Франция следи внимателно ситуацията в Габон

Франция следи внимателно ситуацията в Габон - 1

Франция следи внимателно ситуацията в Габон

Френското правителство ясно осъди преврата, който се извърши в Габон, заяви Оливие Веран, говорител на правителството. Франция следи внимателно събитията и изразява желание за зачитане на резултатите от изборите, след като те бъдат потвърдени. Този изказване е свързано с оспорваните президентски избори, проведени на 26 август в Габон.

Анализатори отбелязват, че Франция вероятно няма да изпрати военни сили да се намесват в събитията в Габон, тъй като това би могло да бъде тълкувано като опит за колониално влияние. Вместо това, Франция обикновено се намесва в регионални конфликти чрез покана от организации като ЕКОВАС, регионални органи или Африканския съюз, цитира „Фокус“.

Тара О’Конър, изпълнителен директор на Africa Risk Consulting, посочва, че династичната политика е непопулярна в Западна Африка. Тя коментира, че военните в Габон може да се опитват да използват положението след превратите в съседни страни като Нигер, Мали и Буркина Фасо, но същевременно подчертава, че Габон се е придвижвал към демокрация след диктатурата на бащата на текущия президент Али Бонго.

Този случай разкрива по-съвременната външна политика на Франция спрямо Африка, която включва намеса само с покана от регионални организации и организации като ЕКОВАС или Африканския съюз.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *