Чиновници искат да направят болните още по-болни

Чиновници искат да направят болните още по-болни

Издевателство според тълковния речник означава “гавра с някого, оскърбление на нещо, обикн. свято”. Е, по-свято от живота има ли? И кой има право да го поругава?
Веднага ви отговарям. Оказва се, че точно тези, които чрез Хипократовата клетва, която доброволно и в пълно съзнание са положили, го държат в ръцете си в буквалния смисъл. Дали сме здрави, или болни – лекарите го установяват, проследяват, лекуват, спасяват ни. Или ни загробват. Не хуля лекарското съсловие! Не хуля отдадения на своята професия и на своята кауза медик.
Благодаря на всички онези хора в бели престилки, дето продължават да се борят и за моя собствен живот, и за живота на хиляди други.
НЕ благодаря на лекарите чиновници, които седят удобничко по едни кабинетчета, зад едни бюрца, пред едни папчици и подписват едни документчета, слагат едни печатченца, без изобщо да помислят за последиците. Делото по спасяване на болните в края на краищата си е дело на самите болни. И на техните близки. Около 2,5 милиона са хронично болните в България. Аз съм една от тях. И не се гордея с цифрата. И не се жалвам, че
точно мен е настигнал
захарният диабет
Толкова сладък живот ми се наложи да живея в последните двайсет и кусур години, та просто нямаше как да се разминем с това състояниие. И вероятно затова лекари-чиновници се опитват да балансират, като ни вгорчават живота. Примери много, но днес ще се хвана за последното недоразумение, свързано с презаверяването на рецептурните книжки.
Първо: от аптекарката си научих, че трябва да има такава презаверка. После майка ми провери каква точно е процедурата. Накрая моя близка тръгна по осеяната с пехотни мини пътека от личния ми лекар до здравната каса и обратно, та й се наложи да оцелява в движение. Аз нямам крака просто, не че съм прекалено луксозна да се занимавам с бюрократичните олигофрении. Само че такива като мен, т.е. всички хронично болни, с лопата да ги ринеш.
И ако във вестника не бяха обърнали внимание на гаврата с една трета от народонаселението ни, сигурно нямаше да побеснея толкова. Защото веднага излезе “по тиливизора” някакъв юнак, който осветли драгия зрител, че “Българинът си е такъв, той винаги чака последния момент”. Абе, аланкоолу, ти какъв си, бре, не ли също българин?! Тази акция вървяла от 9 месеца. За тези девет месеца три пъти (нарочно го пиша словом) болните или техните близки волю-неволю са се срещали с джипитата си, най-малкото за да им напишат заветните тримесечни рецепти, бе! Сливи ли са имали в устата тия джипита, та да не предупредят хората, чиято единствена вина е, дето са болни?!
Защо изведнъж се създаде тази истерия, след като е стартирала преди близо година? Моята джипка, така си я наричам умалително и умилително,
през юни не знаеше нищо по въпроса
Или ако е знаела е мълчала, изхождайки от презумпцията, че щом болният е болен, нека му така, длъжен е да си научи чрез врачки, баячки, независими източници или на принципа ЕЖК (една жена каза).
Обаче ако не си презавериш книжката, безплатни лекарства нЕма! И в склада нЕма. Ама щели да удължат срока до септември. А защо не уведомихте хората навреме, бре?!
На същия принцип и досега не си правите труда да обясните как сменихте реда за получаване на безплатните глюкомери и тестленти. Кой подписа новите договори и условия, та сега пациентите се лутат като мухи без глави и уж са на далавера с двойно увеличения брой на лентичките, пък няма откъде да си ги набавят. Здравната каса те праща при джипито, джипито те праща в аптеката, от аптеката те връщат при джипито, то те изритва по посока на касата…
И имате очи да гледате хората от телевизора или зад стъклото на гишето! И имате уста да предъвчете “Ами то за диабетици и инвалиди пациентска такса няма, но ако решите – ей там е кутийката…” От опит го казвам! И всички хронично болни го знаят от собствения си опит. Горчив, та зъбите ти скърцат от скомината на безсилието. С кое от всичките професионални и човешки праваси позволявате да издевателствате над болните?
Над тези същите, които броите като добитък на глави, защото според броя им се формира месечното ви възнаграждение. Възнаграждение за какво, бе? За откровения геноцид, който безхаберно или злоумишлено налагате?
Ей, “хора”, животните не нападат и не изоставят болните от стадото или от другата глутница. Какво си позволявате и кой ви го позволява?! В мътната вода на политическите недомислия кой реши, че може да се изгаври с болните и беззащитните, с децата и родителите ни? В бездънна яма превърнахте здравната система, където и да ровнеш из нея – смърди, та се не трае. Смърди от удобните кабинетчета, от бюрцата ви с папчиците и документчетата и от подписите и печатчетата върху тях!
Чиновничета издевателстват над собствения си народ, обслужвайки лични и чужди интереси. Докато в това време истинските Хипократови наследници стоят с часоове над операционната маса, за да спасят още един живот, работят при нечовешки условия в болнци с ронеща се мазилка и канализация от миналия век, израждат деца, докато смачкват поредната хлебарка, какво се правите, че не знаете, това е истината! Ние, болните, я знаем. И лекарите, които ни спасяват, я знаят.
Какво сте си заровили главите в документи и комисиони като щрауси – от километри се вижда това, дето лъщи в целия ви циничен блясък! Половин България натирихте да се лута по мъките, които предизвикахте, я вървете на… Всъщност какво са виновни майките ви – те сигурно стоят от сутринта на опашка за презаверка на рецептурните си книжки, за глюкомер, за животоспасяващи лекарства и пустосват… държавата. С кои очи ги гледате? С наглите и циничните очи не на лекаря, а на чиновника.Маргарита Петкова
http://www.24chasa.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *