Чисто ли е морето?: МЗ оспорва резултатите от пробите на учените от СУ (ОБЗОР)

Чисто ли е морето?: МЗ оспорва резултатите от пробите на учените от СУ (ОБЗОР)

Здравните власти в влязоха в спор с учени от Софийския университет и организацията „Активни потребители“ дали е чиста морската вода по Южното Черноморие. Вчера те обявиха, че от 11 изследвани ивици 7 са мръсни.

Министерството на здравеопазването не приема за коректни данните и твърди, че най-замърсени са водите на „Попски плаж“ в Царево и на „Южен плаж“ в Приморско, където се влива река Дяволска. От ведомството подчерта, че резултатите били разпространени две седмици по-късно, без да се предоставят протоколи на пробите, взети между 31 юли и 2 август. Става ясно също така, че в Бургаска област не е регистриран взрив от чревни инфекции.

На „Попски плаж“ в Царево летовници почти не се срещат. „Наистина е мръсен – водата и цялата ивица са мръсни“, смята Елеонора Исаева.

Снимка:
bTV

„Питах се дали са отпадни води от канализацията – тези, които изтичат. И вие го виждате. И не можах да си отговоря“, коментира темата и Мариана Гинева.

„Този плаж не се ползва повече от 20 години“, твърди общественикът Стоян Чайков.

Според проучването, замърсени са още „Централен плаж“ на Бургас и „Южен плаж“ в Приморско.
„Тук просто няма какво да се влее отнякъде, за да има някакво замърсяване“, обяснява Николай Иванов,  управител на „Централен плаж“ в Бургас.

„Тримесечната си дъщеря я къпя в морето всеки ден, не виждам никакви опасения“, твърди Жельо Костадинов, ст. Спасител на „Централен плаж“ в Бургас.

Южният плаж на Приморско гъмжи от летовници, които се къпят дори в реката. Според Плумка Илиева (представител на концесионера на плаж „Дяволска река“ и плаж „Приморско-Юг“) няма изливане на фекални води, защото цялата канализация е свързана и отпадните води минават през пречиствателната станция.

„Тук е мръсна водата, защото хотелиерите си пускат вечерта отпадъците“, твърди обаче туристът Петко Костадинов.     

„РЗИ, екоинспекциите и местните власти трябва да тръгнат по следите на това замърсяване. Пречиствателните станции са проектирани така, че цяла година работят много добре, но като дойдат многото хора през юли и август, започват да преливат“, обясни в предаването „Тази сутрин“ Богомил Николов, изп. директор на асоциация „Активни потребители“.

 Учените препоръчват замърсените плажове да бъдат затворени, а източниците на отпадни води – отстранени.    
„Няма никаква причина да бъде затворен плажът. Толкова чисто е морето – дори и преди години не е било толкова чисто. Много отдавна – още преди 8-10 години, всичките фекални води започнаха да са подават към пречиствателната станция“, обяснява Николай Николов от „Туристическа камара“ – Приморско.
 Според бранша проучването е нелегитимно и ще доведе до отлив на туристи. 

„Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон“, се казва в писмено становище на Министерство на здравеопазването.

 Темата в пост коментира и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Евтина сензация, която може да струва скъпо на страната ни! Ако вземете проби 1-2 дни след бури и валежи, в морето ударно навлизат големи маси вода от реките. А ако вземете вода от някое застояло езерце, може да докажете и 400 пъти над нормата“, написа той в социалните мрежи.  

„Пробите са взети както трябва. Изследванията са както трябва. Дори се пазят. Изследванията продължават в това няма съмнение“, обяснява и д-р Сергей Иванов, микробиолог от Софийския университет.

Здравните власти отправиха покана към изследователите за съвместни проби от морето, която те приеха.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *