Швеция повиши нивото на тревога за тероризъм след горенето на Корана

Швеция повиши нивото на тревога за тероризъм след горенето на Корана

© Reuters

Сузана Трехорнинг – зам.-директор на контраразузнаването, Шарлот фон Есен – ръководител на полицията за сигурност, и Ан-За Хагстрьом – ръководител на Националния център за оценка на риска от тероризъм, на днешната пресконференция в Стокхолм.

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Шведската служба за сигурност SAPO съобщи в четвъртък, че повишава оценката си за нивото на заплаха от тероризъм срещу Швеция до четвърта от 5-степенната скала на фона на нарастващото международно напрежение заради изгарянето на копия на Корана по време на демонстрации в скандинавската държава.“Заплахата срещу Швеция постепенно се промени и заплахата от атаки от изповядващи войнстващ ислямизъм се увеличи през годината“, се казва в изявление на службата за сигурност. SAPO заяви, че Швеция е преминала от възприемане като легитимна цел за терористични атаки към обсъждане като приоритетна цел.Малко преди изявлението местните медии съобщиха новината с обяснение, че преминаването от трета към четвърта степен на опасност означава, че има конкретна заплаха от нападение.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Великобритания и Съединените щати предупредиха своите граждани да не посещават Швеция поради възможни терористични атаки на фона на протести там и в съседна Дания заради изгарянето и повреждането на копия на Корана от антиислямски активисти. Швеция и Дания, едни от най-либералните страни в света, отдавна позволяват остра критика на религиите и свобода на мнението и словото.Но мюсюлманите гледат на оскверняването на Корана – който те смятат за Божието слово, предадено на пророка Мохамед от ангел Гавриил – като на тежко престъпление, достойно за строго наказание. През 2017 г. узбекски имигрант, който се беше заклел във вярност на „Ислямска държава“, прегази с камион пешеходци на оживена улица в Стокхолм, убивайки петима души.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *