Цената на енергията: ВЕИ стават все по-конкурентоспособни

Кабинетът предлага 933 лв. минимална заплата от догодина

Цената на енергията: ВЕИ стават все по-конкурентоспособни

Ръстът в цените на изкопаемите горива миналата година направи възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) по-конкурентоспособни. 86% от всички новоинсталирани мощности показват по-ниски разходи през 2022 г. в сравнение с електроенергията, добита от изкопаеми горива. Това се посочва в доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Капацитетът за възобновяема енергия, добавен през последните две десетилетия, помогна за намаляване на сметките за гориво в електроенергийния сектор с най-малко 520 млрд. долара през 2022 г., отчита докладът на IRENA. В развиващите се страни само спестяването през целия живот на добавените нови капацитети през 2022 г. ще намали разходите с до 580 млрд. долара, изчислява агенцията.

„IRENA вижда 2022 г. като истинска повратна точка в разгръщането на възобновяеми енергийни източници, тъй като тяхната разходна конкурентоспособност никога не е била по-висока въпреки продължаващата инфлация при разходите за стоки и оборудване по света. Най-засегнатите региони от историческия ценови шок бяха забележително устойчиви, до голяма степен благодарение на огромното увеличение на слънчевата и вятърната енергия през последното десетилетие“, каза генералният директор на агенцията Франческо Ла Камера.

Среднопретеглената цена на електричеството е намаляла, както следва: за слънчеви фотоволтаични инсталации – 3%, за вятърна енергия на сушата – 5%, за концентрирана слънчева енергия – 2%, за биоенергия – 13%, а за геотермална – 22%, показва докладът на IRENA. Разходите за офшорна вятърна и водна енергия пък са се увеличили съответно с 2 и 18% поради намаления дял на Китай в разгръщането на офшорна вятърна енергия през 2022 г. и преразходи в редица големи проекти за хидроенергия.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *