Хиляди участваха в демонстрация в подкрепа на военните в Нигер

Хиляди участваха в демонстрация в подкрепа на военните в Нигер - 1

Хиляди участваха в демонстрация в подкрепа на военните в Нигер

Хиляди привърженици на военните в Нигер се събраха на демонстрация в столицата Ниамей, за да изразят подкрепата си към хунтата, която зае властта на 26 юли. Участниците в протеста изразиха антифренски настроения и се изказаха против Западноафриканската икономическа общност (ECOWAS). Някои от плакатите на демонстрантите бяха с надписи като „Не на санкциите!“ и „Долу Франция!“. В рамките на демонстрацията бяха изпълнени и специални песни в чест на хунтата, предаде БТА.

Западноафриканската икономическа общност заплаши със сила, че ако президентът, свален от хунтата, не бъде върнат на власт, те ще предприемат действия. ЕКОВАС вече наложи санкции срещу Нигер. В същото време хунтата предупреди другите страни да не се бъркат във вътрешните дела на Нигер. Ръководителят на хунтата, Абдурахман Чиани, обаче заяви, че не иска да заграбва властта и че ще осъществи преход, който ще продължи най-много три години. Това обещание беше направено в публично обръщение към нацията.

Делегация от ЕКОВАС посети Нигер и се срещна както със сваления президент, така и с ръководителя на хунтата, Абдурахман Чиани. Въпреки това, по информация на телевизия „Ал Арабия“, мисията на ЕКОВАС се оказа неуспешна, тъй като военните отказаха да освободят сваления президент Мохамед Базум и да го върнат на власт.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *