ЦИК: На 4 септември започва регистрацията на партиите и коалициите за местните избори

ЦИК: На 4 септември започва регистрацията на партиите и коалициите за местните избори

На 4 септември започва регистрацията на партиите и коалициите за местните избори на 29 октомври. Тя ще приключи на 13 септември, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Тези избори ще бъдат и най-скъпите в историята ни – 151 млн. лева. Това е двойно повече в сравнение с тези преди четири години.

„ЦИК работи активни по организацията на местните избори. Приели сме указанието към избиратели и кандидати какво значи изискването за уседналост“, обясни тя.

По думите на Матева  софтуерът на машините трябва да бъде надграден.

„Непрекъснато сме в кореспонденция със създателя на софтуера, изпратили сме техническите ни изисквания, очакваме отговор в рамките на 10 дни както и каква ще бъде цената“, заяви говорителят на ЦИК.

На 29 октомври гражданите ще имат възможност да гласуват за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София Варна и Пловдив, каза от своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Тези избори са свързани с мащабна подготовка, тъй като се назначават 265 общински избирателни комисии на територията на всяка община“, каза Нейкова.

Политическите сили вече са дали съгласие за назначаването на 160 от общо 265 общински избирателни комисии. От понеделник до 13 септември партиите и коалициите, които искат да участват в битката за власт по места, трябва да се регистрират.

„До момента сме приели множество от своите решения, за да може навреме всички участници в изборите за имат необходимата информация, както и избирателите да се запознаят с частта от избирателния процес, която ги интересува“, поясни председателят на ЦИК. 

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *