Цветанов ли е бил шефът в сянка на митниците? Писмо до Бойко Борисов от зам.-директора на Агенция „Митници“

Цветанов ли е бил шефът в сянка на митниците? Писмо до Бойко Борисов от зам.-директора на Агенция „Митници“

Докладната записка, изпратена до Бойко Борисов и до главния прокурор (2010 г.) е с подробности, които показват, че върху митницата има натиск да се създава чадър за определени хора и фирми. В нея Странджев предупреждава за опитите да бъдат овладени митниците.
В резултат на това той напуска Агенция “Митници”, поради изгубеното доверие от страна на Цветан Цветанов. zadkulisite.com публикува полученото писмо без редакторска намеса:
„Г-н министър-председател, при извършените кардинални реформи в митническата администрация, при освобождаване на значителен кадрови ресурс, който в голямата си част е корумпиран, имайки предвид световната финансова криза и липсата на свободен финансов ресурс, особено важно е „овладяването“ на Агенция „Митници“ и основни стратегически места като входните и изходни пунктове при границата с Република Турция, както и основния пункт на вътрешната ни граница Русе – Дунав мост. В термина „овладяване“, имам предвид кадрово верни, послушни хора на позиции, даващи им възможност да взимат решения в полза на човека, в скоби, политическата сила, поставила го на поста. До настоящия момент, ние, като ръководители на митническата администрация на Република България не сме допуснали такъв тип назначения, въпреки упражнявания ежедневен натиск и въпреки обвиненията за не следване „подходящата кадрова политика“. Аз, като част от ръководството на Агенция „Митници“, изпълнявам длъжността си, следвайки единствено политиката на правителството на Република България, а именно да събираме приходите в държавния бюджет, съгласно законите на тази държава. Голяма част от политическите дейци, особено тези, които са депутати за първи мандат, при своето избиране са поели съответните финансови ангажименти към лицата, които ги поддържат, финансират, но сега, заради финансовата криза и заради не овладените митници, това не се случва и всички са много изнервени. Въпреки че врагът, наркотрафикантите, контрабандистите на стоки, е един, по ред причини някои от тях и от субективен характер, съвместното противодействие на този вид престъпност е на ниско ниво, основно поради липсата на доверие между МВР и митническата администрация.
В началото на месец март под ръководството на г-н Цветан Цветанов е сформиран екип от служители на МВР, който трябва да „разследва“ корупционните и контрабандни схеми в митница Свиленград. Под контрол са поставени ръководни, редови и бивши служители от митническата администрация, бизнесмени с изградени позиции на митнически пункт „Капитан Андреево“, действащи партийни функционери. На съвещание, проведено под ръководството на министър Цветанов, в присъствието на ръководни служители от министерството, ДАНС, ВКС, същият е споделил – „Танов и Странджев не оправдаха гласуваното им доверие“. Съгласно представените справки на ръководството на Агенция „Митници“ са вменени извършвани действия, несъвместими с българското законодателство. Образувано е досъдебно производство. В този период зачестиха и статиите в средствата за масово осведомяване във връзка с неизпълнение приходите от страна на митницата, вадене на цифри извън контекста, както и телевизионни интервюта на „капацитети“ по митническите въпроси, обосноваващи неадекватното поведение на митническата администрация. Всичко това ми дава основание да считам, че съвсем скоро предстои дискредитация пред обществото и прекратяване на митническата реформа, което от своя страна ще доведе до осъществяване на пълен контрол върху дейностите, извършвани от митническата администрация на Република България.
Г-н министър-председател, моля да бъда правилно разбран, с тази информация до вас не целя протекции от ваша страна. Силно се надявам, че сегашното ръководство на вътрешното министерство няма да избере подхода на своите предшественици, а именно, хвърляйки целия си оперативен ресурс на търсене на „предатели“ в редиците си, а ще подходи професионално, принципно и честно при набирането и анализа на постъпващата информация. Лично аз, а напълно съм убеден, че и генерал Танов, ни най-малко се притесняваме, относно предприетите спрямо нас мерки, защото всичко, което сме вършили, вършим и в момента, е в рамките на законите на Република България. Осъзнавам много добре, че в условията на финансова криза обществото много въодушевено ще приеме една операция „Митнически октопод“ без да е наясно с истинските намерения на нейните организатори. А това, според мен, е много опасно за бъдещото демократично развитие на страната ни.
С уважение – Антоний Странджев, зам.-директор на Агенция „Митници“, 22 март 2010 г.“
„…. става ясно, че нови депутати – очевидно се има предвид от ГЕРБ – искат да изпълнят обещаното на свои спонсори, чрез далавери с митниците. Но това не се случва, защото митниците още “не са овладени” и те се изнервят, разбира се, че и при управлението на ГЕРБ има партийни функционери и бизнесмени “с изградени позиции” на Свиленград, и че Цветанов се меси там и се опитва да наложи свои хора.Резултатът от тази докладна записка е, че Странджев не е зам.-шеф на митниците.
Самата му докладна показва наивитет на един честен служител, който е вярвал, че ще промени нещо, като пише на премиера (при това не споменава много подробности и конкретни имена, вероятно съзнателно, а се изповядва като на бащицата). Но се е случило това, за което говори шефът на митницата Ваньо Танов в записания разговор до финансовия министър Дянков: „…На мястото на Странджев ще ми назначат един и аз ще стана пионка, те долу ще си командват к’во да прави, които фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам… Не са добре нещата, господин министър!”zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *