Цветанов ще спъне делото за клевета срещу него до изтичане на давността

Цветанов ще спъне делото за клевета срещу него до изтичане на давността

Състав на Софийския окръжен съд (СОС) с председател Любомир Крумов не даде ход на делото за клевета срещу бившия вътрешен министър и кандидат за депутат Цветан Цветанов, заведено от съдия Мирослава Тодорова. Причината бе, че нито Цветанов, нито негов защитник се явиха днес пред съда. Тази сутрин, преди заседанието, насрочено за 10.30 ч., в съда са били депозирани няколко молби, с които Цветанов оттегля пълномощното си от досегашния си адвокат Десислава Добрева и упълномощава нов защитник – адвокат Елена Божурска. Тя от своя страна е депозирала молба, с която уведомява СОС, че не може да се яви на заседанието заради пътуване в чужбина, като е представила и копие от автобусен билет. „Всички знаем за какво става дума – тази седмица е единственият шанс в близките години казусът да бъде разгледан и окончателно решен“, заяви пред съда адвокатът на съдия Тодорова Ина Лулчева и помоли следващото заседание да бъде насрочено за тази седмица.На практика отлагането на делото цели процесът да не може да стартира, тъй като Цветанов е кандидат-депутат и водач на две листи и няма съмнение, че след парламентарния вот на 5 октомври ще попадне в състава на новото Народно събрание. Така Цветанов ще се ползва с имунитет и делото ще трябва да бъде спряно, а давността за наказателно преследване за престъплението клевета ще изтече. Ако обаче процесът тръгне по същество, делото може да бъде решено в рамките на едно съдебно заседание.
В крайна сметка съдът определи, че пътуването в чужбина не е уважителна причина за неявяването на защитника на Цветанов и глоби адвокат Божурска с 1000 лв. “Г-жо Лулчева, на всички ни е ясно какво ще се случи, включително и в четвъртък”, заяви един от членовете на съдебния състав, визирайки процедурните хватки, с които Цветанов шиканира делото. Съдът обаче уважи молбата на адвокат Лулчева и насрочи делото за този четвъртък.
Делото за клевета срещу Цветанов се натъкна на множество спънки. То бе заведено от съдия Мирослава Тодорова, след като бившият вътрешен министър в две интервюта я обвини във връзки с организираната престъпност. На 23 януари 2012 г. Цветанов бе цитиран в заглавието на “24 часа“ – “Най-големият ни критик бави дело срещу мафията“ и в подзаглавие – „Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност“. На следващия ден в ефира на бТВ министърът бе попитан: “Скандал с шефката на Съюза на съдиите – вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията…“, на което Цветанов веднага отговори: “Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност”.
Впоследствие Тодорова бе уволнена от предишния състав на ВСС заради забавени мотиви по три дела, но Върховният административен съд отмени решението на съвета. Този състав на кадровия орган продължи традицията като понижи до районен съдия Тодорова.
След серия отводи на софийските съдии, процесът срещу Цветанов попадна в Пловдивския районен съд, а зам.-председателят на съда Екатерина Роглерова постанови, че бившият министър на вътрешните работи е изразявал гражданското си мнение, ползвайки правото си на свобода на словото, и го оправда. Така съдия Роглерова създаде прецедент в европейското правораздаване и обърна наопаки практиката на ЕСПЧ, тъй като чл. 10 от ЕКПЧ гарантира закрилата на свободата на словото от посегателствата на властта. Съдиите в Пловдивския окръжен съд също се отведоха, което доведе до сериозно забавяне на процеса и така делото бе разпределено от ВКС в СОС, който го спря, защото Цветанов междувременно беше придобил имунитет.
За специалността на процеса свидетелства и признанието на Сотир Цацаров по време на изслушването на кандидатите за главен прокурор пред декември 2012 г. Тогава председателят на Пловдивския окръжен съд и сега обвинител № 1 Сотир Цацаров призна без задръжки, че е прочел делото за клевета, заведено от Тодорова, още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик. Той обясни, че председателят на районния съд Веселин Хаджиев му занесъл папките на ръка. Впоследствие Веселин Хаджиев, както и Цацаров, беше повишен – без да е работил като съдия в Пловдивския окръжния съд, директно го оглави, като зае овакантеното от главния прокурор място.Краткият промеждутък между съдебната ваканция и парламентарния вот тази неделя е единственият шанс процесът да приключи, но по всичко личи, че бившият вътрешен министър е готов да възпрепятства разглеждането на делото преди изборите.Галина Гиргинова
judicialreports.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *