ФИЛОКСЕРАТА ГЕРБ

ФИЛОКСЕРАТА ГЕРБ

Филоксерата е една болест по лозята, която се появява в края на 19 и началото на 20-ти век. И поголовно съсипва насажденията, като отнема поминъка на десетки и стотици хиляди българи. До откриването на някои агропрепарати, филоксерата е като чумата и холерата. По пътя й жива лоза не остава.
В началото на 21-ви век у нас се появи нещо подобно на филоксерата. Само че не поразява лозята или други трайни насаждения, а поразява хората. Тая филоксера е социална и политическа. Създадена е в някаква тайна лаборатория на БКП. От най-уродливите и дивашки сегменти на фашистката и комунистическата идеология. Нейните гени започват от насилието и преминават през всичките му възможни фази. Хранителната среда на тези гени е съставена от една противна амалгама – смес от страх и подчинение, предизвикано от страха. Вирее успешно в почва, обогатена с простотия, пошлост и липса на знания.
Политическата филоксера отбелязва присъствие на географската ширина на Балканите. Медицината и останалите науки са безсилни в борбата срещу филоксерата.
След филоксерата остава пустиня. И никой не е в състояние да предскаже колко време и какви хора са необходими, за да се превърне пустинята в нещо по-различно от себе си.
Геният Радичков още преди няколко десетилетия предупреждаваше, че филоксерата не ни е изоставила. Геният се оказа прав.Любо Кольовски
Колаж: Иво Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *