Хеликоптер се включи в гасенето на горски пожар край пловдивското село Любен

Хеликоптер се включи в гасенето на горски пожар край пловдивското село Любен

Хеликоптер се включи в гасенето на горски пожар край пловдивското село Любен

Вертолет AS 532 AL Cougar участва в гасенето на горски пожар в землището на село Любен, Област Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната.

Машината е излетяла в 9:50 часа, за да се включи в помощ на огнеборците за потушаването на огъня чрез обливане на засегнатия район с вода, посредством системите за пожарогасене „bambi bucket“. Екипаж е от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС).

Село Любен се намира на 27 км северно от Пловдив. Наблизо се намира язовир „Пясъчник“ и река Пясъчник. 

Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Общо 202 пожара са ликвидирали през изминалото денонощие служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) в страната.

Вчера военен хеликоптер се включи в гасеното на пожара и в землището на пловдивското село Бабек.

Локализирани, но взе още с активни локални огнища, са пожарите на територията на област Хасково, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Овладян е огънят в землището на харманлийското село Шишманово, който избухна в четвъртък и обхвана над 1000 декара площи – треви, храсти и широколистна гора.

Ограничен е и пожарът до също харманлийското село Преславец и симеоновградското Констатнитово, който възникна в ранния следобед вчера в сухи треви и храсти. В Константиново огънят е минал през дворовете на няколко къщи, но пожарникарите са успели да спасят постройките от запалване. Край Преславец остават да дежурят три екипа огнеборци.

И днес за региона са в сила червен и оранжев код за пожароопасност. Още миналата сряда хасковската пожарна официално предупреди за екстремна опасност от огнени бедствия предвид настъпващия сух и горещ период. Бяха разпоредени и проверки съвместно с полицаи и горски служители за недопускане на пожари. Този летен сезон в региона вече бушуваха няколко големи горски пожара в общините Любимец, Маджарово и Ивайловград, заради които беше обявявано и бедствено положение

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *