Франция се отказа от касовите бележки

Cветовен рекорд в Диамантената лига по лека атлетика

Франция се отказа от касовите бележки

Франция спря автоматичното издаване на касови бележки. Клиентът ще получава своя бон, само ако изрично го поиска. 

Две седмици след промяната голяма част от французите все още не могат да свикнат с нея и продължават да търсят своята касова бележка, въпреки че на много места специални пана пред касите уведомяват, че касови бележки вече се издават само ако бъдат поискани. За много от хората касовият бон е удостоверение за сигурност, че покупката е платена и гарантирана. Други пък се нуждаят от него за да водят семейното си счетоводство.

Въвеждането на мярката беше отлагано неколкократно, а решението за премахването на бележките е част от промените в закона срещу разхищението.

Недоволство в Париж заради забраната за електрически тротинетки

Всяка година в страната се отпечатват 30 милиарда бележки. Целта след промяната е годишно да бъдат спестени 150 000 тона хартия, а 25 млн. дървета да останат неотсечени.

Освен това, друг важен аргумент е, че населението няма да бъде в контакт с вредните химикали, които се използват за отпечатване на бележката.

Така или иначе хартиената касовата бележка изчезва от френските магазини, но клиентът ще продължи да получава касовия бон по дигитален начин – като QR код, смс, на мейл или като съобщение в банковото приложение.

Касовите бележки остават при купуване на по-големи покупки и на електротехника, тъй като в тези случаи те продължават да бъдат гаранция.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *