Хиляди мъртви риби в Смолян: Установиха неправомерно заустваане на река Черна

Хиляди мъртви риби в Смолян: Установиха неправомерно заустваане на река Черна

Екоинспекцията в Смолян установи неправомерно заустване на отпадъчни води от канализационния колектор.

Снимка:
Елена Павлова

Във връзка с постъпилия сигнал на за умряла риба в р. Черна, землище на кв. „Устово“ в гр. Смолян, продължават огледите на засегнатия участък, съобщиха от РИОСВ – Смолян.

Контролните органи констатирали заустване на отпадъчни води с битово-фекален характер от канализационния колектор на град Смолян в р. Черна.

По случая е образувано и досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Смолян. След обход в района на кв. „Устово“ тази сутрин бе установено наличието на умряла риба и миризма на канализационни води.

Снимка:
Елена Павлова

Членовете на Рибарско сдружение „Олимпик“ – Смолян, успяха да съберат над 16 чувала с умряла риба. Мъртвите пъстърви достигат до 70 сантиметра.

Риболовците от сдружението са тези, които от пет години се грижат за реката. Преди три години, благодарение на техните усилия водоемът е в режим „хвани-пусни“. А всяка година зарибяват с пъстърва

Снимка:
Елена Павлова

Спрямо виновните лица ще бъдат предприети административно – наказателни мерки, включително и възможност за мерки по реда на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.

Жители на квартала алармираха, че в събота вечерта покрай реката се е носила „ужасна задушлива миризма на канализация, химикали и амоняк“, а рибата е умряла.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *