Чрез Флоров Цветанов ще контролира и митниците. Борбата за надмощие в ГЕРБ между Ц.Ц. и Б.Б. започна

Чрез Флоров Цветанов ще контролира и митниците. Борбата за надмощие в ГЕРБ между Ц.Ц. и Б.Б. започна

Назначаването на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров за изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще бъде мотивирано с необходимостта от борба с корупцията, пише Агенция БГНЕС
Като доказателство за това ще са проведените в последните месеци акции по установяване на злоупотреби в подрездаленията на агенцията във Велико Търново и Плевен. Поставянето на Флоров на привидно ниската ръководна позиция в държавната администрация обаче дава възможност за налагането на пълен контрол върху тежкотоварния трафик, автобусния транспорт и таксиметровия превоз. От години основните фирми в бранша се свързват с приближени до ГЕРБ и ДПС бизнесмени и дори с народн представители.
В ИА „Автомобилна администрация“ работят над 500 служители, като едва 1/3 от тях са контролиращи органи, останалите са заети в администрацията. Агенцията е на пряко подчинение на министъра на транспорта. Дирекция „Автомобилни превози“ лицензира превозвачите на пътници и товари. Дирекция „Пътни превозни средства и водачи“ извършва техническите прегледи на автобусите и камионите, както и следи за правоспособността на шофьорите. Дирекция „Автомобилна инспекция“ извършва контрола по пътищата и издава наказателните актове на водачите.
Срещу служители от всяка от трите ключови дирекции на Изпълнителната агенция има данни за извършвани нарушения като: забавяне на проверки на транспортни и превозвачески фирми или инспекция да бъде извършена само на част от автобусния или тежкотоварния автопарк. В последните години са зачестили случаите, при които чуждестранни граждани лицензират транспортните си средства у нас, заради по-ниската такса, която се дължи на държавата, спрямо тези, които са дължими в други страни-членки на ЕС. Повечето от камионите обаче дори не извършват превози на наша територия. Най-голям е броят на злоупотребите, които извършват служителите, които отговарят за физическия контрол по пътищата на страната. Именно заради тях в последните две години са зачестили сигналите към българските власти от посланиците на съседните на България държави като Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, които предоставяли данни от превозвачи. Дипломати от страни-членки на ЕС също са изказвали недоволство от работата на ИА „Автомобилна администрация“, като сигналите са били от водещи международни спедиторски компании, които имат клонове у нас.Чрез назначаването на новия шеф на общоизвестната като ДАИ институция, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, с когото Станимир Флоров е семеен приятел, ще има възможност за контрол и върху дейността на Агенция „Митници“ по отношение на борбата с контрабандата на акцизни стоки и наркотрафика. От години служители на ДАИ работят в съвместни екипи с митничари и служители на МВР. Така Цветанов ще може да осъществява и контрол върху работата на директора на митниците Ваньо Танов. Противоречията между Цветанов и Танов в предния мандат на ГЕРБ станаха повод за редица публични скандали, сред които и случая „Мишо Бирата“, известен още като „Ало, Ваньо“. Формално, служителите на ДАИ нямат право да извършват физическа проверка на товарите, но могат да спират за техническа проверка превозните средства, особено тези, които не са преминали обстойна проверка от страна на митниците или гранична полиция.
В подкрепа на назначаването на Флоров за началник на „Автомобилна администрация“ се очаква да се обявят и няколко от Асоциациите на превозвачите, които са близки до ГЕРБ.
Два месеца след като Бойко Борисов подаде оставка през 2013 г. срещу Станимир Флоров бе образовано досъдебно производство. Срещу Флоров бяха подадени сигнали за рекет и финансови злоупотреби. Обвинителен акт срещу бившият директор на ГДБОП обаче прокуратурата не е внасяла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *