Честит 3 март! А от самите нас кой ще ни освободи?

Честит 3 март! А от самите нас кой ще ни освободи?

Честит национален празник на всички българи в България и ПО СВЕТА! Да си призная честно, не мога да усетя този ден с душата си. Не, защото не обичам България и не съм горд, че съм българин, а защото мразя лицемерието, фалша и лъжата. А това е най-лицемерният български празник. И тъй като сам по себе си няма как един ден, дата, празник, да бъде лицемерен, това са хората, които го превъръщат в такъв с отношението си към него.
Днес ще ги видите – от ранни зори до късни тегоби ще се плезят по телевизорите, плюнчат и надскачат един друг – кой, колко по-голям патриот е – а паметникът „Шипка“ се руши! Дори в памет на жертвите, руснаци и опълченци, не ще се осъзнаят и замълчат.
Директорът подаде оставка, няма пари… Няма пари дори за охраната на този Символ на Освобождението.
И от какво тогава сме се освободили на 3 март 1878 година, дами и господа, другари и другарки?
От самите нас няма кой да ни освободи – в това се изразява фундаменталният проблем на българската народопсихология. Защото не друг, а ние трябва да го направим – да се освободим от самите себе си. Първо. И, второ, да изгоним след 25-годишното управление на държавата, от 1989 г. до сега, всички ония, които ни заробиха отново. След Руско-турската освободителна война.
А трябваше ли е да го правят?! Мечешка услуга.Стоян Тончев
Колаж: Иво Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *