Цветлин Йовчев за убийството на Петров: Разследващите ще имат възможност да формират реалистични хипотези в края на деня

Цветлин Йовчев за убийството на Петров: Разследващите ще имат възможност да формират реалистични хипотези в края на деня - 1

Цветлин Йовчев за убийството на Петров: Разследващите ще имат възможност да формират реалистични хипотези в края на деня

„Службите и разследващите ще успеят да стигнат до достоверни версии за убийството на Алексей Петров. Въпросът е дали е възможно да се съберат достатъчно доказателства, които да послужат в съда. Поръчковите убийства са много трудни за разследване, а към момента публичната информация ни води, че става въпрос за такова. Алексей Петров е противоречива личност. При всички положения, търсейки причините за убийството, можем да ги намерим в миналото, в настоящето и накърняване на интереси за бъдещето. Разследващите ще имат възможност да формират реалистични хипотези в края на този ден“. Това каза в „Тази сутрин“ Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи.

Цветлин Йовчев освобождава Алексей Петров като съветник в ДАНС:

„Считах, че е недопустимо човек с такъв профил да е на такава позиция в ДАНС. Такива позиции не са необходими в една професионална агенция – ръководителите нямат нужда от съветници. Той беше свързан със силово застраховане, с множество връзки с хора от криминалния контингент. Действията му в ДАНС предизвикаха притеснения. Той имаше неформална власт и правомощия, нехарактерни за съветник – поставяше задачи на структури, канеше „на кафе“ на хора“, посочи Йовчев.
„Във времето много властови групи се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си. Даваха му неформална власт и после го изпускаха от контрол. Точно периодът на „Тройната коалиция“ беше показателен период“, обясни той.

„Тогава стана ясно, че Алексей Петров е служител на Оперативно прикритие към ДАНС. Аз считах, че човек с неговия профил е неприемливо да е свързан със службите“, посочи Цветлин Йовчев.
„Дали е възможно някой да се е изкушил да използва Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си – напълно възможно е. Последните му изяви, коментари, публикуването на снимки – навеждат на такава мисъл“, подчерта бившият председател на ДАНС.
„Алексей Петров е човек с качества. Друг е въпросът дали е подходящ за политиката, службите или изпълнителната власт. През годините е показал способности да влезе под кожата на политици, хора с власт и в прокуратурата. Не бих се изненадал, ако е намерил начин и подход. Особено ако хората не се подготвени за функционирането на политическата система, обществените процеси и с кого говорят и това до какво може да доведе“, уточни Йовчев.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *