Фандъкова обяви бюджет 2023 на София от 2 555 000 000 лева: ето на какво залага кметът

Фандъкова обяви бюджет 2023 на София от 2 555 000 000 лева: ето на какво залага кметът

Фандъкова обяви бюджет 2023 на София от 2 555 000 000 лева: ето на какво залага кметът

Ще внесем проект на бюджет на Столична община за 2023 г. в размер на 2 555 000 000 лева, обяви на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Заради липсата на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет в началото на годината. Това наложи да разработим инвестиционни програми, за да не спираме инвестициите в градовете“, посочи Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя обяви, че проектобюджета ще бъде внесен в Столичния общински съвет (СОС) още днес. До края на месеца ще бъде организирано обществено обсъждане, а през септември предстои той да бъде гласуван.

„Това е бюджет, по който ще продължи да работи моя екип, но ще започне работа и следващия кмет с неговия екип“, каза още Фандъкова.

Основните бюджетни взаимоотношения на Столична община, според приетия на 28 юли от парламента държавен бюджет за 2023 г., са на стойност над 977 млн. лева, от които 953 млн. лева е стойността на общата субсидия за делегирани от държавата дейности. За зимно почистване са предвидени над 1 млн. лева, а целевата субсидия за капиталови разходи е над 23 млн. лева.

„Първият бюджет, който подготвих като кмет през 2010 г., беше за 1 200 000 000 лева. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям. На първо място това се дължи на увеличените собствени приходи на общината и по-голямата събираемост, без увеличение на основни данъци и такси“, отбеляза Фандъкова.

В проектобюджета за 2023 г. са заложени приходи от около 930 000 000 лева, каза кметът. Тя припомни, че голяма част от стратегическите за града проекти са реализирани благодарение на безвъзмездни европейски средства. За последните 14 години те са били в размер на близо 4 млрд. лева.

Фандъкова увери, че финансовата стабилност на общината е запазена, а за това свидетелстват два факта – запазения кредитен рейтинг на общината, равен на този на държавата, както и недопуснатия спад в капиталовата програма.

„Средствата за инвестиции в настоящия бюджет са малко над 670 000 000 лева. От тях 323 000 000 лева, или около 48 %, са от собствените приходи на общината. Около 44 %, или 295 600 000 лева са средствата, защитени по европейски програми за конкретни обекти. Около 8 % са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София“, обясни Йорданка Фандъкова.

Изграждане и ремонт на пътна инфраструктура

„Най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булевардни. Около 200 000 000 лева са предвидени за изграждане на 16 нови улици и булеварди, както и за основен ремонт на 36 улици, булевардни и мостове в различни райони на града“, обяви кметът.

Най-големият стратегически заложен обект е изграждането на т. нар. трети градски ринг, включващ булевардите „Филип Кутев“ и „Тодор Каблешков“. Сред другите приоритети са продължаващото изграждане на „Ломско шосе“, връзката на града със Северната скоростна тангента, както и пробивът на бул. „Рожен“, посочи Фандъкова. Тя припомни, че част от обектите вече са завършени, сред които тунелът в квартал „Люлин“.

До 15 септември се очаква да бъде отворен за автомобили участъкът през „Княжево“, където се реконструира трамвайната линия, а през есента да приключи и самата реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“.

Изграждането на близо 100 километра канализация в 12 квартала са вторият по обем инвестиции, които възлизат на 104 500 000 лева, каза Йорданка Фандъкова. По думите ѝ 69 000 000 лева от тях са безвъзмездни средства по Оперативна програма „Околна среда“.

Нови линии на метрото

„Общо 79 500 000 лева са средствата, които инвестираме за изграждането на три километра ново метро – от квартал „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“. За съжаление, в момента коментираме темата за индексациите на този обект. Той се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, където не са заложени средства за индексации“, уточни Фандъкова. По въпроса предстои и среща с финансовия министър Асен Василев, за да не се стигне до загуба на средства.

„Имаме готовност да започнем изграждане на шест километра ново метро през „Слатина“, веднага след решение на съда. Там няколко граждани обжалват плана, надявам се след решението на съда да започнем, защото имаме избран изпълнител“, допълни Фандъкова.

Детски градини и училища

„В строителството на детски градини и училища инвестираме близо 60 000 000 лева. Това почти изцяло са собствени средства на общината, с които финансираме строителството на 45 нови сгради на детски градини и детски ясли, както и на едно ново училище в „Манастирски ливади“, обяви кметът. По думите ѝ още около 20 000 000 лева ще бъдат отделени за ремонти на детски градини и училища, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Малко над 5 000 000 лева са предвидени за изграждане и ремонт на детски площадки.

Зелени проекти

Зелените проекти са друг акцент в бюджета на София. Фандъкова даде за пример реновирането на междублокови пространства, подмяната на отоплителните уреди, развиване на мощностите на завода за преработка на отпадъците и други.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *