Швеция се надява, че Турция ще ратифицира следващия месец кандидатурата й за членство в НАТО

Швеция се надява, че Турция ще ратифицира следващия месец кандидатурата й за членство в НАТО - 1

Швеция се надява, че Турция ще ратифицира следващия месец кандидатурата й за членство в НАТО

Шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом изрази надежда, че Турция ще ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО следващия месец, както беше договорено с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на алианса през юли. Тази информация беше предадена от агенция „Ройтерс“.

Билстрьом посочи, че през лятото не са били получени нови сигнали от Турция по този въпрос и че становището на Турция, че има опасения относно сътрудничеството в областта на сигурността, продължава да остава непроменено.

През миналата година Швеция подаде молба за членство в НАТО в резултат на събитията в Украйна и бързо получи одобрение от повечето членове на алианса. Обаче Турция все още не е ратифицирала шведската кандидатура, изразявайки загриженост по отношение на сигурността.

След натиск и преговори, президентът Ердоган обяви след срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, че ще представи ратификацията на шведската кандидатура за членство в НАТО на турския парламент през октомври, когато той се събира след лятната ваканция. Въпреки това, няма гаранции, че Швеция ще получи одобрение дори в този момент, предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *