Часове преди дебатите в Скопие за българите: За първи път ветото за страната може да дойде отвътре

Часове преди дебатите в Скопие за българите: За първи път ветото за страната може да дойде отвътре

Часове преди дебатите в Скопие за българите: За първи път ветото за страната може да дойде отвътре

Събранието в Република Северна Македония ще решава утре дали да започне процедурата по промяна на Конституцията на страната с цел вписване на българите в нея. Часове преди заседанието управляващото мнозинство на Социалдемократическия съюз на Македония и албанските коалиционни партньори нямат мнозинство от две-трети в 120-членния парламент.

Ако опозицията не промени отношението си в последния момент, не може да се очаква успешен епилог, съобщават местните медии.

Попитан от БНТ, премиерът Димитър Ковачевски заяви, че има реална опасност страната му да бъде разделена от Албания по пътя към ЕС, ако процедурата, за която са нужни три гласувания с конституционно мнозинство, не приключи до края на ноември.

Правителството засега не може да осигури такова мнозинство, тъй като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отказва да подкрепи промените.

„Това е необходимо за европейската интеграция, а не за оцеляването на правителството, за което е нужна подкрепата на 61 депутати“, каза премиерът Ковачевски.

По думите му ВМРО-ДПМНЕ не може да се обоснове защо е против и да има възражения по предложения текст, който гарантира македонската идентичност и език, затова представя мотиви като създаване на „нова преговорна рамка“ или „гласуване под български диктат“.

„Десетдневните дебати в парламента са добра възможност гражданите да се уверят, че това е процес на реализиране на втората стратегическа цел на държавата след членството в НАТО. Колкото по-скоро извървим този процес, толкова по-бързо ще станем членове на ЕС. Ще повторя: за първи път ветото на страната ни не идва отвън, а може да дойде отвътре“, каза премиерът Ковачевски.

От ВМРО-ДПМНЕ отново заявиха днес, че „няма да има промени в конституцията“.

„Ако Ковачевски имаше достатъчно депутати за приемане на конституционните промени, отдавна щеше да ги гласува. Утре ще се види, че няма да има промяна на конституцията. Всичко, което Ковачевски прави, е да държи държавата като заложник заради желанието си да остане на власт още един ден“, се казва в съобщение на ВМРО-ДПМНЕ.

В желанието да бъдат свикани предсрочни избори ВМРО-ДПМНЕ получи подкрепа от новосформирания опозиционен блок на албанците, който включва Алтернатива, БЕСА и Демократическото движение. Те призоваха за гласуване на конституционните промени, които обаче да бъдат разширени с техните поправки за отпадане на давността за престъпленията, свързани с корупция, и замяна на израза „20 на сто“ с думите „албански език“.

Албанските опозиционни партии предлагат, ако не се събере необходимото мнозинство, парламентът да се разпусне и да се свикат предсрочни избори, за да се търси друг парламентарен състав, който да има капацитет и политическа воля да тласне интеграционните процеси към ЕС, каза председателят на Алтернатива Африм Гаши.

Министърът на външните работи Буяр Османи се обърна към депутатите с отворено писмо, в което пише: „От вас зависи дали ще продължим преговорите за членство в ЕС или ще спрем преговорите за по-дълъг срок“.

„С промяната на конституцията ще стане ясно, че освен македонския народ в страната живее и част от българския народ. Не правим това под диктат на България, нито поради изнудване от нейна страна. Това е компромис в преговорите, след като техният меморандум за непризнаване на македонския език не получи подкрепа от страните-членки на ЕС“, се казва в част от отвореното писмо на министър Османи.

Промените, с които българите трябва да бъдат вписани в конституцията, са условие за провеждането на втората междуправителствена конференция между Република Северна Македония и Европейския съюз.

За приемането на конституционните промени е необходимо мнозинство от две трети, т.е. гласовете на 80 народни представители, с които управляващото мнозинство засега не разполага. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ продължава твърдо да отстоява позицията си, че няма да подкрепи „конституционни промени под български диктат“.

Утрешното заседание може да приключи скоростно за един ден, както приключи работа Комисията по конституционните въпроси. Дебатите може да продължат най-много десет дни, като независимо от това гласуването може да бъде отложено и допълнително насрочено съгласно Правилника за работа на парламента.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *