Цените в супермаркетите ще останат високи до март

Цените в супермаркетите ще останат високи до март - 1

Цените в супермаркетите ще останат високи до март

Цените във френските супермаркети няма да се понижат значително преди март, заяви днес шефът на веригата за търговия на дребно „Ле мускетер“ (Les Mousquetaires), цитиран от Ройтерс, пише БТА. Така компанията потвърди предупреждение от конкурентна група, че френските потребители ще продължат да харчат по-малко заради високите разходи за живот.

Тиери Котияр, чиято компания има над 3000 магазина във Франция, е сред изпълнителните директори от сектора, които ще се срещнат днес с финансовия министър Брюно Льо Мер, за да обсъдят как да ускорят понижението на цените. Льо Мер ще се срещне утре с производителите на потребителски стоки, които правят доставки за търговците на дребно.

Котияр заяви днес пред радио Ер Те Ел, че френските потребители са намалили пазаруването си в супермаркетите с около 5 на сто като обем и купуват по-малко пресни продукти като риба и месо. Той добави, че не очаква „подобрение“ в общото равнище на цените преди март.

„Това е истинска причина за безпокойство, тъй като французите потребяват по-малко и не е добре за икономиката и за бизнеса“, каза той.

„Налице са повече покачвания на цените на суровините, отколкото понижения, първоначално бяха петролът и пшеницата, а сега идва ред на хартията“, уточни той.

Главният изпълнителен директор на „Карфур“ (Carrefour) Александър Бомпар предупреди, че високите цени са принудили потребителите да направят значителни съкращения на разходите си за стоки от първа необходимост и прикани правителството да забави влизането в сила на закона, който слага таван върху промоциите, които могат да направят търговците на дребно.

Високите цени на хранителните стоки са повод за опасения за всички европейски правителства, като търговците на дребно и производителите на потребителски стоки се обвиняват взаимно за високата цена на разходите за живот.

Брюно Льо Мер заяви през юни, че 75 водещи компании са му обещали да намалят цените на стотици продукти от юли заради по-ниските разходи за суровини, но според заместник министър едва 40 от тези компании са изпълнили обещанията си.

Междувременно френското правителство ще се опита да си гарантира в преговорите със супермаркетите и групите за потребителски стоки, че броят на продуктите, чиито цени ще бъдат намалени тази година, ще нарасне двойно (в момента са 1000) в опит да се справи с високата инфлация, заяви днес източник от финансовото министерство, цитиран от Ройтерс.

Търговците на дребно критикуваха и приет по-рано този месец закон, който разширява тавана върху промоциите, които те могат да прилагат за различни продукти – от хранителни стоки до козметика и стоки за лична хигиена.

Бомпар призова правителството да забави с една година прилагането на закона, който понастоящем трябва да влезе в сила през март 2024 г.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *