Финансисти: Свиване на администрацията, а не вдигане на данъци

Финансисти: Свиване на администрацията, а не вдигане на данъци

Европейските страни са забогатели, когато са имали ниски налози
Вдигането на данъци няма да донесе нищо добро в държавата нито пък ще увеличи икономическия растеж. Това коментира пред BIG5.BG икономистът Румен Гълъбинов. Според него проблемът е в администрацията, която трябва да се намали. На същото мнение е и бившият финансов министър от кабинета Иван Костов Муравей Радев.
„Аз съм противник на измислянето на нови данъци и такси и вдигането на съществуващите. Ако трябва да се решава някакъв въпрос, той не трябва да се решава чрез вдигането на данъци“, заяви пред bTV Муравей Радев. Финансистът категорично е против предложението на КРИБ за въвеждане на такса за автомобили от профивицията и скока на винетките. Вкарването на нашите пари в нерефомирани системи е потъване. Трябва да се започне от реформа и намаляване в адинистрацията. Знаете ли какъв е ад е да се извади документ“, припомни Радев.
Да не се вдигат данъците, а да се направи свиване на административните разходи, категоричен е и Румен Гълъбинов, който е експерт към Комисията за бюджет и финанси в парламента. Резултатът от стимулите за укриване и неизкарване на доходи при високото данъчно облагане е не увеличение на данъчните приходи, а напротив – по-скоро намаление на данъчните приходи в сравнение със ситуацията на ниски данъчни ставки. Този ефект се обозначава най-често като Крива на Лафер.
Пред BIG5.BG той посочи 10-те причини зда излизане от тежката ситуация в която е икономиката и страната ни.
1. Практически няма пример на страна, която да е забогатяла с високи нива на данъци.
2. Европейски страни са забогатели по времето когато са имали ниски данъци.
3. След увеличението на нивата на данъците, темповете на икономически растеж значително намаляват.
4. За бедните страни в ЕС с високи данъци настигането (конвергенцията, кохезията) би било неимоверно затруднено и забавено.
5. Има разлика между преки и косвени данъци, като косвените данъци (ДДС и акцизите например) могат да променят потреблението в държавата, а от там и растежа.
6. Съветите на Проф. Ханке са за строга фискална политика, ниски данъци и ограничени бюджетни разходи.
7. Вдигането на данъците спира растежа, а на нас ни трябва висок растеж, което значи, че данъците трябва да останат ниски.
8. България трябва да реализира растеж на БВП над 3,5% годишно, за да настигаме другите в Европа.
9. Без ускорен растеж няма да се подобри жизненият стандарт на повечето българи.
10.За 2016 г. прогнозата за България е растеж, недостатъчен за настигането на другите държави.BIG5.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *