Чехия обмисля доставката на бойни хеликоптери и обучение на украински пилоти на F-16

Чехия обмисля доставката на бойни хеликоптери и обучение на украински пилоти на F-16 - 1

Чехия обмисля доставката на бойни хеликоптери и обучение на украински пилоти на F-16

На среща на ръководителите на военните ведомства и външните работи на страните от Европейския съюз в Толедо, министърът на отбраната на Чешката република, Яна Чернохова, направи съобщение за плановете на страната да предостави военна подкрепа на Украйна. Според Чернохова, Чехия разглежда възможността за доставка на бойни хеликоптери и обучение на украински пилоти за управление на F-16.

Министърът на отбраната заяви: „В момента планираме да снабдим [Украйна] с повече бойни хеликоптери и също така обмисляме начини да помогнем за обучението на украински пилоти за самолети F-16“, без да предоставя конкретни детайли относно броя на хеликоптерите или обема на обучението.

Още новини от Украйна

Предварителната информация сочи, че Чехия планира да замени своите хеликоптери Ми-24 с нови американски модели. По този повод, Чернохова сподели, че тези стари хеликоптери може да бъдат предоставени на Украйна, което би допринесло за подобряване на украинските възможности за военна защита.

С тази инициатива Чехия се присъединява към редица страни, които оказват подкрепа на Украйна в нейните усилия за сигурност и стабилност.

Следващите стъпки и конкретни детайли относно тези планове ще бъдат определени в бъдещи преговори между двете страни, предаде „Фокус“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *