Франция обяви, че някои търговци и производители на храни са съгласни да намалят цените

Франция обяви, че някои търговци и производители на храни са съгласни да намалят цените

© Reuters

Брюно льо Мер

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Френският финансов министър съобщи в четвъртък, че е постигнал сделка с търговци на дребно и производители на храни за засилване на борбата с инфлацията, но посочи Unilever, Nestle и PepsiCo сред компаниите, които по думите му са отказали да „сътрудничат“ на споразумението, предаде „Ройтерс“.Компаниите се ангажираха да замразят или намалят цените на 5 хил. ежедневни продукта, заяви Брюно льо Мер в телевизионно интервю след двудневни разговори с ръководители от сектора. Франция заплаши хранително-вкусовата промишленост с данъци заради високите цениТой отбеляза още, че компаниите са се съгласили да изместят годишните преговори за цените – първоначално планирани за следващата година – през септември, с оглед намаляване на цените от януари.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Френското правителство се стреми да намали цените на храните и други основни продукти, а данните за август в четвъртък показаха, че инфлацията при храните – макар и да намалява от пика си по-рано тази година – все още е два пъти по-висока от общата инфлация.

Търговци на дребно като Carrefour и Les Mousquetaires предупредиха тази седмица, че френските потребители намаляват покупките си на стоки от първа необходимост поради високите разходи за живот.

Те освен това прехвърлиха вината върху глобалните мултинационални компании, като лобистката група в търговията на дребно Federation du Commerce et de la Distribution (FDC) заяви в сряда, че само 25 от 75 големи групи за потребителски стоки досега са се съгласили да намалят цените, и то само на ограничен брой продукти.“Големите мултинационални компании биха могли да направят много повече“, отбеляза Льо Мер.Той добави, че търговците на дребно, които не са прехвърлили намаленията на цените от доставчиците на своите клиенти, могат да бъдат изправени пред санкции.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *