Четири диска от сървърите на ТР са изчезнали, задействани са външни фактори – няКОЙ много се страхува и заличава следите на фирмите си

Четири диска от сървърите на ТР са изчезнали, задействани са външни фактори – няКОЙ много се страхува и заличава следите на фирмите си

Унищожаването на информация е престъпление. Мащабността на действията говори, че няКОЙ очаква тази информация да бъде използвана срещу него. Това би могло да се случи при сериозно дискредитиране на държавното управление и огласяване структурите на олигархично-мафиотския модел. България е с остър дефицит на хора, които не са вплетени в мрежата на този модел, било то чрез заемане на длъжност в огромната и ненужна администрация, или по линията на зависимости в частния бизнес. Една трета от населението са пенсионери и учащи. Българите в активна възраст са зад граница. Вътрешни фактори за промяна на ситуацията почти няма.Защо е тогава тази паника и действия, допълнени от странна поредица „самоубийства“ и убийства?
Струва ми се,че са задвижена външни фактори и предстои огласяване на резултати от приключили проверки и разследвания. ТЕ знаят това.Магнитски диша във врата на българския октопод,който кърви и излива отровата си.
Ние имаме болезнен опит да живеем в отровна среда. Ще оцелеем и този път. Оцеляването обаче не е качество, нито причина за гордост. Ролята на жертва не е достойнство. Очакването на спасител не е чест.
Българинът е войн. Просто трябва да си припомни – с гените, с душата си онази заръка на хан Кубрат за силата на единството.Така коментира новината за изчезналите дискове от сървърите на все още неработещият сайт на Търговския регистър съдия Румяна Ченалова.Споделяме мнението и на IT-специалиста Иво Мирчев:
Ситуацията с Търговския регистър (ТР) е породена или от престъпна некадърност или съвсем умишлено заличаване на данни. Почти невероятно е да става дума за хакерска атака, външна намеса и хибридни изпълнения. Едно е сигурно – фирмата, която обслужва дейността му носи голяма част от отговорността. Недопустимо е архивът на ТР да се е намирал на същия масив, на който е функционирал самия ТР. Това е все едно да отидете на екскурзия в чужбина с лична карта и международен паспорт, за да се подсигурите при изгубване на едното, но да ги държите на едно и също място в чантата си.
ТР е ключов за националната сигурност. Спирането му създава хаос в бизнеса, банките, нотариуси, адвокати, блокира се икономическата активност. Не могат да се продават имоти, коли, да се сключват сделки, да се извършват парични трансфери.
Абсурдно е ТР да е извън строя 6 дни, без логично обяснение какво се случва. При какъвто и да е проблем е недопустимо да липсва достъп до регистъра повече от няколко часа с технологиите, с които разполагаме. Договорът за поддръжка е класифициран и очевидно по-добре пазена тайна от опазването на самия ТР.
Едва ли някога ще узнаем каква е истинската причина седмица да не функционира ТР, почти сигурно ще бъде направен опит за замитане на всички следи, въпреки че вероятността да бъде възстановена напълно информацията в него е минимална.
Какво трябва да бъде направено:
1. Незабавен независим одит на всички държавни електронни системи (вкл. на ТР).
2. Преразглеждане на практиките за сигурност и съхраняване на информацията (неофициално почти навсякъде има огромни пропуски).
3. Създаване на звено, което да контролира и одитира непрекъснато тези процеси, вместо това да бъде оставяно на волята на фирмите, които ги обслужват.
4. Преразглеждане на всички договори с обичайните фирми, които печелят държавни поръчки за изграждане на информационни системи и повишаване на изискванията за сигурност и носене на отговорност.
И последно – задължително поемане на политическа отговорност за този провал.Повече за изчезналата информация за фирми и дикректора на Агенция по вписваниятата можете да прочетете от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *