Чистят вандалски рисунки по знакови сгради в София

Чистят вандалски рисунки по знакови сгради в София

Чистят вандалски рисунки по знакови сгради в София

Петият обект, който бе почистен от вандалски рисунки е фасадата на 28-а детска ясла Фасадата на 28 детска ясла в район „Средец“ беше почистена от драсканици, които скриваха красивата визия на сградата. Това е петият пореден обект от новата програма на общинския съвет за почистване на знакови сгради в София и на жилищни сгради, която бе предложена от председателя на съвета Георги Георгиев.

Той благодари на екипите на Столичния инспекторат и общинското дружество Софекострой ЕАД за работата по изпълнение на програмата и посочи, че връщането на автентичния облик на знакови сгради в столицата ще продължи. „Някои части от центъра са обезобразени от вандалски прояви и затова битката ни не е само за естетиката в градска среда, но и за защита на духа на емблематичните сгради.

Една такава е именно 28-а детска ясла, в която играят 60 прекрасни деца. Навън обаче, вече пораснали деца, са причинили нещо безобразно на тази прекрасна сграда. Това е недопустимо – за самите деца, като идват на ясла, трябва да има приветлива среда, за родителите, за гражданите, сградите в София да изглеждат по такъв начин. За това продължаваме с почистването, така че да можем да приведем в съвременен чист вид.

Освен, че измиваме фасадите, боядисваме ги, полагаме антиграфити покритие, така че при евентуален нов вандализъм – много по-бързо да се почиства“, коментира Георгиев. Председателят на градския парламент изрази надежда усилията да не бъдат напразни и апелира за опазване красивите сгради на София.

По програмата безплатно се почистват части от фасади на жилищни сгради по желание на собствениците. За целта е необходимо решение на етажната собственост и подаване на заявление до Столична община, в което да се посочи какъв да е цветът на замърсената част от фасадата.

От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) алармираха в началото на август, че общините дават стотици хиляди левове годишно за възстановяване на щети след вандалски прояви в страната.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *