. Китай спря данните за рекордно високата младежка безработицаОгромният сектор на недвижимите имоти дълго време беше двигател за растежа на китайската икономика, допринасяйки за 30% от брутния вътрешен продукт на страната.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *