Чатботът на Baidu оглавява класацията на китайския App Store

Чатботът на Baidu оглавява класацията на китайския App Store

Чатботът на Baidu оглавява класацията на китайския App Store

Ernie, чатбот, разработен от китайския гигант Baidu и базиран на алгоритми за изкуствен интелект, оглави класацията на Apple App Store. Акциите на компанията поскъпнаха с 3% на борсата в Хонконг, отбелязвайки смекчаване на официалната позиция на Пекин по отношение на технологиите за изкуствен интелект. Baidu представи Ernie още на 16 март – първоначално достъпът до него беше ограничен до корпоративните клиенти на компанията и частните потребители, които се регистрираха в списък на чакащите, който в крайна сметка нарасна до 1,2 млн. души. Сега достъпът до Ernie е безплатен.

Китайските компании започнаха активно да разработват проекти, свързани с генеративен изкуствен интелект, на вълната на популярността на OpenAI ChatGPT по света – в Китай няма достъп до тази платформа, подобно на Google и Facebook, които са блокирани в страната. Въпреки контрола, китайските власти правят гръмки изявления за необходимостта от разработване на местни технологични решения, включително ИИ.

На 15 август влязоха в сила временни разпоредби относно генеративните платформи за ИИ. Документът не разпростира изискванията им върху компаниите, разработващи продукти с ИИ, докато тези продукти не станат публично достъпни. И това е смекчена версия, защото още през април се приемаше, че правилата ще се прилагат и за проекти на етап научни изследвания.

Последната версия на правилата дори не включва изискване за задължително лицензиране на платформите – в нея се казва само, че тази процедура трябва да бъде извършена, ако се изисква от закона и подзаконовите актове, но няма препратки към нито един от тях.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли определи новите правила като „по-скоро про-иновативни, отколкото регулаторни“ и заяви, че компанията е „много оптимистично настроена за предстоящото подобряване на регулаторната среда“. И добави, че компанията все още очаква окончателно одобрение за мащабното пускане на Ernie за потребителски приложения.

Kunlun Tech, известна с това, че притежава Opera Software, миналата седмица също така представи публично своя собствен чатбот и търсачка Tiangong, базирана на изкуствен интелект – тези продукти тя сравни с интеграцията на Bing и OpenAI на Microsoft. Междувременно популярността на самия ChatGPT продължава да намалява.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *