Цинизъм, облечен във власт

Цинизъм, облечен във власт

Докато стотици българи стояха по улиците и гледаха потъналите си или разрушени къщи, а министрите преливат от пусто в празно и нехаят за сполетялото ги нещастие, така нареченият държавен глава, при едно от завръщанията си в страната поиска един милион за харчлък.
Елементарни хорица се оказаха назначените от гражданина Росен Плевнелиев /обитаващ Президентството/ за служебни министри, семпли за държавническо мислене.
От първия ден, в който взеха властта креатурите на така нареченият президент започнаха да вършат всичко друго, но не и това, за което са назначени – да осигурят честни избори за парламент. И как би могло да бъде нещо друго, след като съпругът на Юлиана Плевнелиева се държи като премиер и управляващ държавата, въпреки че Конституцията му отрежда почти декоративни функции!
Най-тежките наводнения се случиха по време на първия месец от мандата на служебното правителство, но това не накара министрите и премиерът Георги Близнашки да запретнат ръкави и помогнат на пострадалите хора, останали на улицата от пороите.
Така нареченият президент Росен Плевнелиев си позволи да отиде в Турция, за да се нацелува и нарадва с Ердоган по случай избирането му за президент. Не че беше задължително, но една разходка и софри на държавна сметка на Босфора бившият кадър на гоцеделчевския комсомол не би отказал за нищо на света.
Докато в страната ни хора избягали с по една риза на гърба си, за да се спасят от пороя, гледаха как вода, тиня и фекалии от септични ями залива животът им, покривът им, всичко – Плевнелиев и служебното му правителство нехаеха и се чудеха как да не дадат пари на пострадалите хора от села и градове!
Те са властта, а останалите в пороищата – кои бяха, нима не са българи, нима не са граждани на тази държава, нима нямаха право на защита и средства, за да стъпят на краката си, доколкото това е възможно?
Скъсани язовирни стени, пропукани стени на водоеми и язовири, поголовна и в повечето случаи незаконна сеч, неизградени диги, подпори – всичко това даде възможност на пороищата да заливат, давят, унищожават!
Бавно, полека, да не би някой да се разхълца от вълнение, така наречените министри говореха важно, за бедствието и то месец след като едно от най-опустошителните наводнения в Мизия отне човешки живот и къщи, стока, заля градини…
Ето как са говорили на заседание на Министерския съвет министрите, извадки от Стенографския Протокол:ЗАСЕДАНИЕ
на Министерския съвет
27 август 2014 г.
=====================================Точка 2Доклад относно отправяне на покана до Европейската комисия за извършване на партньорска проверка относно способностите на страната за управление на риска при бедствияПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Заповядайте, министър Бакалов.ЙОРДАН БАКАЛОВ: Това е покана във връзка с партньорската проверка, която ще се извърши по наше предложение, по-скоро разработено от Министерството на вътрешните работи, плюс вицепремиерът, който отговаря по вътрешен ред и сигурност, а именно колегата Иванов. Това е покана към европейските партньори, които да извършват тази проверка във връзка със ситуацията, която се получава с наводнения, дано да са само наводнения естествено, а да не се появи някъде друга заплаха, но така или иначе хубаво е и затова го предлагам на Министерски съвет – да бъде гласувано да бъдат поканени и да се направи тази проверка, за да знае страната къде се намира по отношение на реакцията при кризи, бедствия и аварии и катастрофи и какви ще са препоръките.ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Това е идеята, която госпожа Кристалина Георгиева лансира пред нас.ЙОРДАН БАКАЛОВ: Точно така, това е същата идея.ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Кажете ми едно – това ще ни струва ли някакви нови финансови средства?ЙОРДАН БАКАЛОВ: Не, няма да струва.ХРИСТО ИВАНОВ: Европейската комисия е отпуснала специален бюджет за тези проверки и те изцяло се финансират с техни пари.
Освен, че се предложи от госпожа Кристалина Георгиева, това е всъщност един инструмент, който тя е създала.ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Чудесно! Министърът на финансите няма възражения при това положение и кима с глава одобрително.
Моля, който е съгласен да даде знак с ръка.
Въздържали се и против няма. Приема се единодушно.
======================================
Предложение на МВР, отправяне на покана за проверка, по някаква идея на Кристалина Георгиева, която нямало да струва пари!
Камили ли са тези министри, да реагират така бавно? И какъв е резултатът? Докато придвижат документите с исканията за някаква абсолютно безсмислена проверка – Георгиева е сменена и получава друг пост в ЕК?!
Един месец разтакават служебни министри нещата, свързани с помощ за останалите на улицата хора от Мизия, Добрич, за да викнели от ЕС някакви чиновници, които да проверят способността на страната да се справя с рисковите ситуации от порои, за да знаело къде се намира страната по отношение на реакцията при кризи, бедствия и аварии и катастрофи и какви ще са препоръките?!?
През това време БЧК храни хората, пожарникари отводняват, доброволци чистят тинята, калта и изтеклите от септичните ями фекалии. Хората са с по една риза на гърба си, отчаяни, без надежда за нищо добро, спят в детски градини, не знаят какво ги чака утре, в други ден, през идващите есен и зима.
800 евакуирани от домовете си в Мизия, десетки къщи са разрушени и необитаеми, в Държавния резерв липсват хранаи вода, три скъсани язовирни стени, а в същото време Плевнелиев пътува за Турция, за Брюксел, иска си един милион, че не му стигали парите, а кабинетът отпуска военна и хуманитарна помощ на правителството на Република Ирак по Решение на Съвета на външните министри на Европейския съюз! На същото заседание на което умуват за пороите!
=====================================
Точка 3Доклад относно координиране на действията по предоставяне на военна и хуманитарна помощ на правителството на Република Ирак
ЗАСЕДАНИЕ
на Министерския съвет
27 август 2014 г.
=====================================ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Господин Шаламанов, заповядайте.ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ: Господин премиер, уважаеми колеги, знаете, че ситуацията в Северен Ирак и Сирия се усложнява с всеки изминал ден. Има решение на Съвета на външните министри на Европейския съюз. По линия на основните страни членки на НАТО вече голяма част от страните са предложили дарения безвъзмездна помощ за Министерството на отбраната на Ирак.
В този контекст, съгласувано с партньорите, включително за въпроса, свързан с превоза, тъй като ние няма да имаме пряко участие, от Министерството на отбраната сме направили анализ и предлагаме един пакет от боеприпаси и леко въоръжение, което да бъде предоставено като дарение, но всъщност решението на Министерския съвет днес е да възложите на външния министър и на министъра на отбраната да подготвим крайното предложение, след като съгласуваме всички детайли по техническото изпълнение за окончателно решение на Министерския съвет, за дарение, свързано с боеприпаси и въоръжение, както и дарение, свързано с хуманитарна помощ.ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Господин министър, накратко.ДАНИЕЛ МИТОВ: Знаете каква е ситуацията, говорим и за бежански потоци и т. н.,проблемът е в самия Близък Изток.
Въпросът е в следното, имаме получена вербална нота от нашите партньори със запитване какво може да бъде направено. Иракското посолство също е влязло в контакт с официално запитване. Така че, базирано на решенията на Съвета на външните министри, започваме и предлагаме да тръгне тази подготовка и да възложим на господин министъра на отбраната и на мен…ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Възлагаме ви. Моля, който е съгласен, да даде знак с ръка.
Благодаря ви.
Въздържали се и против няма. Приема се единодушно.
=======================================
Какво се оказа, че ние, българите сме най-богатите и ще помагаме и на Ирак?
„Твърде натоварена и отговорна ще да е международната програма на двойката Росен Плевнелиев – Маргарита Попова до края на годината. При това – извънредно – пише Диян Божидаров. – Не може да е иначе, щом служебният кабинет на Георги Близнашки смята да отпусне допълнително 801 000 лв. за международни изяви на президентството. Предвиждат се и 179 000 лв. за заплати – общо 980 000 лв. С тях „продънената държавна хазна, нуждаеща се от заеми и актуализация“ (според гръмовните изявления на служебни министри), ще зарадва в следващите 4 месеца най-висшата двойка.
Един милион за президентската двойка за период от три месеца! Един милион на фона на останалите на улиците стотици българи от чиновническото безхаберие да се проверяват гори, реки, язовири редовно! Един милион, за да може Росен Плевнелиев да си поживее царски, въпреки, че заплатата и покривът му са осигурени, четирите къщи са здрави, банковите му сметки се пазят в банките!
Бюджет приет от парламента се префасонира от някакво служебно правителство и то в условията на бедствени поражения в редица райони на страната!
Какво се оказа, че президентът си е назначил правителство, за да му дава каквото му душа иска? Как не се мръдна от София тази комсомолска номенклатура и не отиде поне от кумова срама в наводнените райони, да покаже малко съпричастност?
Как не се отрони и дума от устата на този човек, за да поиска бърза проверка и сметка от виновните за разрушения живот на стотици български семейства?
Не е ли твърде парвенюшко да се живее охолно и безгрижно, да се бърка в хазната докато българи бедстват отчаяни?Кой ни е президент преродена Ирландска пастирка или двойник на Мария-Антоанета?
В прессъобщение президентството се оплака, че бюджетът му е орязан, а на бедстващите, на мизерно живеещите българи, на безработните семейства – какъв е бюджетът?
Да не говорим, че в условия на икономии редица министерства и ведомства също работеха при орязан бюджет…“Няма нищо страшно в отпускането на 1 млн. лв. допълнително на президентската администрация“, каза служебният премиер Георги Близнашки, предаде БГНЕС.
Близнашки обясни, че разходите на президента са били орязани до такава степен, че той не е бил в състояние да изпълнява международните си задължения. Не било плащано дори на „Авиоотряд 28“.
Сега ли се сетиха, да плащат на Авиоотряда, на деветия месец от годината?
Прав е Близнашки, не е страшно да се даде милион на Плевнелиев и защо не е страшно, защото премиерът и попечителят му са наясно, че президентът по Конституция е ненаказуем за времето на мандата си.
Не е страшно, цинично е!
И какво важно върши Плевнелиев в чужбина? Прави си тайни срещи с EVN в австрийски хотел, докато тук на ЕРП-то му се извършва проверка?
За такива самоинициативи, които на всичкото отгоре са и морално укорими не би следвало да плащаме ние, а Плевнелиев сам да извади от джоба си пари за пътуване и престой!
Или да вземем срещата на НАТО с държавни лидери в Уелс – там Плевнелиев е дал всичко от себе си да обещае безплатни бази за НАТО в случай, че Русия ни нападне, но от Пакта са кандисали на три бази за учения!
Пак в Уелс Плевнелиев е заявил подкрепата си за суверенитета, единството и териториалната цялостност на Украйна. Той съобщил, че България ще отдели 250 000 евро финансова помощ за Украйна, но те няма да бъдат предадени на Киев, а ще отидат за лечение и рехабилитация на украинските военнослужещи в самата България?!?
Кой е решил да се лекуват у нас украински военнослужещи, кой е предвидил в бюджета 500 000 лева за целта, та Плевнелиев обещава така щедро?
Излекуваха и купиха лекарства на хората, останали без дом след пороите може би, та сега ще вървим по акъла на така наречения президент да лекуваме украински войници?!
Да не говорим, че лечение на украински военни показва, че България взема страна в конфликта в Украйна, а както всичко знаем, кристалната детска мечта на Плевнелиев е да се скараме с Русия!„За страната ни обаче е много важен планът на алианса за защита на Румъния и България при евентуална заплаха за сигурността. За първи път в 10-годишното си членство в НАТО получихме конкретен, точно разчертан документ за това какви са задължения на алианса в случай на нападение срещу България или Румъния”, посочи Плевнелиев.„България се нужда от стабилност – обществена, политическа, финансова. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по повод предстоящите на 5 октомври предсрочни парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „България и българската икономика се нуждаят от реформи, от свежи идеи и тласък, който да даде и ясна перспектива и стимул да се инвестира”, допълни Плевнелиев и посочи, че това създава работните места, повишава стандарта на живот на българските граждани, това очакват от политиците и нашите сънародници.
Каква стабилност, какви реформи, какъв тласък на икономиката и стимули за инвестиции след като десетки хиляди останаха без покрив близо милион живеят на границата на мизерията и оцеляването? Къде живее този човек, обитаващ президентството – та говори безсмислици и непременно ги облича в клишета.„Политическото обединение за провеждането на неотложните реформи, ще позволи да се мобилизира целия ресурс на нацията”, заяви Плевнелиев. „България ще бъде силна и богата държава само чрез приемственост и надграждане”, посочи Плевнелиев.Как се мобилизират хора, останали без нищо, каква приемственост, какво надграждане му се привиждат на просещия милион от бюджета така наречен президент?
Подиграва ли ни се преродената Ирландска пастирка или какво с тези клиширани лозунги?Конструктивен подход щял да извади държавата от социалната и демографска криза – какъв ще е този подход, че не се сещам, а и никой от различните експерти, с които говорих не успя да познае, да щяло да стане чудо и внезапно да се събудим в богата и силна държава?„Само с човещина, кураж и воля ще се справим с последствията от бедствието” рече Плевнелиев. И как точно си го представя нагледно бившата комсомолска номенклатура човещина, кураж и воля да построят къщи, на нови терени, да ги обзаведат и да върнат живота на десетки семейства?
След като чудесата се случват с човещина, воля и кураж, защо вместо един милион служебното правителство не призова Плевнелиев към воля, кураж и човещина, та да не посяга на парите ни?На гол корем – чифте пищови
На мизерния ни хал, на бедността, на безработицата, на останалите без дом десетки хиляди семейства научихме, че Плевнелиев е обещал да даваме 2 процента от брутния вътрешен продукт за инвестиции във въоръжаването!
България е парламентарна република и недогледаните в Конституцията правомощия на президента и правомощията на назначаваните от него служебни правителства могат и трябва да се коригират час по-скоро…Цинизъм облечен във власт„Скъса се дига на Марица”, „Скъсани стени на язовирите в Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско” – след унищожителните порои в Добрич и Мизия, дойдоха нови бедствия – тези в югозападна България и Бургаско.
Новите порои, съвсем отчетливо показаха, че язовирите и водоемите не се наблюдават, а още по-малко пък контролират. И кой може да бъде посочен като виновник освен държавата, но точно тук държавата, в лицето на служебното правителство за пореден път се изгаври с човешкото нещастие. Ето как се случи това:
За пореден път служебният кабинет не успя да реагира бързо и адекватно за възстановяване на щетите от природни бедствия. Това стана ясно след поредната водна стихия, навръх празника на Съединението, която взе три жертви и нанесе поражения в десетки населени места.„Държавата ще помогне финансово на тези общини, които реагират по-бързо при описването на щетите, каза вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов при посещение на някои от засегнатите места. Имаме проблеми с кризисните запаси в Държавния резерв, призна пред БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.„… местната администрация е тази, която трябва да направи по най-бързия начин, след като отмине всичко това, оценка на щетите. След като направи оценка на щетите, документите идват в комисията, която оглавявам аз, и по всяка вероятност тя ще бъде свикана по-следващата седмица. Оттук нататък вече самата комисия, в която има представители от всички министерства, ще прецени къде, какво и как да се отдели като средства“, обясни вътрешният министър Йордан Бакалов. – Възможностите на комисията като финанси не са големи и неограничени, ние все пак сме служебно правителство, поясни той.
Какво означават тези думи? Че общините в пострадалите райони ще трябва да изоставят отводняването, ежедневните грижи за набавяне на храна, вода, лекарства, дрехи и да се втурнат да описват щети!?
И всичкото това тичане за какво – за да чуем, че някаква комисия, която нямала кой знае какви пари щяла да преценява на кого, колко трябва да се дава?!
И то при положение, че пари има оставени във фискалния резерв, има и фонд за бедствия, а когато вината е на държавата, заради скъсаните неконтролирани язовирни стени, заради пукнатините – тогава се помага незабавно, а не се измислят бюрократични спънки!
Поне така се постъпва в законовите държави, в които не президентът, не комфорта на министрите и десетките из съветници са на първо място, а хората, преживели бедствия и останали без нищо.
Не ние на тях, а те на нас ни дължат уважение, грижа, равнопоставеност, но кой да пояснява на надживелите масрафа си държавни чиновници, при които цинизмът, безнаказаността, са водещи?!Люба Манолова
lubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *