„Фич“ предупреди, че може да понижи рейтинга на десетки банки

"Фич" предупреди, че може да понижи рейтинга на десетки банки

„Фич“ предупреди, че може да понижи рейтинга на десетки банки

Американският банков сектор се доближава до друг източник на сътресения – риска от рязко понижаване на рейтингите на десетки банки, сред които може да е и „Джей Пи Морган Чейс“ (JPMorgan Chase). Това предупреди в интервю за Си Ен Би Си анализаторът от „Фич“ (Fitch) Крис Волф, цитиран от БТА.

Рейтинговата агенция намали оценката си за състоянието на сектора през юни и анализаторът отбелязва, че този ход е останал в голяма степен незабелязан, тъй като не е довел до понижаване на рейтинга на банки.

Още едно понижение на рейтинга на отрасъла – от А+ до АА- ще принуди „Фич“ да преразгледа рейтинга на всяка от над 70 американски банки, които покрива. Това каза Волф в ексклузивно интервю за Си Ен Би Си от централата на компанията в Ню Йорк.

„Ако слезем до А+, то това ще доведе до пренастройка на всичките ни финансови мерки и вероятно ще се изрази в действия към отрицателен (неивестиционен рейтинг)“, коментира Волф.

Агенциите за кредитен рейтинг, на които се позовават инвеститорите в облигации, разтърсиха напоследък пазарите с действията си.

Миналата седмица „Мудис“ понижи рейтинга на 10 малки и средни банки и предупреди, че може да направи същото със 17 други банки, включително по-големи институции като „Труист“ (Truist) и „Ю Ес банк“ (US Bank).

По-рано този месец „Фич“ понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ заради дисфункция на политическите институции и все по-голям дългов товар. Тази стъпка бе осмяна от бизнес лидери, включително от главния изпълнителен директор на „Джей Пи Морган“.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *