Шалапатова: Трябва да бъде създадена база данни за жертвите на насилие

Шалапатова: Трябва да бъде създадена база данни за жертвите на насилие  - 1

Шалапатова: Трябва да бъде създадена база данни за жертвите на насилие

Компетенциите за идентифициране на домашно насилие в нашето общество са много ниски. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ във връзка със зачестилите случаи на домашно насилие.

Тя очерта основните мерки, които министерството, което управлява, е предложило на премиера за справяне с агресията и насилието:

„Ние предложихме на премиера да разгърнем една по-широка мрежа от услуги и за възрастни, и за деца, които да са достъпни за всички пострадали. Като в тези услуги нашата цел е да има достъп както до медицинска, така и до юридическа, и до социална психотерапевтична дейност, защото в момента съществуващите услуги или са недостатъчни, или не предоставя цялостна подкрепа. В допълнение на това, предлагаме да се създаде програма за шест екипа от високоспециализирани експерти, които да бъдат на регионално ниво, в шестте региона на планиране в страната, като тези екипи бихме желали, освен да са с много добре подготвени кадри, да бъдат на разположение и да предоставят методическа, експертна, менторска помощ на всички хора, които се занимават с този феномен от здравна, образователна, социална сфера“, заяви тя.

Според нея проблемът с домашното насилие изисква координацията на всички институции: „Проблемът с агресията и насилието във всичките му форми наистина няма как да бъде решение само от едно министерство. Именно затова задачата беше няколко министерства да предложим конкретни мерки“.

„Един от принципите, който прилагаме в кабинета „Денков“, е интегрираният и цялостен подход към проблемите на хората. Не е достатъчно само едно министерство да се ангажира с даден проблем, важно е всички да работим в координация. И всъщност това предизвика този интензитет на работа, на дискусии, на анализ“, каза още министърът.

Шалапатова бе категорична обаче, че в България трябва да бъде създадена база данни за жертвите на насилие и броя на извършителите на тези престъпление. По думите ѝ така може да се направи анализ за това къде са най-много жертвите и насилниците, в кои възрастови групи попадат те, защо те проявяват такова поведение.

Тя открои още един проблем, свързан с формирането на екипите от експерти, които да помагат на жертвите на насилие – липсата на добри условия на работа и качествени възнаграждения.

„Стигаме до един систематичен проблем, а именно – че условията на работа и възнагражденията на експертите въобще в социалната система е под екзистенц-минимума, тъй като досега не се е прилагала политика за грижа за тях. Именно затова още встъпването ми в длъжност аз обявих и в нашата управленска програма е записано като един от приоритетите изработването на една нова, модерна стратегия за човешките ресурси в социалната сфера, така че, когато и да имаме един тежък случай, в който има комбиниране на проблеми на детето, на родителя, на цялото домакинство, на обществото, ние да имаме високоподготвени и компетентни хора, с висока мотивации, които реално да помагат проблемите да бъдат решавани“, обясни тя.

Министърът описа първите два месеца от своето управление като изключително интензивни заради нуждата от анализ на всички мерки, предприемани до момента за подпомагане на хората в нужда

„За мен и за екипа на Министерство на труда и социалната политика тези два месеца бяха интензивни и доста бурни. Те бяха свързани, първо, с един сериозен анализ и преглед на мерките, които Министерството е предприемало до този момент, за посрещането на всички проблеми на хората, започвайки от децата в най-ранна възраст, стигайки до възрастното население, което в България знаем какво качество на живот има“, заяви Шалапатова.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *