Чисто ли е морето? Спорът между „Активни потребители“ и РЗИ-Бургас продължава

Чисто ли е морето? Спорът между "Активни потребители" и РЗИ-Бургас продължава - 1

Чисто ли е морето? Спорът между „Активни потребители“ и РЗИ-Бургас продължава

РЗИ-Бургас и Асоциация „Активни потребители” влязоха в спор чисто ли е морето у нас. Проверен беше Попския плаж край Царево.

„Пробите от полевите тестове с морска вода се оцветиха в синьо. Това показва, че има еширихия коли. Нашите резултатите се разминават с тези на РЗИ, защото взимаме по различен начин морска вода. Те взимат проби от прибоя. Ние взимаме от метър дълбочина. Всеки бил на море знае, че в прибоя е пълно с водорасли. . Мислихме, че ще извършим съвместна проверка с МЗ, защото те ни поканиха. Оказа се, че ще проверяваме заедно с РЗИ-Бургас, към които имаме силни резерви”, заяви в ефира на Нова телевизия д-р Сергей Иванов, микробиолог от Асоциация „Активни потребители”.

„Категорично не съм съгласен с твърденията. Виждам остра атака срещу директора на РЗИ-Бургас. Факт е, че Попският плаж не е активен. Тук се снима един формат. Ако има изменения, то някой от участниците щеше да пострада. Г-н Иванов да се извини за подвеждащата информация. Управлението на държавата не е шега работа. Кой ще плати на местните жители за това, че с този скандал част от туристите наистина няма да дойдат. Когато се поднася такава информация, трябва да е добре проверена”, контрира кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

„Според МЗ плажът край Царево 10 години е имал влошени резултати на водата. Имало е години, в които тя изобщо не е ставала за къпане. Никога обаче не е затварян. През последните 2 години започва да има отлични оценки. Мога да ви посоча множество европейски страни, в които в момента има затворени плажове заради замърсяване.У нас продължават да изтичат фекални води, защото местната власт бездейства”, поясни Иванов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *