Цацаров изби рибата – цялата корупция на показ

Цацаров изби рибата – цялата корупция на показ

Цацаров изби рибата – цялата корупция на показ
Бомбастична заявка за ревизия на всички забатачени разследвания за корупция направи главният прокурор Сотир Цацаров. Велик ден за българската държавност или великденски кьорфишек сред изтрещялата ни публичност?! – всеки да мисли с главата на раменете си. Във всеки случай, ако намеренията са сериозни, би трябвало да бъдат обявени далеч по-официално, отколкото се случи – при представянето на отчетния доклад на Варненската окръжна прокуратура. Не че Варна не е сред бастионите на корупцията, но голямата зала на софийската съдебна палата би била по-добра сцена за подобна изява.
Но това да й е кусурът на грандиозната антикорупционна операция. Всички прекратени или необосновано продължавани във времето досъдебни производства за корупционни престъпления щели да бъдат проверени. Установено било, че има висящи дела, които засягат „доста крупни фигури от местен мащаб – кметове на общини, особено морски“. Много били и сигналите, включително и на ДАНС, по които прокурорите не си правели труда да започнат поне формална проверка – някои висели „на трупчета“ с месеци, без по тях да е пипнато нищо. Според Цацаров това се дължало не само на бездействието на прокуратурата, но и на други органи. Дали хвърли камък в градината на разследващите полицаи в МВР, или на други субекти не стана ясно. Но при констатираното мащабно бездействие на прокуратурата кой е длъжен да проявява чудеса от храброст?
„Не може да има сигнал за корупция на кмет, той да е влязъл в прокуратурата и в продължение на седем месеца да няма реакция – проверка или досъдебно производство. Това не е нормално“, твърди Цацаров. Не е нормално другаде, но у нас е. Пълните данни от разпоредената от главния прокурор проверка щели да бъдат обявени до края на месеца. Включително и имената и длъжностите на лицата, радващи се на прокурорски чадър. А сред тях можел да се окаже бившият премиер Бойко Борисов. Не заради неясното му бизнес минало, не заради записите „Банкя“ и „Мишо Бирата“, не и заради изборната афера „Костинброд“. А заради полетите с армейски самолети и хеликоптери – т. нар. въздушни таксита, за които също се шуми. Това разследване на Софийската военна прокуратура се водело засега срещу длъжностни лица от военното министерство и от армията и щяло да приключи с обвинителен акт. И прокуратурата нямало да се ограничи с извършителите, а щяла да гони и поръчителите, щели да се преценяват действията и на Борисов. Както каза Цацаров, „за да използваш такси и да не го платиш, първо трябва да го поръчаш, то няма да дойде само“.
Въпросът е обаче кой поръчва музиката. Самият Цацаров даде да се разбере, че ползването на военни машини за частни полети ставало по същата схема като тази с частните полети на „Авиоотряд 28“. От обявения неотдавна доклад на Сметната палата пък стана ясно, че някои от тези екзотични полети на хора от ГЕРБ са били подписвани лично от тогавашния премиер Борисов. Бил е значи подбудител. Но обвинение беше повдигнато само срещу бившия шеф на авиоотряда Пенчо Пенчев. Към днешна дата Цацаров признава, че докладът на Сметната палата за одита в „Авиоотряд 28“ е улеснил работата на прокуратурата, но тя нямало да казва „дали има или няма престъпление“. Вицове ли да очакваме от нея тогава?
Докато ги чуем, може да прегледаме доклада, представен само преди два месеца от еврокомисарката по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом за нивото на корупцията в 28-те страни членки на Европейския съюз. В частта му за България пише, че „усилия“ срещу корупцията по високите етажи се полагат само ако сигналът идва от Брюксел. После тези „усилия“ продължават с формално разследване, а резултатът е, че по антикорупционна линия страната ни почти не е мръднала напред, откакто се присъедини към Евросъюза през 2007 година.
Какво ли трябва да направи Цацаров, за да промени общественото мнение у нас, проучено тогава от „Евробарометър „? То показа, че според 84% от интервюираните корупцията е широко разпространена в България, а единственият начин за постигане на успех в бизнеса е чрез политически връзки (най-висок дял в ЕС). Едва 9% пък смятат, че прокуратурата ни образува достатъчно на брой наказателни производства при разкрити корупционни практики (най-нисък дял в ЕС). Три пъти повече българи (в сравнение с другите народи в съюза) признават, че им искали подкуп. Системата за деклариране и проверка на имуществото не се справяла с незаконното обогатяване.
Делът на сивата икономика у нас е над 30%, а на официалната финансова информация, предоставена от партиите за финансирането на дейността им, изобщо не може да се вярва. Нормативна уредба за лобирането у нас няма, в резултат на което лобистите работят на тъмно и не декларират контактите си с лицата, заемащи държавни длъжности. Корупцията на всички нива и във всички държавни органи улеснява организираната престъпност и блокира преследването й по наказателен път чрез протекции в публичната администрация, в съдебната система, в полицията и митниците. Институциите, на които е възложено разследването на корупцията, конфликта на интереси и конфискуването на незаконно придобито имущество, не разполагат с автономия и ресурси. И как да разполагат, щом изтеклите стенограми от подслушани разговори демонстрират безогледна политическа намеса в работата на прокуратурата? Оттам – опорочени досъдебни разследвания, процесуално забавяне и прекратяване на делата поради формални недостатъци.
В средата на миналата година прокуратурата излезе със свой анализ за корупцията, изготвен по препоръка на Европейската комисия. И в него бе описано същото тресавище. Прокурорите ни разследват хаотично заради непознаване на фактите по делото, не проучват материалите, не анализират доказателствата, не познават основни елементи от съставите на отделните корупционни престъпления, не са наясно със съдебната практика, не квалифицират правилно деянията, пишат формално и неаргументирано обвинителните актове, липсва им мотивация. И че корупцията расте, а антикорупционните дела са малко. Е, успех на Сотир Цацаров!
Автор: Огнян Стойчев, „Банкеръ“ /www.banker.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *