Човекът, стадото и неправилната България

Човекът, стадото и неправилната България

Продължавам да съм на мнение, че в нашата държава най-големият проблем са хората. Прости, неуки, някои уж образовани – пък кухи, крадливи, лицемерни, лъжливи, аморални, корупционно предразположени крайни материалисти. Не може да очакваме някаква радикална промяна в държавата – като система от институции и суверенна територия – при положение, че българското общество е нездраво, загърбило божествената си същност и духовните ценности, със сбъркани представи за добро и зло и крайно незаинтересовано от случващото се извън един много тесен кръг от неговото обкръжение.
Обобщено, дори е неправилно в България да се говори за съществуването на каквото и да е гражданско общество. По-скоро тук са налице отделни едно от друго, хомогенни по същина, капсулирани и непродуктивни гнезда. Времево векът може да е 21-ви , но като етап на развитие сме все още в началото на 19 век.
Ние сме една стадна нация, водена от низши страсти и емоции, която изобщо не е наясно по кой път е тръгнала и докъде ще я изведе той.
В България няма елит. Интелигентните хора са мачкани. Телевизиите ни налагат простаците като еталон за успешни, можещи и знаещи модели на подражание. Като по този начин халтурата на всички нива в публичния, семейния и личния живот се възпроизвежда и възпроизвежда…
В никакъв случай не мога да подкрепя тезата, че политиците са единственото зло на България и просперитетът и благоденствието на отделния индивид зависи, едва ли не,само и конкретно от тях. Не е правилно да бъдат натоварвани шепа хора с негативите на цял един народ и винаги да бъде търсена вината извън вътрешния свят на отделния човек.
Крайно време е в България да започнем да гледаме на хората като отделни личности, да бъде изнесено встрани колективното съзнание, и да поставим в центъра на събитията Личността. А не държавата и нейните институции! Защото личностите правят история, а не институциите! Да се обърнем с лице към духовното, като мъдри човеци, победили материалното. Смъртоносно наложително е в тази държава да се започне да се изрича силно и на всеослушание истината, а не тя да бъде потулвана, търсещите я да бъдат заклеймявани като дисиденти, а масата овцеподобни да изпитват панически страх от нея и нейните проводители.Стоян Тончев
Zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *