ЦИК: На 4 септември започва регистрацията на партиите и коалицията за местните избори

На 4 септември започва регистрацията на партиите и коалициите за местните избори на 29 октомври. Тя ще приключи на 13 септември, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

„ЦИК работи активни по организацията на местните избори. Приели сме указанието към избиратели и кандидати какво значи изискването за уседналост“, обясни тя.

По думите на Матева  софтуерът на машините трябва да бъде надграден.

„Непрекъснато сме в кореспонденция със създателя на софтуера, изпратили сме техническите ни изисквания, очакваме отговор в рамките на 10 дни както и каква ще бъде цената“, заяви говорителят на ЦИК.

На 29 октомври гражданите ще имат възможност да гласуват за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София Варна и Пловдив, каза от своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Тези избори са свързани с мащабна подготовка, тъй като се назначават 265 общински избирателни комисии на територията на всяка община“, каза Нейкова.

Тя поясни, че подготовката върви спокойно съобразно плана, изготвен от ЦИК.

„До момента сме приели множество от своите решения, за да може навреме всички участници в изборите за имат необходимата информация, както и избирателите да се запознаят с частта от избирателния процес, която ги интересува“, поясни председателят на ЦИК. 

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *