Цветана Пиронкова: Да започнем промяната от себе си

Цветана Пиронкова: Да започнем промяната от себе си

„… не смятам, че в България се отделят достатъчно средства за каквото и да е, да не говорим за спорт! И не смятам, че причината за това са липсата на средства, а по-скоро в липсата на желание и заинтересованост на управляващата класа към тази дейност.
Смешно е да се демонстрира интерес към даден спортист, когато той е на върха, с цел пиар.
Наистина България трябва да се гордее със своите спортисти, защото те са героите на нашето време, те са светлото лице на България пред света, но за да ги има, не им трябват снимки и интервюта след успех, а стадиони, бази, отношение и разбиране….Макар и да живеем в трудни времена, аз имам надежда, че хубавите неща за България предстоят. Мисля, че не трябва да се надяваме само на политиците, на Европа и който и да е да ни оправи, а да започнем промяната от самите себе си. Само върху себе си имаме пълна власт, а това не е малко.“За кои турнири си заявила участие през тази календарна година?
-Следващия турнир, на който ще участвам, е този в Истанбул, който е на твърда настилка, а след това заминавам за Америка, където ще играя в Синсинати, Ню Хейвън и Ню Йорк.Все повече родители гледат на тениса като спорт с добра перспектива за бъдещото развитие на децата си. Вероятно можеш да представиш дълъг списък с предимства, които този спорт носи, но какво още трябва да знаят родителите за тениса, когато насочват децата си към този спорт?
– Разбира се, че тенисът има много предимства. Факт е, че няма по-добър спорт за жени – говорим както за красота, така и за популярност, престиж и, не на последно място, финансова реализация. Именно заради това конкуренцията в този спорт расте непрестанно, постоянно навлизат нови и изключително мотивирани за успех момичета, но това е едно от нещата, които поддържат интереса към тениса.
Какво още трябва да знаят родителите?! Наистина няма как да си подготвен за това, което предстои, по простата причина, че няма един единствен утъпкан път, по който да преминеш. Няма схема или рецепта за успех. Всяко дете, което тръгва по своя път, има нужда от подкрепата и закрилата на родителите си, така е и тук.Готова ли си да предадеш знанията и опита си на корта, като тенис-инструктор?
– Определено имам желание да го правя. Като човек, който се е реализирал в своята дейност смятам, че има какво да предам нататък, както аз, така и цялото ми семейство, тъй като всички ние се занимаваме професионално с тенис. Именно поради тази причина и в момента работим по реализирането на една наша мечта – собствен тенис клуб, където да развиваме нашата дейност. Тенисът е скъп спорт. Помага ли Българската федерация по тенис на тенисистите? Смяташ ли, че в България се отделят достатъчно средства от републиканския бюджет за стипендии, за материално-техническа база – открити и закрити кортове? И в тази връзка – къде сме ние, в сравнение с другите европейски държави, а и по света?
– Българската федерация по тенис вече не е анонимна, както беше преди години, в моята „младост“, ако мога така да се изразя.
От доста години вече ръководството е сменено, и това са хора ,които наистина искат да направят промяна, и това е факт. Вече имаме Национален Тенис Център, домакинствата на много престижни турнири: Фед Къп, Дейвис Къп, Турнирът на шампионките, чието последно издание предстои в София октомври месец. Всичко това са постижения, които говорят за качествената дейност на нашата Федерация.
Не, не смятам, че в България се отделят достатъчно средства за каквото и да е, да не говорим за спорт! И не смятам, че причината за това са липсата на средства, а по-скоро в липсата на желание и заинтересованост на управляващата класа към тази дейност.
Смешно е да се демонстрира интерес към даден спортист, когато той е на върха – с цел пиар.
Наистина България трябва да се гордее със своите спортисти, защото те са героите на нашето време, те са светлото лице на България пред света, но за да ги има, не им трябват снимки и интервюта след успех, а стадиони, бази, отношение и разбиране.Тенисът ли е най-голямата ти страст?
– О, аз имам много страсти! (смях). Имам доста и различни интереси, но, разбира се, тенисът е на първо място. Интересувам се живо от мода, изкуство, дизайн, музика, кино и все такива интересни неща. Питам, защото видях първия ти осъществен проект на снимка във Фейсбук – рокля, с която си облечена на коктейл в Маями. Модата ли е другото поприще, на което искаш да се посветиш?
– Обожавам модата! Това е една от страстите ми и бих искала да се развивам и в тази сфера. Осъзнавам, че няма да е лесно, имайки предвид програмата ми, но аз съм на принципа „Щом има желание – Има начин“.
/Дизайнер на роклите, от първата и последната снимка, е Цветана Пиронкова/Кой е твоят стил в модния дизайн – вечерни рокли и тоалети, спортни дрехи, ежедневни, мъжка или дамска мода? Вече си наложено име в тениса, и, ако погледнем от комерсиална гледна точка, би пробила най-лесно в модния бизнес със спортни екипи? Би ли включила в своите бъдещи проекти спортна модна линия „Цветана Пиронкова“?
– Имам идеи както за елегантни облекла, така и за спортна екипировка, така че не изключвам този вариант. В момента опипвам почвата и събирам екипа, който ще ми помогне да реализирам този проект.Чувстваш ли се богата след толкова много победи?
– Знаеш ли… Точно това си мислех скоро. След години, живот и здраве, когато приключи кариерата ми, когато ме поеме животът, кое ще е нещото, с което ще си спомням годините на тура? Та те са толкова много неща, толкова много случки, емоции, срещи с какви ли не хора и ситуации. Толкова мачове, победи, загуби, сълзи, радост… Да определено се чувствам богата! Кое те мотивира повече и кое прави играта ти по-добра – победите или загубите? Честно!
– Много е различно. Загубите са болезнени и отрезвяващи, а пък победите дават увереност и мотивация да продължаваш по същия начин. Така че и двете са мотивиращи по своему.Табу преди мач? Нещо, което никога не правиш, преди да излезеш на корта?
– Никога не излизам гладна на корта! (смях) Наистина не мога да играя, ако изпитвам глад. Ако ти се случи най-хубавото, това ще сложи ли край на професионалните ти изяви като тенисист? Не е тайна, че имаш сериозна връзка от няколко години…
– Аз и друг път съм казвала, че за мен е важен балансът в живота. Тенисът за мен не е някакъв затвор, който да ме ограничава от живота. Ако се случи най-хубавото, ще го изживея пълноценно и ще се насладя на момента. И вероятно ще се върна на корта, защо не?! Вече има доста майки сред тенисистките.Накъде върви България – към по-добро или… Къде хората са по-добри – тук или „навън“?
– За мен България е най-хубавото място на света. Няма как да е иначе, при положение, че това е родното ми място. Макар и да живеем в трудни времена, аз имам надежда, че хубавите неща за България предстоят. Мисля, че не трябва да се надяваме само на политиците, на Европа и който и да е да ни оправи, а да започнем промяната от самите себе си. Само върху себе си имаме пълна власт, а това не е малко. Родовата памет съхранява истории за интересни личности. Във вашето родословно дърво разказвали ли са ти за интересни личности и какво те е впечатлило най-много за тях?
– О, да! Сигурна съм, че във всяко родословно дърво присъстват интересни личности. И моето не прави изключение, съответно и историите са много. Една от интересните е за произхода на нашата фамилия Пиронкови. Един от прадядовците ми, всъщност, е човекът, който за първи път наричат Пиронков. Той е майсторът на първата каруца скована с пирони. Та, от тогава сме Пиронкови, или поне легендата е такава… (смях)На кое място поставяш България в твоя живот? Гордееш ли се, че си българка? А имало ли е случаи – да се срамуваш от този факт?
– Разбира се, че се гордея. Надали има българин, който е запознат с историята на нашия народ, и да не се гордее. Може би в момента положението не е розово, но този дух е в нас, просто трябва да погледнем в себе си, за да го открием отново. Ти си млад човек. Какво те впечатлява най-силно у младите хора днес. И в положителен смисъл и с отрицателен знак?
– Радвам се, че все по-често срещам страхотни, интелигентни млади хора с визия и амбиции за бъдещето. Такива, които работят върху себе си, а не чакат някой да им спусне нещо отгоре.
Не харесвам мързелът, безхаберието и негативизмът.Гласуваш ли? Какво е мнението ти за изборите за Европейски парламент? Според теб, защо младите хора не участват в изборите? Дали защото не вярват, че гласа им ще доведе до промяна?
– Гласувам винаги, когато съм си вкъщи за изборите. Смятам, че е важно, когато човек има някаква позиция, да я защитава. Имайки предвид тенденциите с купуването на гласове, не виждам логика да не се гласува. Купуването на гласове ще е успешно само при ниска избирателна активност. Съответно, като не гласуваме, ние неволно ставаме съпричастни към тази практика. Как и къде виждаш Цветана Пиронкова след 10 години?
– Десет години са много време. Пожелавам си да сме живи и здрави, да се срещнем тогава, ще ти кажа… (смях)Автор: Стоян ТончевЗАД КУЛИСИТЕ.coм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *