Фандъкова: Палатките пред Паметника на съветската армия са незаконни и предизборен PR

Фандъкова: Палатките пред Паметника на съветската армия са незаконни и предизборен PR

Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Коментарът ѝ е по повод инцидента пред паметника снощи, при който бяха задържани четирима души заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по монумента. От МВР информираха, че на място са установили една пострадала жена, която е била напръскана със спрей.

Фандъкова заяви, че палатките са незаконни пред монумента, тъй като Столична община е съгласувала протеста там без да разрешава тяхното поставяне.

„Призовавам лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да спазват изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Те отлично знаят, че след 22:00 часа не са разрешени протестите, единствено и само от гледна точка на сигурността на хората. Всъщност, организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметника, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, за да стоят цяла нощ. Това, което мен ме притеснява, наистина, е да не пострадат в тези политически битки, да не пострадат хора“, добави кметът на София.

„За съжаление, някои политици използват преместването на Паметника на съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори. Всъщност, организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят да стоят по цяла нощ“, каза кметът.

Тя добави, че се притеснява в тези „политически битки“ да не пострадат хора. Затова и полицията има присъствие, разговаряхме с директора на Столичната дирекция на вътрешните работи да не се допусне такава ситуация, добави тя.

Фандъкова припомни, че решението на Столичната община е много ясно – преди няколко месеца Столичният общински съвет (СОС) взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия, който е държавна собственост. Аз изпратих това решение на тогавашния областен управител. Вече има действия по изпълнение на това решение, каза Фандъкова.

Тя припомни, че освен решението за преместването на паметника, в решението на СОС се поставя задачата за провеждането на архитектурен конкурс за Княжеската градина. Вчера подписах доклада на главния архитект, с който стартира подготвянето на заданието за архитектурния конкурс и плана за Княжеската градина, добави кметът.

Целта е да се съберат предложения как да бъде оформено пространството на мястото на паметника на Съветската армия след неговото преместване.

 

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *