Християните почитат Успение Богородично в един от най-големите празници през годината

Християните почитат Успение Богородично в един от най-големите празници през годината

© Лили Тоушек

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Християните отбелязват днес един от най-големите празници през годината – Успение на Пресвета Богородица. Денят е популярен като Голяма Богородица и е сред най-обичаните в България заради многото именици – по данни на Националния статистически институт празник имат близо 185 хил. души.Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.Това е денят, в който Дева Мария завършва земния си път на 64-годишна възраст и отива при Сина си в небесата. Три дни по-рано Архангел Гавриил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното желание на Богородица е да види светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос – в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата ѝ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа ѝ с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащаницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни В памет на явяването на Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.Мария е най-популярното женско име в България – носят го над 103 хил. жени. В последните десет години то държи второто място по брой новородени момичета, които са били кръстени така.

Имен ден празнуват също Марийка, Мара, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Панайот, Преслав и Преслава.

Денят се чества като празник на град Варна, чийто катедрален храм носи името му. Празнуват също Несебър, Стражица, Ихтиман и Шипка.Българската православна църквата отбелязва Успение Богородично с литургии в цялата страна. По традиция сред най-тържествените е тази в Троянския манастир „Успение Богородично“, който има храмов празник. След нея ще има литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до параклиса, изграден на мястото, където тя извършила първото си чудо. © Надежда Чипева, Капитал Катедралата „Успение Богородично“ във Варна В народните традицииСпоред народната традиция на Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *