„Червей“ ще прояде само неудобните на ДПС. ГЕРБ са на власт в явна коалиция с 3 партии, но и в негласна договорка с ДПС и в това няма съмнение! Все още никой не се е осмелил да каже публично, че между Борисов и Цветанов има конфликт

„Червей“ ще прояде само неудобните на ДПС. ГЕРБ са на власт в явна коалиция с 3 партии, но и в негласна договорка с ДПС и в това няма съмнение! Все още никой не се е осмелил да каже публично, че между Борисов и Цветанов има конфликт

Разграденият двор на службите прави смешни напъните страната да влезе в Шенген
„Червеят“, пуснат от службите, ще прояде стола само на председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, а това е, меко казано, странно. В същото време хората от МВР и ДАНС, планирали, поискали и реализирали разработката, която тресе държавата, не само няма да понесат последствия, а тъкмо напротив – зрелищно получават защита от най-високо ниво. И това, след като е ясно, че цялата база данни на МВР може би е отишла в ръцете на организираната престъпност. Самият премиер Бойко Борисов обаче не дава дума да се издума за смени в службите, докато призовава съдиите, давали разрешения за подслушване, да получат по 400 години затвор. Редица факти издават какво се случва зад завесата на театъра, който гледаме.
Първо, ГЕРБ са на власт в явна коалиция с 3 партии, но и в негласна договорка с ДПС и в това няма съмнение. Затова Борисов пази като рохки яйца главния секретар на МВР Светлозар Лазаров – назначен от кабинета „Орешарски“, и шефа на ДАНС Владимир Писанчев – избран, без съмнение, по желание на ДПС след шумния провал на Делян Пеевски. Залогът явно е много голям, след като вече няколко пъти лично премиерът ги спасява от уволнение, при положение че всички в ГЕРБ едва се сдържат да им бият шута. Откакто ГЕРБ се върна на власт, Цветанов не е спрял да повтаря колко некомпетентен е главният секретар и как, ако той беше министър, би го направил най-много шеф на РПУ. Това доведе до „тангото“ ГЕРБ да внесе законови промени, по силата на които Лазаров трябва да си тръгне от МВР, а впоследствие тихомълком да промени текстовете, така че да може да остане. В четвъртък пак депутат от ГЕРБ, минаващ за близък до Цветанов, поиска с поправка в последния момент да се гарантира, че в рамките на месец кабинетът ще предложи на президента да назначи нови хора начело на ДАНС, на поста главен секретар в МВР и шеф на държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), която осъществява подслушването. Малко по-късно ги оттегли, след като му дръпнаха юздите директно от Брюксел, и то лично премиерът. Казали му, че това би могло да бъде отменено от Конституционния съд. Косъм не пада от главите на Лазаров и Писанчев под личната протекция на Борисов – новата проверка за „Лясковец“ се замаза, главният секретар бе изключен от кръга на заподозрените за „Червей“ с обяснението, че бил „заобиколен“. Писанчев пък неведнъж беше похвален, че се „старае“, сякаш става дума за новобранец в казармата, а не за шефа на най-мощната разузнавателна служба в страната, която трябва да разбива организираната престъпност, вместо да генерира такава. Оправданието, че „в доклада на ЕК са посочени, че са се справили добре“ пък не отговаря на истината. Там се казва ясно, че ДАНС избягва да разследва корупцията във властта. Борисов неслучайно се прави на клоун и жонглира между зам.-шефа на партията си Цветан Цветанов и капризите на ДПС. Все по-ясно става, че гледаме новия сезон на сериала „Пеевски се разправя с Цветанов“. Той започна много ефектно през май 2013 г. и прекъсна скоропостижно на 14 юни същата година, когато неуспелият шеф на ДАНС изчезна от хоризонта.
Напоследък Цветанов си има доста сериозен проблем – на една крачка е от затвора по едно от делата си, независимо че се отърва от процеса по най-големия скандал от управлението му в МВР – незаконното подслушване. И докато Върховният касационен съд реши съдбата му, Цветанов ще бъде държан на каишка от влиятелните си врагове. Сбъдва се заканата на Пеевски от 2013 г., когато му каза: „Аз няма да се занимавам с вас, защото с вас ще се занимава правораздавателната система, за да ви накаже за всички престъпления, които извършихте, а те са много“. Пеевски един вид му каза, че „ще види“ и Цветанов вече „гледа“. И на принципа „покрай сухото гори и суровото“ ще пострада и семейната му приятелка Владимира Янева, която бе наложена чрез Висшия съдебен съвет през 2010 г. и яростно защитавана и от Цветанов, и от Борисов. Само че е дошъл момент да се жертват пешките, за да се отложи разделянето с офицерите.Затова участниците в скандала са разделени на добри и лоши и е очевидно, че ще изгори само Янева. Тъжното е, че тя няма да понесе отговорност за това, в което се превърна ръководеният от нея съд, а заради политическа интрига, за която после може да осъди съдебната система и да се върне като герой. Правейки се на доброто ченге, Борисов се е разчекнал между Цветанов и враговете му в опит да угоди и на двете страни. Само че враговете никак не се склонни да отстъпят. Можем само да гадаем с какъв арсенал от оръжия разполагат и до каква степен го държат изкъсо. Впрочем ясно е, че положението е сериозно, съдейки как беше спрян отчаяният опит на хората около Цветанов да махнат Лазаров и Писанчев. „В момента, в който размърдаме службите в тази ситуация, това ще възпали опозицията, отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация“, заяви Борисов от Брюксел. Той да се плаши от опозиция – това е нещо ново. В същото време зад етикета „опозиция“ се крие само ДПС. За БСП няма такива скрупули: „Като премиерът Орешарски ги е карал да вършат каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители“, казва Борисов. Червената опозиция явно не му е приоритет. Все още никой не се е осмелил да каже публично, че между Борисов и Цветанов има конфликт. Нито пък, че първият е готов да жертва втория заради ДПС или за нещо друго. Но премиерът упорито реже претенциите на заместника си в партията – за МВР, ДАНС и ДАТО. И забравил хвалбите си за Янева преди 4 години, сега я удря безжалостно. Но не за „цялостното й творчество“, а за удобния „Червей“.
„Ако на Цветанов са му дали 4 г., за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 г. на всички по веригата – от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост“, зове театрално Борисов. Важен детайл е, че петгодишният мандат на шефа на градския съд изтича след няколко месеца и няма по-добър момент от сегашния да бъде компрометирана, за да се разчисти мястото за следващия „наш човек“. И ако се гледа как върви раздаването на картите, най-вероятно е новият шеф на СГС да бъде посочен от ДПС и избран със 17 гласа от този съдебен съвет, който също е с примка на шията.
Разработката „Червей“ всъщност показа отчайващата картина в държавата ни – с неконтролируемото подслушване от всяка партия, която е на власт, от множащите се звена за подслушване и центрове за търговия за секретна информация. И макар че МВР няма право да подслушва, очевидно не е никакъв проблем това да се случва. Колкото до факта, че е твърде възможно цялата му информационна система да е била изнесена, въпросът е как след такава новина смеем да се натискаме за прием в Шенген. Неведнъж в докладите си Брюксел отбелязваше, че няма гаранция, че секретна информация не изтича до организираните престъпни групи, и така се и оказа. Няма съмнение, че сме в състояние да продадем на бандити и последния секрет на крепостта Шенген.
И докато в Брюксел Борисов и Станишев рият в тази посока задружно за всеобщ смях, „Червей“ ще завърши така, както и започна – с изтичане на информацията в близки до властта медии, с интригантство и изнудване на високо политическо ниво. Ясно е кой кого ще надцака.
В-к „СЕГА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *