Център АЛЕФ награди победителите в Петия литературен конкурс

Център АЛЕФ награди победителите в Петия литературен конкурс

Едно от наградените деца се разплака за жертвите от атентата на бургаското летище
Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” награди победителите в Петия национален литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цялата вселена”. Събитието в Бургас бе почетено от посланика на държавата Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан. То съвпадна със специалния ден Йом А Шоа, който е ден за траур и почит към жертвите на Холокоста за всички евреи по света, а в Израел е почитан от държавата.
Над 120 младежи от около 35 населени места от цялата страна се включиха в литературната надпревара. Те можеха да избират една от трите теми за своите есета: * Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а;
*Ако в бъдеще настъпи политически режим, който извършва геноцид, какъв избор би направил/а и какви жертви би могъл/а да понесеш?;  
*Аз бях един от спасените…
Задълбочените проучвания на учениците показаха изключителна съпричастност и активно гражданско отношение. Големият брой качествени текстове изключително много затрудни журито, в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – писател, поет, издател и Асен Йорданов – журналист, поет  и  директор на сайта Бивол.бг.„Съзнаваме, че младежите бяха поставени в тежка ситуация – как да постъпят, без да имат натрупан житейски опит. Резултатите са впечатляващи. Учениците задават много въпроси, на които може би бъдещето ще отговори. Самите те се превръщат от разказвачи в творци на историята”, обобщи мнението на журито неговият председател Михайлина Павлова.
В затруднението си да отсее най-добрите творби, журито присъди повече награди от обичайното. На първо място бе класирано есето на Моника Митова. 16-годишната девойка от Благоевград получи Голямата награда – тя ще представи България в едноседмичен световен форум за млади лидери в Израел. Наградата бе връчена от г-жа Лилиан, която даде висока оценка за идеята на конкурса да предава на бъдещите поколения паметта за достойните дела на техните предци.
Едно от наградените деца – Сабрина Ходжова от Якоруда се разплака пред публиката, докато разказваше за мотива си да участва в конкурса. Сабрина си спомни за своя чичо Мустафа Кьосов, който беше една от жертвите при терористичния атентат срещу израелски туристи на Летище Бургас през лятото на 2012 г. Момичето не можа да сдържи емоциите си и обеща да даде всичко, на което е способна, за да се бори срещу античовешките действия на убийства и жестокости заради етнически, расови и верски различия.
Бяха присъдени две втори награди от по 250 лв. Получиха ги Джансел Мюмюн, на 17 г., от с. Черноочене и Димитър Панайотов, на 15 г., от Силистра.
Бяха връчени и три трети награди от по 150 лева – на Сабрина Ходжова, 17-годишна, от Якоруда и на 15-годишният Георги Минчев от София.
На церемонията по награждаването присъстваха всички номинирани 20 ученици от цялата страна. Те получиха поощрителни награди – книги и грамоти. „Обявихме този конкурс, защото сме убедени, че хората трябва да познават историята, за да не я преживяват отново. Младежите споделят нашите ценности и това ни дава увереност за бъдещето”, заяви председателят на „Алеф” Алберта Алкалай.
Преди началото на церемонията в Културен център „Морско Казино” Н. пр. Лилиан откри изложбата „Отвъд дъгата”, създадена от Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста. Експозицията, която ще остане в зала „Георги Баев” до 18 април, разказва за делото на 28 дипломати от 21 държави, спасили хиляди евреи от депортация в лагерите на смъртта и обявени от Мемориала „Яд Вашем“ за „Праведници на света“. „Представям ви изложбата не само, за да я разгледате, а да я почувствате и отнесете със себе си”, каза посланик Лилиан, която носи спомена за шведски дипломат, спасил от смърт баща й, на когото и тя дължи живота си.
Едва 20 българи са признати от „Яд Вашем“ за „Праведници на света“, но вероятно те ще стават повече с времето. Стотици и хиляди са били хората, които са били готови да жертват себе си, но да спасят от смърт своя ближен от еврейски произход.
За първи път имената на неизвестни досега 79 смели българи и 6 организации са представени в книгата „75 години – незабравените лица на спасението“. Изданието бе презентирано от д-р Максим Бенвенисти, представител на ОЕБ „Шалом“ и председател на фондация „Цедака“. Той увери, че книгата ще бъде преиздавана и всяко следващо издание ще съдържа още повече имена. „Тази книга събира спомена за хора с различни политически убеждения и доказва, че може да има идеи, които обединяват. Тя е първа стъпка към изграждането на Пантеон на спасителите на българските евреи”, каза д-р Бенвенисти.
За първи път тази година Център „Алеф” връчи свое почeтно отличие „Пазители на паметта”. Почетният знак бе връчен на кмета на Бургас Димитър Николов и на председателя на фондация „Цедака” д-р Максим Бенвенисти.
Особено вълнение сред присъстващите предизвика изповедта на Илейн Асса. Тя пристигна специално от Калифорния, САЩ, заедно с дъщеря си Лиора, за да благодари на организаторите от Център „Алеф” за мисията им да предават ценностите от миналото. „Искам да изкажа своята дълбока признателност на българския народ, защото заради неговия героизъм преди 75 години, днес аз имам 4 деца и 12 внука…”, насълзи се 80-годишната жена.
За пет години от началото на конкурса над 800 средношоколци от над 30 български града са се включили със свои творби по различни теми. Висока оценка на конкурса даде и Първият секретар на посолството на Руската федерация у нас Елена Приходко, според която със своите творби младите хора на България вече са дали своя безценен принос за запазване на историческата памет и демонстрират пример за активна роля в обществените процеси.
Конкурсът се провежда със спомоществователството на Община Бургас, Посолството на държава Израел в България, ОЕБ Шалом, ”Фондация Роналд Лаудер”, Лиора Асса и семейство, д-р Максим Бенвенисти, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, БМФ „Порт Бургас”, СК ООД, „Транстрой еко”, Замък „Влюбен във вятъра”, клиника „Ню лайф”, хотел „България”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *