Цветлин Йовчев: Властимащите се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опоненти

Цветлин Йовчев: Властимащите се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опоненти - 1

Цветлин Йовчев: Властимащите се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опоненти

Продължава разследването на покушението срещу Алексей Петров. Разследващите работят по всички възможни версии.

„Официално не съм чул какви са версиите и дали са споделени от колегите. Днес към края на деня вече ще имат достатъчно данни и колегите ще могат да издигнат възможните хипотези. Към момента трудно бихме могли да кажем кои са най-реалистичните версии, това все още са хипотези, които подлежат на доказване и това ще стане в процеса на събиране на доказателства“, каза бившият председател на ДАНС и бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него колегите му с работа ще достигнат до достатъчно достоверна версия и данни.

„Дали обаче ще съумеят да намерят необходимите доказателства за съда – това вече е друг въпрос. Трудно се разследват такива престъпления. Що се касае до това каква е причината и мотив за това престъпление, е също трудно да кажем сега. Може да са много неща, включително такива, каквито към момента едва ли бихме могли да се сетим за тях“, допълни Йовчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че трябва да се търси както мотива, така и кой има ресурс да осъществи подобно престъпление.

„Колегите, които се занимават с разследването, разполагат с доста повече оперативна информация и те биха могли доста прецизно да отсеят кръг от хора, които биха могли да имат интерес да организират такова покушение. Такива поръчкови убийства се разкриват много трудно. В годините имаше няколко групи, които бяха разкрити, макар и доста трудно, дори доказани в съда. Но много от знаковите убийства останаха неразкрити“, припомни бившият министър.

Попитан кой човек е дал цялата власт на Алексей Петров в ДАНС, Йовчев отговори: „Очевидно е, че за да бъде допуснат, е политическо решение. Това беше една грешка, която впоследствие са осъзнали, защото на няколко пъти властимащите са се изкушавали да го използват като оръжие срещу опонентите си и винаги след това са го изпускали от контрол.“

Той е на мнение, че трябват бързи проактивни действия, за да се предотвратят следващи престъпления.

„Тези деяния вредят на имиджа на страната в момент, в който може да се окаже важен за България. Идването на Ангел Христов в България също е събитие, което трябва да бъде анализирано в контекста на всички останали в кратък период от време. Имаме и покушението срещу Красимир Каменов – Къро, имаме атентата срещу бившия главен прокурор – Иван Гешев, сега и Алексей Петров. За кратък период от време се случват тези неща. Една от основните задачи на разследващите е да потърсят дали по някакъв начин има връзка между тези събития“, добави Цветлин Йовчев.

Бившият председател на ДАНС не смята, че едва ли Русия и Владимир Путин в момента имат интерес да посегнат на българските политици, които вече се движат с охрана на НСО.

„Ние нямаме актуална стратегия за националната ни сигурност. Последната е от 2011 година, а сами разбирате, че ситуацията е съвсем различна. Продължаваме да говорим на парче какво военно оборудване трябва да закупим. Нямаме ефективна система, която да ни пази от киберзаплахи. Това, което трябва да обсъдят, е ситуацията в Черно море, както и възможността за развитие на кризата. Има реална опасност Русия да разшири конфликта и да въвлече страна членка на НАТО в този конфликт“, отсече той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *