ЦИК: 21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат изработени за местните избори

Хинков: Няма опасност около COVID-19, има достатъчно ваксини

ЦИК: 21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат изработени за местните избори

21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат изработени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври. Общата стойност на обществената поръчка е около 9,8 млн. лева, като 700 хиляди лева от тях ще бъдат разходени за доставка на хартията за машинно гласуване, информира говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг днес. Тя съобщи, че прогнозната стойност на една хартиена бюлетина е около 40 стотинки.

Общо 3666 вида бюлетина ще бъдат изработени за предстоящите местни избори. Вчера е била обявена обществената поръчка за доставка на хартиени бюлетини – 265 вида за общински съветници, 35 за кмет на район и 3041 вида за кметове на кметства. 

Могат ли машините за вота да бъдат манипулирани: Темата скара депутатите (ОБЗОР)

По думите ѝ КПКОНПИ е дала информация на ЦИК кои лица нямат право да заемат публични длъжности заради потвърдени от съда решения за конфликт на интереси. „Ако такова лице бъде избрано за кмет, изпада в несъвместимост и трябва да бъде отстранено и да бъдат произведени нови избори“, посочи говорителят на ЦИК.

Според нея ЦИК, съвместно с ГРАО, МП и МВР, ще извърши проверка на всички кандидатстки листи на всички партии, коалиции и инициативни комитети. „Тя ще продължи до 10 ч. на 28 септември. Ако бъе установена недействителност на регистрацията на някой от кандидатите или някой се откаже, партиите и коалициите имат право да предложат нов кандидат до 17 ч. на същия ден. След това няма да може да има преподреждане на общинските съветници. Утре ще бъде изтеглен жребият за номерата на бюлетината“, заяви Матева. 

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *