ШЕСТ МЕСЕЦА МВР УКРИВА ВЗРИВ НА ГАЗОПРОВОД НА ГРАНИЦАТА – ЗАСТАВА „СТРАНДЖА”! ВИЖТЕ И ДОКЛАДА ДО МВР – ВУЧКОВ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА И МИЗЕРНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА! /ВИДЕО+СНИМКИ/

ШЕСТ МЕСЕЦА МВР УКРИВА ВЗРИВ НА ГАЗОПРОВОД НА ГРАНИЦАТА – ЗАСТАВА „СТРАНДЖА”! ВИЖТЕ И ДОКЛАДА ДО МВР – ВУЧКОВ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА И МИЗЕРНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА! /ВИДЕО+СНИМКИ/

След зловещата катастрофа на южната граница, при която загина един полицай и 14 други бяха ранени, АФЕРА разкри чрез свое разследване, чеМВР БЕЗСКРУПУЛНО Е УКРИЛО ОТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ВЗРИВ НА ГАЗОПРОВОД В БЛИЗОСТ ДО ЗАСТАВА „СТРАНДЖА”.
Злокобният взрив става на 8 МАРТ 2014 ГОДИНА, ОКОЛО 17 ЧАСА.
Само на 100 метра от мястото е имало полицейски наряд. Служителите на МВР са помислили, че започва война.
Снимките, с които разполага ЕДИНСТВЕНО САЙТА „АФЕРА” са от взрива на газопровода. На около 100 – 200 метра от мястото на взрива има полицейски наряд.
Взривът се получава при изпробване на тръби с азот под налягане, като НИКОЙ НЕ Е УВЕДОМЕН ЗА ТОВА!
Чист късмет е, че в този момент от там не е преминавал наряд, бежанци или овчар. Цяло чудо е, че няма жертви.
МВР УМИШЛЕНО НЕ ДАВА ГЛАСНОСТ НА ЗЛОБОКОБНИЯ ВЗРИВ, ЗАЩОТО АКО ИСТИНАТА ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ, ЩЕ ЛЪСНАТ КАКВИ СА УСЛОВИЯТА НА РАБОТА И ЩО ЗА „ОРГАНИЗАЦИЯ” Е ВЪВЕЛО РЪКОВОДСТВОТО НА МВР.
На видеофайловете, С КОИТО РАЗПОЛАГА ЕДИНСТВЕНО САЙТА „АФЕРА”, се вижда една част от взрива, както и с какво се придвижват полицейските служители и при какви условия отиват, там на браздата, като един наряд е в рамките от 12 до 16 часа.
Тези материали са от ГПУ – Болярово към РДГП Елхово. На други места положението е още по – тежко.ВИДЕО ФАЙЛОВЕТЕ ОТ ВЗРИВА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК:https://www.youtube.com/watch?v=XvHg2j8gICAhttps://www.youtube.com/watch?v=hOjJDhcbcVUhttps://www.youtube.com/watch?v=B7qwymaElG8&feature=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=bXyYp_l9d98&feature=youtu.be
АФЕРА разполага и с доклад за състоянието на границата и битовите условия – ДОКЛАД, ОТНОСНО: „Организацията на работа и моментното състояние на материално-битовите условия, при които изпълняват служебните си задължения полицейските служители от структури на МВР, включени в съвместна специализирана полицейска операция по българо-турската граница.”, АДРЕСИРАН ДО МИНИСТЪР ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ, КОЙТО ОБАЧЕ ШЕФОВЕТЕ НА „ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ” ОТКАЗВАТ ДА ПОДПИШАТ!
ВУЧКОВ Е БИЛ БЕЗКРАЙНО НАЯСНО ЗА КАКВО БЕЗУМИЕ ИДЕ РЕЧ НА ГРАНИЦАТА!В АФЕРА се получи и писмо на служител на МВР, чиято анонимност уважаваме и няма да разкрием, тъй като ни е ясно какво може да го последва:
„УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Уважаема Г-жо Томова,
Ще се опитам да бъда кратък, но надявам се и обективен. Вече съм пенсиониран служител на МВР – слава богу, но какво оставяме ние след себе си – КОЛАПС, ОГРОМЕН КОЛАПС.
Най-лошото е, че вместо да се създават условия за работа в МВР г-н Вучков/Цветанов/ търси под Вола – Теле. Тоест, отново нов закон за МВР, отново нови инструкции, нови заповеди в Угода кому, естествено на определената върхушка, взела властта в държавата. Докога, докога, се питаме, ще става това ? Докога ще се гаврят с МВР политическите проститутки на ГЕРБ, БСП, ДПС а сега и Реформатори ???.Докога заради некадърното кадруване и шуробаджанащината ще загиват нелепо служителите и?
Ето някои неща, свързани с така наречената специализирана полицейска операция за опазването на Границата на РБългария:
1. Полицейските служители не са оборудвани за такъв тип наряд, не са минавали специализирано обучение, както минават гранична полиция.
2.Всяка година на полицаите им се пада по 400 лв. за дрехи, а само зимно-бойното струва толкова.Пита се, ами пари за кубинки,чорапи ,тениски,шапки и други – просто няма.
3.От турска страна границата се пази от редовна армия въоръжена с дългоцевно оръжие – автомати.Нашите полицаи пазят с пистолет Макаров производство 50-те години с по 16 бойни и 8 стоп патрона и с това щели сме да спираме Джихадистите, малеее, СМЯХ. Да не говорим за фенери, станции и друго оборудване при извършване на нощен обход на полосата.Такива служебно не се получават.
4.Новоназначените полицейски служители не са ходили казарма / то и няма такава/ – тоест нямат навици и не познават какво е условия при тежък терен, да не говорим колко са зле с оръжията, били дългоцевни или късоцевни.
5.В последно време нарядите от пирамида до пирамида се поставят на разстояние от 3-4 км. един от друг,което само по себе си показва възможността нощно време за обход и качествена охрана.
6. Много важна точка – пътищата по които се разпределят нарядите са под всякаква критика. От турска страна са чакълирани до една степен и подравнени, от нашата са ями,коловози,дупки някой достигащи и дълбочина до 1м пълни с вода,което е довело до нещастния случай с колегите.Само че вместо да се вземат мерки всичко се прикрива. Нека да кажат началниците на Гранична Полиция как излъгаха Министър Йовчев и опитаха да излъжат медиите,че всичко било наред как показаха в началото на полосата едни хубави фургони и палатки, а навътре пълна Мизерия, пълна до ушите.А колко пъти прикривахте взривовете на газопровода за Турция и опитите с некачествени тръби на една прословута фирма, и това на територията на ГПУ Болярово.А само късмета спасяваше полицейските служители от трагедия,която можеше да е по-голяма от случилата се с тази с камиона,нищо, че тръбата минава през самата полоса, през която преминават нарядите.Но, съдба, ще кажат костюмарите, нали приоритети имаме Шенгени – Менгени – Усвояване на Европари – Метани и Мазнения в Европарламента – божеееее, колко сме жалки, ама жалки !!!
7. Министър Вучков/Цветанов/ ако не беше тази трагедия и до ден днешен нямаше да се сети за Границата.Неговият интерес е в посока главния секретар и смяна на закона.Ех, този Цветанов, за това момче затвор няма ли? И излиза по медиите,ама излиза и срам няма да казва колко е невинен. Да, много важен приоритет е Главния секретар и ГДБОП, а онези в локвите и в калта кучета ги яли.
Питаме г-н Вучков/Цветанов/ къде ви е кадровата политика ? Защо досега не са назначени служители в гранична полиция, колкото трябва -500 -1000 човека ? Защо трябва на месец по 2 000 000 лв да се харчат, а не назначите нови служители? Е, да новият закон е с приоритет, както и ГДБОП, нали, точно така, Ма…ка му, преди физкултурник след това Дансаджийче, солташак на Доган, а сега Юристче, а бре, няма ли един нормален служител на МВР да оглави това Министерство, няма ли?
Е, да, то Държавата от Пожарникар се управлява, а какво ли остава за другото !!!!!”ЕТО И ДОКЛАДА, НАПИСАН ДО МИНИСТЪРА НА МВР ВУЧКОВ И КОЙТО ОСТАВА БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ. ВПРОЧЕМ, НЕ! ПОСЛЕДСТВИЕТО Е ЕДИН ТРУП НА ПОЛИЦАЙ, ЛАШКАН КАТО ПРАСЕ В КАМИОН, ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТТА НА МВР!
„ДО
МИНИСТЪРА НА
ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
Г-Н ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ
Д О К Л А Д
ОТНОСНО: Организацията на работа и моментното състояние на материално-битовите условия,
при които изпълняват служебните си задължения полицейските служители от
структури на МВР, включени в съвместна специализирана полицейска операция по
българо-турската граница.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Усложнената социално-икономическа и хуманитарна обстановка в държавите от Северна и Централна Африка, военният конфликт в Сирия, започнал през месец март 2012 г., напрежението между Израел и Палестина, което ескалира през месец ноември 2012 г. и политическите промени след т.н. “Арабска пролет” активизираха потоците от нелегални емигранти към Република България. Най-активна по отношение на незаконната миграция се явява българо-турската граница, граничният контрол на която се осъществява от Регионална дирекция “Гранична полиция” (РДГП) Елхово с нейните звена – Гранично-полицейско управление (ГПУ) Свиленград, ГПУ-Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново. В тази връзка, Главна дирекция “Гранична полиция” (ГДГП) своевременно предприе организационни и охранителни мерки, като насочи основните си усилия към предприемане на адекватни мерки и осъществяване на своевременно противодействие на натиска, като от 01.10.2012 г. стартира изпълнението на многоетапна специализирана полицейска операция (СПО) за противодействие на засиления миграционен натиск, в която участваха само сили и средства на Гранична полиция.
Около една година по-късно, оперативна обстановка по държавната граница с Турция все повече се усложни, като рязко се увеличи броя на незаконно преминаващите чужденци. Предвид това, ГДГП предложи на министъра на вътрешните работи, със своя заповед да разпореди началото (от 08.11.2013 г.) на съвместна СПО с участие на сили и средства от ГДГП, областните дирекции на министерството на вътрешните работи (ОДМВР), Главна дирекция “Охранителна полиция” (ГДОП) (бивша Главна дирекция “Национална полиция”) и дирекция “Управление на собствеността и социални дейности” (ДУССД). В изпълнение на заповед рег. № Iз-2209/06.11.2013 г. на министъра на вътрешните работи, ръководителите на посочените структури, със свои заповеди командироват в зоната за отговорност на РДГП-Елхово на ротационен принцип общо 1164 (хиляда сто шестдесет и четири) служители, от които – 292 служители от ГДГП, 2-ма служители (шофьори на автобуси) от ГДНП, 867 служители от ОДМВР и 3 служители (шофьори на автобуси) от ДУССД. За използване при реализиране на мерките на операцията на РДГП-Елхово са придадени общо 134 бр. транспортни средства, от които – 48 бр. леки автомобили с повишена и нормална проходимост, 3 бр. товарни автомобили ЗИЛ 131 от ГДГП, 2 бр. автобуси от ГДНП, 78 бр. автомобили с повишена проходимост от ОДМВР в страната, 3 бр. автобуси от ДУССД. Допълнително за участие в операцията са командировани 8 бр. служебни животни – патрулни следови кучета с техните водачи.
Придадените на РДГП-Елхово сили и средства за участие в операцията се ротират на всеки 15 дни и се използват за блокиране на оперативните направления с най-висока активност. Предприетите мерки в значителна степен променят оперативната активност и активизират нови направленията в зоните за отговорност на ГПУ-Малко Търново и ГПУ-Средец. В тази връзка са предприети нови мерки и от 28.11.2013 г., със заповед на министъра на вътрешните работи рег. № Iз-2463/29.11.2013 г. в зоната за отговорност на РДГП-Елхово се командироват допълнително още 258 служители от ОДМВР в страната и 19 бр. транспортни средства, от които – 15 бр. автомобили с повишена проходимост и 4 бр. микробуси. Застрашените направления допълнително са усилени и със 175 служители и 9 бр. транспортни средства, от които – 5 бр. автомобили с повишена проходимост и 4 бр. товарни автомобили ЗИЛ 131 от други териториални звена на ГДГП.
Наличните сили и средства, в зависимост от характера на местността и очерталите се оперативни направления, се разпределят в най-активните зони, като се използват за блокиране в линия на видима връзка на леснодостъпните равнинни участъци по държавната граница или за охрана на единствено проходимите направления в силно пресечени и гористи райони.
Предвид установилата се трайно висока оперативна активност, изразяваща се в непрекъснато нарастващ брой на случаите на незаконно преминаване на българо-турската държавна граница от големи групи граждани на трети държави и предвид правната допустимост от гледна точка на действащото българско законодателство, са инициирани действия по изграждане на инженерно възпрепятстващо съоръжение с обща дължина от 30 км, на най-чувствителните участъци по линията на държавната граница в зоната за отговорност на ГПУ-Елхово и ГПУ-Болярово при РДГП-Елхово. Изграждането на съоръжението (от 206 гранична пирамида до 268 гранична пирамида) е заложено в плана за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България за периода м. ноември 2013 г. – м. март 2014 г., одобрен на 06.11.2013 г. от Министерски съвет на Република България. Очакванията са изграденото съоръжение да повиши капацитета на ГДГП за противодействие на нелегалната миграция и да доведе до облекчаване на използвания ресурс от сили и средства и неговото пренасочване за блокиране на други активни райони по границата.
За получаване на изпреварваща информация по отношение подготвящи се незаконни преминавания на държавната граница в най-значителна степен способства използването на вече изградените елементи на Интегрираната система за наблюдение в зоната на отговорност на ГПУ-Свиленград, ГПУ-Елхово и зоната на ГПУ-Болярово.
Напредъкът в изграждането на инженерно-възпрепятстващото съоръжение, а впоследствие и неговото окончателно завършване и въвеждане в охраната на границата (от 15.09.2014 г.) води до рязко намаляване опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно на територията на страната, но същевременно миграционният натиск се премества в други направления, включително и в зоните за отговорност на ГПУ-Ново село и ГПУ-Ивайловград към РДГП-Смолян.
Следва да бъде отблязано, че в зависимост от тендециите за развитието на оперативната обстановка, силата на миграционния натиск и стоящите за решаване задачи пред ГДОП (ГДНП) и ОДМВР, своевременно се предприемаха мерки за актуализиране на охранителните разчети, изразяващи се в поетапно редуциране или въвеждане на нови сили и средства при небходимост, както следва:
– от 09.01.2014 г. отчитайки показателите от влошените метерологични (зимни) условия и значително намаляване броя на лицата преминали незаконно българо-турската граница, беше намален състава на придадените полицейски сили с общо 105 служители: 60 полицаи от състава на ОДМВР и 45 полицаи от ГДГП;
– от 20.02.2014 г. и 21.02.2014 г., във връзка с предприете мерки от ГДОП за справяне с битовата престъпност, поетапно са намалени с още 60 служители командированите от страна на ОДМВР;
– във връзка с активния летен туристически сезон и необходимостта от предприемане на засилени мерки за сигурност както на международните летища, така и в курортните комплекси, са изведени от участие в провежданата съвместна СПО общо 120 служители от ОДМВР и 20 служители от РДГП. От м. октомври 2014 г. е възстановено участието им в провежданата съвместна СПО, като са включении 100 служители от ОДМВР и 24 служители от ГДГП.
Приложените ефективни охранителни мерки по българо-турската граница и подобряващите се метерологични условия (настъпването на пролетно-летния сезон) доведоха до изместване на миграционния натиск към българо-гръцката граница. В тази връзка, от края на м. март и началото на м. април 2014 г. в оперативната зона на провежданата съвместна СПО е включен и стиковият участък от българо-гръцката граница (зона за отговорност на ГПУ-Ново село), като поетапно са въведени общо 40 гранични полицаи, 4 бр. патрулни автомобили с повишена проходимост и мобилна термовизионна система, а част от използваните в ГПУ-Свиленград сили и средства от ОДМВР-Хасково са пренасочени за охрана на застрашените направления.
В хода на осъществяваната специализирана полицейска операция, от месец август, бяха предприети допълнителни мерки за извършване на проверки от служители на МВР (ГДГП, ГДОП и дирекция „Инспекторат”-МВР) по създадената организация и изпълнението на дейности по граничното наблюдение и охраната на държавната граница.
Като резултат в значителна степен беше подобрена организацията по разстановката на полицейските патрули на местността, конкретизиране на изпълняваните задачи, подобряване на бдителността и служебната дисциплина на полицейските служители от състава на излъчваните наряди.
Към настоящият момент общият брой на командированите служители в оперативната зона на СПО е 1 373 (хиляда триста седемдесет и три), като в района на българо-турската граница са командировани 1 270 служители, а на българо-гръцката граница – 103 служители.
Командированите служители от ОДМВР са: 938 (деветстотин тридесет и осем) бр.
Командированите служители от РДГП-ГДГП са: 435 (четиристотин тридесет и пет) бр.
За осигуряване действията на полицейските служители и повишаване мобилността на излъчваните патрули за участие в операцията са включени 143 патрулни автомобили с повишена проходимост.
Командированите сл. автомобили от ОДМВР/ГДОП/ДУССД са: 97 (деветдесет и седем)
Командированите сл. автомобили от ГДГП са: 46 (четиридесет и шест)
Източно-средиземноморският маршрут, част от който е и българо-турската граница продължава да бъде една от основните горещи точки за нелегална миграция към страните от Централна и Западна Европа Маршрутът се използва предимно от мигранти от Близкия Изток, Афганистан и Африка (Сомалия, Еритрея) и Субсахарския регион, преминаващи транзитно през Турция към Гърция и България. В тази връзка миграционния натиск по границите на страната се очаква да запази своята висока активност, както до края на настоящата, така и през следващата година.
Прилаганите дълговременни мерки за използване на служители от ОДМВР и РДГП в страната, суровите условия за носене на службата по държавната граница, съществуващите затруднения в логистичното осигуряване на операцията, полагането на труд над установеното работно време с пъти надвишаващ въведените от закона за МВР норми доведоха до натрупване на значителна умора, демотивация, напрежение и негативизъм от страна на полицейските служители, участващи в провеждащата се СПО.
Все по-често в средствата за масово осведомяване (специални репортажи и предавания на телевизии „BTV“ и „NOVA“), а и в социалната мрежа FACEBOOK се изнася информация и снимков материал, отразяващи лошите материално-битови условия при които изпълняват служебните си задължения държавните служители с полицейски правомощия.
В тази връзка, в ГДОП постъпиха:
– докладна записка (вх. № 18744/13.10.2014 г. по описа на ОДМВР-Търговище и рег. № 363р-998/17.10.2014 г.) от служител, който е бил командирован за участие в провеждащата се СПО в района на РДГП-Елхово и описва липсата на „елементарни условия за носене на службата.. липсата на палатки и каквото и да било оборудване, необходимо за почивка на патрула по време на 15 часов наряд“;
– писмо от директора на ОДМВР-Монтана (рег. № 26493/28.10.2014 г.), адресирано до директора на ГДОП, в което са изложени проблеми, свързани с отношението на ръководния състав на ГПУ-Болярово, спрямо командированите полицейски служители и лошото състояние и техническата изправност на командированата транспортна техника;
– писмо от директора на ОДМВР-Благоевград (№ 244р-8283/21.10.2014 г.), адресирано до директора на ГДОП, с приложена докладна записка № 314р-2458/10.10.2014 г. от командирован полицейски служител, в която са изложени факти и обстоятелства, относно организацията на работа в граничната зона и лошите материално-битови условия.
Аналогични констатации са били докладвани и от експерти от ГДОП, включени в съвместни екипи със служители от ГДГП за осъществяване на контрол и проверка на нарядите по границата.
Предвид настъпилия есенно-зимен сезон, зачестилите оплаквания на полицейски служители и в изпълнение на резолюция на главния секретар на МВР (по писмо на директора на ОДМВР-Монтана рег. № 26493/28.10.2014 г.), ГДОП инициира изготвяне на предложение (рег. № 11937р-7724/24.10.2014 г.) до министъра на вътрешните работи за сформиране на комисия, включваща представители на ГДГП, ГДОП, ГДПБЗН, ДПУБ, ДУССД, ДПНД и Дирекция „Инспекторат“.
В тази връзка, със заповед № 8121з-810/31.10.2014 г. на министъра на вътрешните работи е сформирана комисия от държавни служители, както следва:
РЪКОВОДИТЕЛ: Иво Борисов Захариев – началник отдел „Опазване на обществения ред“ (ООР) в Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение (ДОРКПД) при ГДОП;
ЗАМ.-РЪКОВОДИТЕЛ: Пламен Илиев Димитров – началник отдел „Гранично наблюдение“ в ГДГП.
ЧЛЕНОВЕ:
1. Стефан Вълчев Андреев – началник сектор „Охрана на обекти и видеонаблюдение“ в отдел ООР при ДООРКПД към ГДОП;
2. Емил Николов Колев – началник сектор „Патрулно-постова дейност“ в отдел „ООР“ при ДООРКПД към ГДОП;
3. Бисер Борисов Иванов – полицейски инспектор І ст. в сектор „Охрана на държавната граница“ при ГДГП;
4. Таня Георгиева Янчева – специалист І ст. в сектор „Логистика“ на отдел „Управление на собствеността“ при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН);
5. Катя Борисова Андреева – специалист І ст. в Дирекция „Планиране и управление на бюджета“ (ДПУБ);
6. Бойко Лозанов Лозанов – ВПД началник сектор „Капитално строителство и ремонти“ при Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“ (ДУССД);
7. Др. Олга Атанасова Джурова – звено „Ведомствена служба по трудова медицина“ към ДУССД;
8. Юлиян Атанасов Узунов – държавен инспектор в Дирекция „Инспекторат“ (ДИ);
9. Румен Данчев Радичков – началник сектор „Извънболнична помощ“ към Медицински институт (МИ);
10. Беястин Хайри Ялама – началник група „Охранителна полиция“ (ОП) при РУ на МВР гр. Кубрат към ОДМВР-Разград;
11. Георги Димов Кючуков – началник отдел „ОП“ при ОДМВР-Ямбол;
12. Радослава Емилова Лекова – полицейски инспектор в отдел „ОП“ при ОДМВР-Монтана;
13. Иво Живов Тодоров – полицай в 03 РУ на МВР към ОДМВР-Пловдив, представител на Синдикат на служителите в МВР;
14. Добромир Василев Добрев – разследващ полицай в отдел „Досъдебно производство“ при ОДМВР-Кюстендил, представител на Синдикална федерация на служителите в МВР;
15. Генади Тенев Тенев – разследващ полицай в отдел „Досъдебно производство“ при ОДМВР-Бургас, с месторабота РУ-Средец, представител на Синдикална федерация на служителите в МВР;
16. Мартин Тодоров Бонов – полицай в АЕЦ „Козлодуй към ОДМВР-Враца, представител на Синдикален алианс „Сигурност“ в МВР.
Комисията имаше за задача да извърши цялостен преглед на място в зоната на отговорност на РДГП-Елхово, като за целта да:
1. Извърши проверка на място на материално-битовите условия, при които са настанени командированите служители.
2. Проведе срещи за изслушване на служители, с цел запознаване със съществуващите им проблеми.
3. Извърши преглед на наличната документация в структурите на МВР (ангажирани с участие в СПО) свързана с правилното разходване на финансови средства използвани по време на провеждащата се СПО.
За изпълнение на задачите и с оглед обективност и пълнота при извършването на прегледа, комисията разработи конкретни задачи по направление на дейност, които се поставиха на членовете й.
На 03.11.2014 г. от 09.30 часа в сградата на ГДОП се проведе работна среща, по време на която бяха разпределени и възложени задачи на отделните членове на комисията, за което се изготви протокол (№ 11937р-8876/10.11.2014 г.). На служителите от ОДМВР-Бургас, Враца, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Разград и Ямбол бяха дадени допълнителни указания за начина на извършване на проверката и местата, на които следва да се явят.
В тази връзка, за времето от 03.11.2014 г. до 07.11.2014 г., комисията извърши преглед на място в зоната на отговорност на РДГП-Елхово при ГДГП, като обходи голяма част от граничната бразда, провеждайки разговори с назначените в наряд полицейски служители. Извърши преглед на организационните документи, свързани с наблюдението на държавната граница, организира приемна, с оглед изслушване на полицейските служители за техните проблеми и предложения за подобряване условията и организацията на работа. В хода на дейността, към комисията постъпиха сигнали от различни синдикални организации в МВР и такива, изготвени от полицейски служители, които са командировани за участие в провеждащата се СПО. В същите са изложени множество проблеми, отнасящи се до организацията на работа и условията на труд в РДГП-Елхово. Голяма част от изложените проблеми са констатирани и от комисията, като същите са изложени в констативната част на настоящия доклад.
І. СИЛИ И СРЕДСТВА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА В ЗОНАТА НА ОТГОВОРНОСТ НА РДГП-ЕЛХОВО:
За наблюдение и контрол на държавната граница към РДГП-Елхово са обособени пет гранично-полицейски управления разпределени, както следва:
ГРАНИЧНО-ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ – МАЛКО ТЪРНОВО
Зона за отговорност по линията на държавната граница – 142 139 м. (сухоземна – 31 693 м.; речна – 110 446 м.; дълбочина – 30 км.). Граничното наблюдение се води от четири групи за охрана на държавната граница (ГОДГ), разпределени в зони на отговорност, както следва:
– Първа ГОДГ – Зона за отговорност – 34 678 м. речна граница. Граничното наблюдение се води от 45 щатни служители и 24 командировани служители, разпределени в 4 екипа със смесен режим на работа 12 часа, като смяната се извършва на място. Излъчват се средно по 8 – 9 гранично-полицейски наряди (ГПН). Групата разполага с 5 щатни автомобила, от които 1 неизправен, командировани автомобили – 4, от които 2 неизправни. За граничния контрол са монтирани 12 бр. палатки от които 1 бр. неизползваема.
– Втора ГОДГ – Зона за отговорност – 42 500 м. речна граница. Граничното наблюдение се води от 44 щатни служители и 18 командировани служители, разпределени в 4 екипа със смесен режим на работа 12 часа, като смяната се извършва на място. Излъчват се средно по 5 – 6 ГПН. Групата разполага с 4 щатни автомобила, от които 3 неизправни, командировани автомобили 4 от които 2 неизправни. За граничния контрол е монтирана една палатка.
– Трета ГОДГ – Зона за отговорност – 46 981 м. от които 32 000 м. речна и 14 981 м. сухоземна граница. Граничното наблюдение се води от 61 щатни служители и 139 командировани служители, разпределени в 4 екипа със смесен режим на работа 12 часа, като смяната се извършва на място. Излъчват се средно по 18 – 20 ГПН. Групата разполага със 7 щатни автомобила, от които 5 неизправни, командировани автомобили 5, от които 2 неизправни. За граничния контрол са монтирани 8 бр. палатки.
– Четвърта ГОДГ – Зона за отговорност – 17 980 м. от които 16 388 м. сухоземна и 1592 м. речна граница. Граничното наблюдение се води от 43 щатни служители и 62 командировани служители, разпределени в 4 екипа със смесен режим на работа 12 часа, като смяната се извършва на място. Излъчват се средно по 8 – 10 ГПН. Групата разполага с 5 щатни автомобила, от които 2 неизправни, командировани автомобили 7, от които 5 неизправни. За граничния контрол са монтирани 2 бр. палатки.
– Мобилен гранично-полицейски взвод (МГПВ), със задачи по търсене, откриване, преследване и задържане на лица, незаконно преминали държавната граница. Граничното наблюдение се води от 12 щатни служители и 10 командировани служители, разпределени в 4 екипа със смесен режим на работа 12 часа. Групата разполага с 3 щатни автомобила, от които 1 неизправен, командировани автомобили 1, който е неизправен.
ГРАНИЧНО-ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ – СРЕДЕЦ.
Зона за отговорност по линията на ДГ – 23 796 м. Граничното наблюдение се води от една ГОДГ със състав от 38 щатни служители и 237 командировани служители от ОДМВР и ГДГП. Собствените и преподчинените служители са разпределени в 4 екипа със смесен режим на работа 12 часа, като смяната се извършва на място. В рамките на една смяна се излъчват 12 ГПН. Поради наложителната смяна на място за излъчваните патрули продължителността на работната смяна обикновено продължава около 15 часа. ГОДГ разполага със 7 щатни автомобила, от които 3 неизправни. От ОДМВР са командировани – микробус Фолксваген Крафтър – 3 бр. в изправност; Ланд Ровър – 3 бр., от които 2 бр. са в изправност; автомобил Лада Нива – 17 бр. от които 10 бр. са в изправност, а 7 са повредени. От ГДГП са командировани – ЗИЛ 131 – 4 бр. – 2 бр. в изправност и 2 бр. повредени; високо проходим автомобил Ланд Ровър – 3 бр. в неизправност. От ГДПБЗН са командировани – ЗИЛ 131 – 1 бр. в изправност и МТЛБ -1 бр. в изправност.
За осигуряване на укритие и отопляване на състава на ГПН при неблагоприятни условия и за ползване по време на кратковременния отдих на служителите от нарядите по линията на границата са монтирани 15 бр. палатки, като ГПУ разполага с още 3 бр. за замяна на повредени такива или за монтиране при необходимост от разкриване на нови постове.
Обособен е и МГПВ с 9 щатни служители, работещи на ненормиран работен ден с 8 часов режим на работа. МГПВ разполага с 2 автомобила с повишена проходимост, от които само единият е в движение.
ГРАНИЧНО-ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ – БОЛЯРОВО.
Зона за отговорност по линията на ДГ е 35 240 м. Граничното наблюдение се води от една ГОДГ, в състав от 46 щатни служители и 373 командировани служители, разпределени в 4 екипа със сменен режим на работа 12 часа, като смяната се извършва на място. Всеки екип се състои от 9 щатни служители и 93 командировани служители. Излъчват се средно по 8-10 ГПН “ПП”. ГПУ разполага с 8 изправни автомобила с висока проходимост. Разположени са 53 бр. големи палатки, 11 малки палатки и 6 фургона осигурени с печки.
ГРАНИЧНО-ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ – СВИЛЕНГРАД
Зоната на отговорност на ГПУ-Свиленград, включва обща дължина на границата 52 427 м., от които сухопътна граница с дължина 42 754 м., речна граница по поречието на р. Марица с дължина 3 753 м. и по поречието на р. Тунджа с дължина 5 920 м.
Граничното наблюдение е организирано с общо 191 щатни служители на ГПУ и 88 командировани служители от ОДМВР, разпределени в четири ГОДГ и един мобилен взвод, които отговарят за цялата зона на отговорност, без района на ГКПП “Капитан Андреево”. Служителите са разпределени на 12 часови смени, като в една смяна застъпва цялата ГОДГ в състав около 47 щатни служители и 22 служители командировани от ОДМВР.
В зоната на отговорност на ГПУ са изградени две патрулни бази (ПБ):
– на ПБ “К. Андреево” се извършва инструктаж на ГПН по наблюдение на ДГ в зоната от 309 гр. пирамида до 21 гр. репер по река Марица. На патрулната база са дислоцирани 5 бр. високо проходими автомобили „Ровър” на ГПУ-Свиленград, 2 бр. “Мобилни системи за наблюдение” на ГПУ-Свиленград. Командировани автомобили от ОДМВР-Пазарджик – 2 бр. автомобили “Лада Нива” и от ОДМВР Благоевград – 5 бр. високо проходими автомобили „Ровър”. От ПБ “К. Андреево“ се излъчват съобразно обстановка от 6 – 8 ГПН.
– на ПБ “Щит” се извършва инструктаж на служителите по граничното наблюдение от 309 гр. пирамида до 11 граничен репер по река “Тунджа”. На патрулната база са дислоцирани 6 бр. “Ровър” на ГПУ-Свиленград, 2 бр. МТС, 3 бр. “Лада Нива” от ОДМВР-Добрич, 2 бр. “Лада Нива” от ОДМВР-Пазарджик. От ПБ “Щит” се излъчват от 6 – 8 ГПН.
В участъка от 280 гр. пирамида до 318 гр. пирамида са поставени 11 фургони, които са оборудвани с печки на дърва, маси и столове и още 2 бр. които ще бъдат доставени. В това ГПУ на практика няма недостиг на палатки и фургони за настаняване, както и на автомобилна техника за излъчваните наряди.
ГРАНИЧНО-ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ – ЕЛХОВО
Зоната на отговорност на ГПУ-Елхово е с дължина 30 734 м., от които 25 354 м. сухопътна и 5 380 м. речна граница. Управлението е с щат от 305 държавни служители и ЛРТП. Пряко ангажирани с граничното наблюдение са четири ГОДГ и МГПВ, които към 06.11.2014 г. са окомплектовани, както следва: ГОДГ – по щат общо 120 ДС, от които 6 вакантни; МГПВ – по щат 13 ДС, от които 3 вакантни.
Охраната на ДГ се осъществява от четири ГОДГ, на 12 часов сменен режим на работа. Освен осъществяване на дейностите по граничното наблюдение, ГОДГ са ангажирани и с охраната на вътрешни постове (КПП на РДГП, оръжейни складове, ПНЗЛ на ГПУ).
За съвместната СПО към 06.11.2014 г. са командировани 271 служители и 29 МПС от ОДМВР и 47 служители и 14 МПС от ГДГП.
В ГПУ се командироват също по 4 служители от други РДГП. Същите са разпределени по един във всяка ГОДГ, като осъществяват ежедневен контрол на полицейските наряди и участват пряко в охраната и наблюдението на ДГ.
По линията на ДГ в зоната за отговорност на ГПУ-Елхово са доставени 5 фургона и се очаква доставка на още 4. Има монтирани и оборудвани 7 палатки останали от есенно-зимния период 2013/2014 г. /неамортизирани и годни за употреба/, а от 30.11.2014 г. е в ход монтиране на новоосигурени 16 палатки.
II. ОРГАНИЗАЦИЯ НА ГРАНИЧНОТО НАБЛЮДЕНИЕ В РДГП-ЕЛХОВО.
Способите и организацията за осъществяване наблюдението на държавната граница на Република България е уредено в Инструкция № Iз-1455/31.07.2013 г. на Министерството на вътрешните работи.
Основната служебна дейност, касаеща организацията по провеждането на СПО с командированите полицейски служители и изпълнението на служебните задължения по граничното наблюдение в зоната на отговорност на всяко ГПУ се свежда до:
провеждане на предварителен брифинг;
разпределение на командированите служители в места за подслон;
провеждане на ежедневен инструктаж преди застъпване в наряд;
транспортиране до и от местата за непосредствено изпълнение на задачите от граничния наряд;
непосредствено изпълнение;
контрол на нарядите;
отвод на нарядите.
1. По отношение на провеждането на предварителен брифинг.
Командироването и преподчиняването на полицейските служители от ОДМВР се извършва на период от 15 дни (ротация), за което директорите на ОДМВР издават съответните заповеди. В началото на всяка ротация, в съответното ГПУ се извършва брифинг за запознаване на служителите със спецификата на работата по наблюдението на държавната граница. Същите се запознават с тактическите действия по време на наряд, разпределението им в граничните групи, транспортирането им, инструктажа и отвода на нарядите, както и мястото им за настаняване.
2. По отношение разпределение на командированите служители в местата за подслон.
Настаняването на служителите се извършва по хотели, къщи за гости и частни квартири. При проведените разговори с полицейските служители, не се изрази негативно мнение, относно моментното състояние на материално-битовите условия на местата за настаняване. Въпреки това, комисията провери на случаен принцип един от хотелите (хотел „Панорама”, с. Резово) и установи, че условията за настаняване, отговарят на изискванията за категоризация на местата за подслон.
Констатира се, че основната част от служителите (към момента на проверката – 372 служители), изпълняващи задачи по наблюдение на границата в зоната на отговорност на ГПУ-Болярово са настанени в гр. Елхово. Служителите от всяка смяна, настанени в гр. Елхово, се транспортират от гр. Елхово до гр. Болярово преди началото на смяната, с оглед провеждане на ежедневен инструктаж и застъпване в наряд, а тези от приключилата смяна, след провеждане на отвод, се транспортират обратно до местата за тяхното настаняване в гр. Елхово. Това се налага поради липсата на достатъчно места за настаняване на командированите служители в гр. Болярово.
3. По отношение провеждане на ежедневен инструктаж преди застъпване в наряд.
Инструктажите се провеждат ежедневно преди застъпване в наряд, в сградата на съответното ГПУ, след което служителите се извозват организирано с наличната транспортна техника (автобуси, лек автомобил „Лада Нива”, автомобил „Ленд Ровър – Дифендър”, камион ЗИЛ-131 и Многоцелеви Транспортьор – Лек Брониран (МТЛБ) (МТЛБ се използва само при изключително лоши атмосферни условия) до мястото за непосредствено изпълнение на граничното наблюдение (граничната бразда). Използването на този тип транспортиране е единственото възможно с оглед тежките пътни участъци – почвени и горски пътища в силно пресечена местност, на места със заблатени участъци и дълбоки коловози.
В ГПУ Средец и ГПУ Болярово разстоянията от местата за настаняване (хотели и квартири) до съответните места за инструктаж (ГПУ) са доста отдалечени, което изисква допълнително време за придвижване на полицейските служители. След провеждането на инструктаж, същите се транспортират с горецитираната транспортна техника до местата за непосредствено изпълнение на задачите по наблюдение на държавната граница. Там се извършва смяна на нарядите на място. Така създадената организация за провеждане на инструктаж и отвод на нарядите, като и смяната на място, предполага значителен времеви ресурс, което от своя страна води след себе си до наличие на работни смени от 14 до 16 часа. В тези случаи, освен работните смени, с продължителност, която не е регламентирана в нормативната база на МВР, е на лице и продължителна дневна/нощна ангажираност на полицейския състав, често стигаща до 18 часа.
С цел обективност по отношение организацията на работа и информационната обезпеченост на граничните наряди, която следва да бъде налице по време на провежданите инструктажи, комисията присъства на инструктаж на 05.11.2014 г. в ГПУ-Болярово. По време на инструктажа, служителите бяха запознати с оперативната обстановка и разстановката на силите и средствата за предстоящата смяна. Поставени им бяха задачи, изразяващи се в: блокиране и недопускане на чужди граждани, които незаконно да преминават граничната бразда и спазване на тактическите действия при задържане на нарушители на държавната граница. На всички служители се определи време за отдих от 30 минути в часовия интервал от 00.30 часа до 01.00 часа, като същите следва да използват обособените за това места. Служителите бяха разпределени в наряд по гранични пирамиди. На всеки старши на наряд бе раздадено техническо средство за нощно виждане. На служителите, назначени в наряд на обособените през нощта контролно-пропускателни пунктове бяха предоставени Нарядни дневници. Нарядите, осъществяващи наблюдение на държавната граница в цялата зона на отговорност на РДГП-Елхово не се обезпечават със задължителната служебна документация, разпоредена в подзаконовата нормативна база (инструкции и актове на министъра на вътрешните работи). Същите не разполагат с нарядни дневници, където да се отразяват поставените задачи и изменението в оперативната обстановка. Тази организация, предполага практика за невъзможност, контролиращия да отрази дейността си и налага формализъм и неангажираност по отношение на извършване на непосредствения контрол на нарядите.
При извършения в ГПУ Болярово, преглед на служебната документация задължителна за назначените в наряд ГПН, се установи и липса на Указания за особеностите на маршрута/патрулния участък и поста. Това бе потвърдено и от проведените на място разговори с назначените в наряд служители. Констатира се, че работата на полицейските служители се планира чрез седмични графици за работа, където се планират работни смени с 15 (петнадесет) часова продължителност. По тази констатация на място бяха дадени указания за промяна в планираните на смените.
4. По отношение на непосредствено изпълнение на граничното наблюдение от ГПН.
Комисията извърши обход на по-голямата част от граничната бразда в зоната на отговорност на РДГП-Елхово, като извърши преглед на наличната служебна документация, местата, условията и маршрутите за изпълнение на граничното наблюдение от нарядите.
Установи се, че условията на работната среда са следните:
Нарядите (обикновено “Пеши патрул” и “Автопатрул”) са разпределени по протежение на граничната бразда на разстояние един от друг от 200 м. до 1000 м. Изпълнението на дейността по граничното наблюдение се осъществява чрез извършване на обход (от една гранична пирамида до друга или повече от една) по обособен за тази цел път, успореден на граничната бразда. Ежедневно служителите от “пешите патрули” обхождат маршрута пеша.
В частта на граничната бразда, където е изградено възпрепятстващо инженерно съоръжение, изпълнението на граничното наблюдение е облекчено в значителна степен и същото се осъществява чрез патрулиране с автомобили с повишена проходимост.
Служителите от нарядите са осигурени със зачисленото им въоръжение (служебно оръжие, щурмова палка и белезници). Комуникацията между отделните наряди, както и до ОДЧ на ГПУ се осъществява посредством радиосредства – тип „Тетра”. Констатирано е, че не всички служители разполагат със средства за радиовръзка. Поради тази причина, служителите от нарядите ползват собствените си мобилни телефони (GSM) за осъществяване на комуникация, като в повечето случаи се включва мрежата на турски оператори.
Пътищата, водещи до граничната бразда, както и тези успоредно на нея (на българска територия) са в лошо състояние, на места непроходими пеша, а при използването на високо проходима техника, същата бързо се амортизира и дефектира.
Началото на операцията ГДГП е изисквала съдействието на структури на МО за подобряване на общо 207 км. фронтални и рокадни пътища по държавната граница, но една част от тези пътища вследствие на проливните дъждове и тежките експлоатационни условия отново са във влошено състояние. Повторната заявка към МО за реновиране на нови участъци от почвени и горски пътища в зоните за отговорност на ГПУ Болярово, Средец и Малко Търново е отказана.
Поставените палатки на място, осигуряващи подслон на служителите от нарядите при лоши метеорологични условия са неподходящи. Същите са изключително големи (с приблизителен размер 5/5 метра), отопляват се трудно, тъй като отоплителните средства (печки на дърва), осигурени в последните доставки са с размер – 60 см. височина и 20 см. в диаметър. Същите отоплителни средства са непригодни, тъй като за изчистването им е необходимо наличието на двама служители, и печките да бъдат в изстинало състояние. В някои от палатките липсва маса и стол, с оглед осигуряване на служителя на нормални условия за храна по време на полагащия му се отдих от 30 минути за смяна.
На места има и обособени фургони, които дават по добра защита от променящите се атмосферни условия.
Не на последно място е липсата на мобилни тоалетни-кабини, латексови ръкавици и дезинфектанти, което на практика създава дискомфорт на служителите при осъществяването на своите физиологичните нужди и е предпоставка за евентуалното развитие на заразни заболявания.
Служебните автомобили, предназначени за нарядите по изпълнението на ежедневните им задачи се използват не само за патрулиране, а и за транспортиране на служебни животни (кучета) и транспортиране на задържани лица, нарушили държавната граница. Установено е, че същите от началото на провеждащата се СПО не са дезинфекцирани.
Командированите полицейски служители, изпълняват служебните си задължения по наблюдение на държавната граница с разпореденото униформено облекло, различно за всяка от структурите, по смисъла на Наредба рег. № Iз – 1429/01.06.2011 г. за униформеното облекло, отличителните знаци и принадлежностите, свързани с изпълнението на служебните задължения на държавните служители в Министерството на вътрешните работи. Констатира се, че униформеното облекло, включително и обувки специални (тип „кубинки”) в условията на провеждащата се СПО са подложени на интензивно износване, най-вече за пешия патрул, предвид спецификата на терена.
5. По отношение непосредствения контрол на нарядите.
Непосредствения контрол на нарядите е комплекс от мероприятия, насочени към установяване състоянието и подобряване на служебната дейност, предлагане и реализиране на мерки при констатиране на пропуски и нарушения, с оглед законосъобразното и правилното изпълнение на задачите от ГПН.
В тази връзка, при извършените проверки на ГПН (дислоцирани на граничната бразда), комисията установи, че на постовете си, служителите не разполагат със служебните документи, разписани в инструкцията – докладна записка за резултатите от изпълнението на ГПН; доклад за установен факт и предприети действия; обобщена докладна записка за резултатите от служебната дейност и наряден дневник. Изключение правят назначените в наряд „Контролно-пропускателен пункт” (КПП).
Следва да се отбележи, че при командироването на служителите с полицейски правомощия за участие в операцията е създадена организация за командироване (в зоната на отговорност на РДГП-Елхово при ГДГП) и на инспекторски състав, който по силата на нормативната база има правомощия по осъществяване на контрол и извършване на проверки, отнасящи се до непосредственото изпълнение на дейността на граничните полицейски наряди. Въпреки това е установено, че на същите не се възлагат задачи за контрол на нарядите, а биват назначавани в наряд на пост или в състава на авто-патрул.
Това води до невъзможност, полицейските инспектори да осъществяват контрол и да са в помощ и готовност за съдействие на нарядите в ситуации на лоши метеорологични условия, лоши здравословни състояния и ситуации на застрашеност на живота и здравето им, предвид характера на изпълняваната дейност.
6. По отношение организацията за отвод на нарядите.
Съгласно действащата инструкция за граничното наблюдение, непосредствено след приключване изпълнението на служебните задачи, наряда следва да се явява на отвод пред определеното за това длъжностно лице или оперативен дежурен в ГПУ, а старшите на наряди да изготвят съответните докладни записки за отчет на резултатите от изпълнението на поставените задачи.
7. По отношение отчитането на труда извън установеното работно време.
Така наложената практика на работа (смяна на нарядите на място и провеждане на инструктаж в ГПУ), води до отчитане на значителен обем от отработени часове труд извън установеното работно време за всяка смяна. В РДГП-Елхово е създадена организация, след края на всяка ротация да се изготвят справки, съдържащи данни за отработения брой часове на всеки един служител по отделно. Същите се изпращат на съответните ОДМВР, с оглед отчитането на положения труд сумарно за отчетен период в ОДМВР и РДГП. При настоящата практика е налице форма на изплащане на значителни финансови средства от страна на ОДМВР, които не са предвидени в собствените им бюджети.
Успоредно с това са налице и проблеми, свързани с полагането на труд над установеното работно време от страна на държавните служители, който значително надвишава законоустановената в чл. 187, ал. 7 от ЗМВР годишна норма от 280 часа. Голям процент от служителите, изпълняващи задачи по наблюдение на държавната граница до настоящия момент са изработили между 200 и 600 часа над цитираната норма, поставяйки се в ситуация на полагане на наднормен труд без съответното обезщетение.
8. Проведена среща с командировани полицейски служители.
За придобиване на реална представа, относно настроенията и вижданията на полицейските служители по повод на провеждащата се СПО, на 06.11.2014, във фоайето на хотел “Банята” в град Елхово, комисията организира работна среща (под формата на приемна) с командировани полицейски служители. На същата присъстваха около 60 служители от почиващите смени. В рамките на срещата на всеки командирован служител бе дадена възможност да изрази становище, относно организацията на работа и условията на труд.
Комисията изслуша всички мнения и предложения, в т.ч. и всички проблеми, свързани с настроенията и мотивацията на служителя.
Изложените проблеми от страна на полицейските служители се отнасят до:
– натрупана умора у полицейските служители, предвид обстоятелството, че голяма част от тях са командировани за 9ти, 10ти път на границата;
– наличие на напрежение сред състава и негативизъм спрямо провеждащата се СПО;
– удължаване на смените от 12 часа до 15-16 часа, предвид дългото транспортиране на служителите за ежедневни инструктажи;
– натрупване на допълнителни часове труд над установеното работно време, който не се компенсира/заплаща;
– липса на палатки (на голяма част от постовете) и други места за подслон;
– липса на дърва за огрев;
– липса на униформено облекло;
– липса на ободряващи напитки;
– липса на медицинско обезпечаване;
– значително забавяне на ремонтните дейности на транспортната техника;
– не получаване на допълнителни възнаграждения за специфични дейности;
– наличие на трудност, дори понякога и невъзможност за използване на полагаем годишен отпуск;
– лоша организация по разпределяне на служителите от ОДМВР, разделението им на четири различни смени, което води до обстоятелството служителите от нощна смяна да не могат да почиват пълноценно, предвид това, че голяма част са настанени в стаи с две до три легла.
– липса на свързочни средства и др.
От проведените разговори, комисията установи наличие на демотивация у служителите, натрупана умора и наличие на напрежение в работния микроклимат.
III. ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ.
Към 31.10.2014 г. не са налице неизплатени суми за командировка на служителите командировани по българо-турската граница. Същите се нареждат своевременно в Системата за Електронни Бюджетни Разплащания (СЕБРА) и същия ден се одобряват от служителите от дирекция ПУБ-МВР, с което плащането е извършено.
В структурите на МВР не се заплаща извънреден труд, надвишаващ размера, предвиден в чл.187, ал.7 от ЗМВР, предвид обстоятелството, че няма предвидена законова форма.
С ПМС № 120/20.05.2014 г. за дейности, свързани с изпълнението на инициативите по Плана за изпълнение на допълнителни мерки за повишаване готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границата на Република България, за МВР са одобрени допълнителни разходи в размер на 34 675 000 лв., в т.ч. за БЧК – 300 000 лв. или за МВР разходите са за 34 375 000 лв. Към 31.10.2014 г. са направени разходи за 23 589 557 лв., платените разходи по ПМС № 120 са в размер на 21 970 475 лв. Промяна по бюджета е направена за 19 237 315 лв.
МВР е направило разходи за 4 352 242 лв. без да са предвидени по бюджета и е извършило плащане на разходи за 2 733 160 лв., без да са осигурени допълнителни средства, като плащането е извършено с осигурените бюджетни средства, с което остават не разплатени разходи, за които са били предвидени.
Причина за използването на бюджетни средства, за разплащане на дейности по ПМС № 120 е текста на чл. 4 от същото, където е казано, че промени по бюджета се извършват на базата на отчетените разходи за съответния месец. В МВР промените по бюджета са направени за разходите до 30.09.2014 г. За да бъде усвоен остатъка от одобрените средства, който е в размер на 15 137 687 лв., МВР през месец ноември ще направи корекция по бюджета с данните към 31.10.2014 г., а през месец декември – с данните към 30.11.2014 г. и очакваните разходи за месец декември 2014 г., за да може тези средства Министерство на финансите да ги предостави като лимит за плащане. С предоставянето на средствата за плащане ще се възстановят изразходваните бюджетни средства до 31.10.2014 г. и тези, които изразходваме в момента за плащане на командировки по ПМС № 120. Също така ще се платят и други разходи, направени по постановлението.
IV. ЛОГИСТИЧНО ОСИГУРЯВАНЕ.
От извършения преглед на място (на граничната бразда) и проведените разговори с полицейските служители се откроиха следните аспекти:
1. Палатки, фургони и кабини.
Всички постове по границата следва да бъдат обезпечени с места за отдих на нарядите, оборудвани с отопляеми палатки, фургони или кабини. Един пост се обслужва средно от 2 – 3 дежурни служители, в зависимост от обстановката и поставените задачи. По време на прегледа, комисията констатира, че ГДГП е започнала монтиране на нови 62 палатки на постовете, където липсват и на тези, на които монтираните палатки са амортизирани, като има монтирани и 21 фургона. Заедно с тези палатки на постовете ще бъдат монтирани още 108 палатки. След проведена от ГДГП обществена поръчка до 17.11.2014 г., предстои доставката на 20 броя кабини, с което ще се гарантира обезпечаването на всички постове с места за почивка. От РДГП-Елхово е заявено в ГДГП доставката на допълнително 10 броя палатки за резерв през есенно-зимния сезон. През 2014 г. ГДГП проведе обществена поръчка с предмет: “Осигуряване на мобилни кабини (контейнери) за носене на службата от служители на ГДГП при охрана на инженерното съоръжение и границата”.
В изпълнение на сключения договор на 17.11.2014 г. се извършва доставка на 20 бр. мобилни кабини (контейнери) с размери 3,00х2,00 м., оборудвани с маса и столове, както и мивка с външен резервоар за вода и фотоволтаична система за осигуряване ел.захранване за осветлението. Кабините са комплектовани с дизел агрегати за осигуряване ел.захранване за отоплителни уреди. Кабините са разпределени по ГПУ, съгласно заявката на РДГП Елхово.
2. Печки за твърдо гориво.
Всички нови палатки са оборудвани с малки, неефективни и нефункционални печки тип „циганска любов”. Имайки предвид, че палатките са с размери 5/5 метра, тези печки няма да имат капацитет да осигурят нормална температура при зимни условия.
3. Дърва за огрев.
За отопление на местата за почивка през есенно-зимния сезон са обезпечени за сметка на горските стопанства по места доставката на 5120 куб. м дърва. Задължение е на посочените стопанства да доставят дървата до местоположението на палатките и фургоните, нарязани на 1 метър дължина. При извършване на прегледа, комисията констатира, че са доставени само около 100 куб. метра дърва в района на ГПУ-Болярово. Останалите количества не бяха доставени и служителите, които са на дежурство се принуждават, извън задълженията си по наблюдение на държавната границата, сами да събират в района на обхода дърва за огрев. Нарязването на дървата на по-малки размери, подходящи за ползване в печките, ще се извърши със съдействието на ГДПБЗН. Не е изяснено чие задължение е нацепването на тези парчета дърва. Практически, това се извършва от дежурните служители, с което се нарушава изискването за постоянен обход и наблюдение на граничната бразда.
4. Сметопочистване.
Комисията констатира, че битовите отпадъци се изхвърлят безразборно в близост до обособените места за почивка. От проведените разговори с полицейските служители се установи, че от страна на ГДГП са раздавани чували за събиране на битовите отпадъци само веднъж от започване на СПО и в момента такива липсват.
5. Санитарни възли.
По цялото протежение на границата няма обособени външни тоалетни за полицейските служители. Имайки предвид големия периметър за охрана, броя на постовете разставени по него и настъпващия зимен сезон, на този етап е почти невъзможно да бъдат изградени около 130 външни тоалетни. Не е изяснен типа на тоалетните и финансовите средства необходими за тяхното изпълнение и монтаж. Не е изяснена целесъобразността от тях, имайки предвид, че една тоалетна ще обслужва 4-5 служители за едно денонощие, съпоставено с големия брой тоалетни и финансов ресурс, които трябва да бъдат осигурени.
6. Навеси, заслони.
По протежение на охранявания периметър, комисията констатира изградени от дежурните служители с подръчни средства (клони, шума, найлони) навеси и заслони извън местата за почивка. Същите са изградени, с цел при лоши метеорологични условия (дъжд и сняг) при извършване на обход, служителите да могат да се скрият под тях, като продължават да извършват наблюдение на охранявания периметър.
7. Комуникационни средства.
За осъществяване на връзка с ОДЧ към всяко ГПУ, дежурните екипи се осигуряват с телефонни апарати “Тетра”, които се получават по време на инструктажите преди всяко дежурство. От разговорите, проведени с дежурни служители по границата се установи, че по-голяма част от телефонните апарати са с компрометирани акумулаторни батерии и поради тази причина апаратите изключват по време на дежурство и не може да се осъществи навременна връзка с останалите екипи и ОДЧ.
В тази връзка в плана за изпълнение на допълнителни мерки за повишаване на готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границата на Република България за периода 01.01.2015 г. до 31.12.2015 г., е предвидена доставка на комуникационно оборудване за МВР (в т.ч. и на ТЕТРА радиостанции и батерии) за тях в размер на 5 млн. лева.
8. Пътища.
Пътищата са един от основните фактори, които оказват влияние при провеждането на СПО. За обезпечаване на СПО се ползват пътища от републиканската пътна мрежа и пътища в граничната зона. Транспортирането на служителите, участващи в СПО е разделено условно на два етапа – с автобуси, микробуси от пунктовете за инструктаж в населените места до края на асфалтовия път, където се прекачват на други транспортни средства (ЗИЛ 131, автомобили с висока проходимост, МТЛБ и др.), които ги транспортират до местата за обход по граничната бразда. По протежение на граничната бразда се извършва постоянен обход от автомобилите с висока проходимост, които са на дежурство там.
В редица участъци по цялото протежение на границата, пътищата са трудно проходими, като има участъци, където не може да премине високопроходимата техника. При прегледа комисията констатира, че за цялото протежение на границата е осигурен само един булдозер в района на ГПУ-Болярово, като същия не е обезпечен с допълнителна товаръчна техника и транспорт за доставка на инертни материали за насипване и уплътняване на проблемните участъци.
Неподдържането на пътищата в граничната зона води до два основни негативни фактора:
– често авариране на наличната транспортна техника;
– невъзможност от своевременно реагиране и транспортиране на служителите за осъществяване на превантивни заградителни и други мероприятия по линия на СПО.
9. Възпрепятстващо инженерно съоръжение и интегрираната система за наблюдение на границата.
Като техническо изпълнение по данни от ГДГП възпрепятстващо инженерно съоръжение не е достатъчно защитено и позволява в кратък срок (до няколко минути) да бъде преодоляно от нарушителите на границата.
Системата за наблюдение позволява своевременно да бъдат установявани нарушители, но същата е неефективна при мъгла.
10. Нарядни дневници.
Във връзка с поставени въпроси по отношение обезпечаването на командированите служители по българо-турската граница с „наряден дневник”, чийто образец се отпечатва в „Полиграфическа база” – ДУССД е изискана информация за наличието и възможността за отпечатване на допълнителни количества.
През 2014 г. на основание заявка рег. №53509/05.11.2013 г. от ГДГП са отпечатани 2 000 броя „нарядни дневници”. Същите са получени с квитанция обр. 13 № 470902/23.09.2014 г. от материално отговорно лице на ГДГП.
При осигуряване на допълнителни средства по бюджета на ДУССД до края на 2014 г. ще се предприемат действия за отпечатване на нови количества по заявка от ГДГП.
11. Настаняване на командированите служители.
На проведените разговори с комисията, командированите служители заявиха, че битовите условия в местата, където са настанени са добри. Има подобрение на битовите условия съпоставени с началото на СПО и е увеличен броя на предоставяните квартири в различните населени места. Осигурена е възможност всеки един служител да избира повече от една квартира.
12. Транспортна техника.
За обезпечаване на СПО към 31.10.2014г. е осигурена следната автомобилна техника:
Автомобили – 315 броя (от тях командировани 146), повредени – 104 (от тях командировани 53);
Камиони – 25 броя, неработещи – 5 броя;
МТЛБ – 3 броя, неработещ 1 брой;
Автобуси – 10 броя (от тях командировани от ДУССД 6 броя).
Основен проблем – невъзможност за своевременно отремонтиране на повредената техника.
Фактори – организация на цялостния процес; липса на човешки ресурс; тромава процедура за усвояване на финансови средства.
Създадената организация по отремонтиране на повредената техника не е ефективна поради следните причини:
– несвоевременно осигуряване на резервни части за повредените автомобили – работи се на парче, като се договарят резервни части до 24 000 лв. с ДДС, като след тяхното изчерпване са започва ново договаряне. В периода до приключване на новото договаряне, отново се натрупат повредени автомобили, които чакат за резервни части;
– невъзможност от осигуряване на постоянно отремонтиране на повредената техника в специализирани сервизи – работи се на парче, като се избират сервизи, чрез договаряне за ремонти до 24 000 лв. с ДДС, като след тяхното изчерпване са започва ново договаряне. В периода до приключване на новото договаряне, отново се натрупат повредени автомобили, които чакат за сервиз;
– недостиг на автомонтьори – в РДГП Елхово има назначени 2-ма автомонтьори. ГДГП е създала организация за времето на СПО за всеки ротационен период от 15 дни в РДГП-Елхово да се командироват по един ДСВО -специалист по автотранспорта, който изпълнява задачи по осигуряване на експлоатацията и ремонта на АИТ и подпомага ежедневната дейност на началника на сектора “Логистика” в РДГП-Елхово за разрешаване на възникнали проблеми и въпроси по логистичното осигуряване, по 3-ма ДССО – автомонтьори, за извършване на технически обслужвания и ремонти в РДГП-Елхово и 9 ДССО – водачи на товарни автомобили, с които се извършва транспортиране на дежурните смени от ГПУ до държавната граница. Независимо от това, автомонтьорите са крайно недостатъчни за своевременното отремонтиране на техниката. В деня на проверката в авто-ремонтната работилница в РДГП-Елхово бяха паркирани за ремонт около 50 автомобила, а автомонтьорите бяха само двама. В случая проблемен се явява въпросът с командироване на допълнителния брой монтьори и водачи на товарни автомобили и автобуси, поради крайно ограниченият брой служители с тези квалификации в ГДГП-МВР. За разрешаване на проблема е необходимо разкриване на допълнителни щатни ( или по ДЩР) бройки и назначаване на допълнителен брой автомонтьори и водачи на товарни автомобили в РДГП-Елхово. Налице е и необходимост от оборудване на авторемонтните работилници в структурните звена на РДГП Елхово с техника и инструменти за извършване бърз и качествен ремонт на повредената автомобилна техника.
Съгласно заповед № Iз – 635/20.03.2014 г. на главния секретар на МВР, относно командироване и преподчиняване на сили и средства от ОДМВР, ДУССД, осигурява 5 броя 50 местни автобуси и един автобус до 20 места за транспортиране на служителите от местата за настаняване до съответните ГПУ.
Също така, съгласно писмо рег.№ 61353/18.12.2013 г. през 2014 г. е командирован и предаден в разпореждане на директора на РДГП-Елхово мобилен екип включващ двама автомонтьори, един от тях задължително електромонтьор, а другия автомонтьор по общи ремонти за извършване поддръжка и ремонт на автомобилната техника с придвижване на последваща ротация до края на СПО.
Финансовите средства по линия на автотранспорта са както следва:
– съгласно ПМС 37
по параграф 10-166 Гориво за отопление – 100 000 лв.,
по параграф 10-164 Горива и смазочни материали за транспорта:
дейност 3.1 – 52 978,31 лв.
дейност 5.2 – 45 928,20 лв.
– съгласно ПМС 120
по параграф 10-166 Гориво за отопление – 100 000 лв.,
дейност 6.7 – 137 316,97 лв.
по параграф 10-164 Горива и смазочни материали за транспорта :
дейност 2.1 – 44 682,87 лв.
дейност 2.2 – 8 270,88 лв.
дейност 2.3 – 565 407,00 лв.
по параграф 10-1501 Материали, консумативи и резервни части за транспорта:
дейност 2.2 – 31 135,05 лв.
Към момента за подобряване дейността по използване и ремонтиране на наличната автомобилна техника, участваща по СПО са заложени:
По линия на автотранспорта, в плана за изпълнение на допълнителни мерки за повишаване на готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границата на Република България за периода 01.01.2015 г. до 31.12.2015 г., са заложени следните цели и дейности:
– средства в размер на 7 440 000 лв. от които по 518 000 лв. месечно за гориво и 102 000 лв. за резервни части, консумативи, оборудване и ремонт на МПС. За ремонт на техниката от ДУССД конкретно са заложени 12 000 лв. месечно;
– за осигуряване на гориво, резервни части, консумативи и ремонт за техниката участваща при транспортиране в дните на ротация на служителите участващи в СПО, заложените финансови средства за техниката на ДУССД при ротация са предвидени 3 000 лв. месечно за резервни части, консумативи и ремонт;
– за повишаване ефективността на граничния контрол по българо-турската и българо-гръцката граница, са заложени финансови средства за закупуване на 4 /броя / 50 местни автобуси и 5 /броя/ 20 местни автобуси за извършване на ротации на служители, транспорт на задържани лица от ГДГП до центровете на ДАБ, както и 1 /брой/ автогоривозарядчик за доставка на горива за сградите на СДВНЧ, РЦ Елхово и помещенията за задържани лица в ГПУ, като от тях 2 /броя/ 50 местни автобуси и 2 /броя/ 20 местни автобуси както и 1 /брой/ автогоривозарядчик са за нуждите на Гараж 10 при ДУССД.
Предвидени са и средства за доставка на гориво за отопление в размер на 500 000 лв. за пребиваването на настанените чужденци в СДВНЧ, РЦ Елхово и помещенията за задържани лица в ГПУ.
13. Възможности за доставка на нови високопроходими автомобили за нуждите на СПО през 2015 г.
Към момента поради липса на финансови средства не са заложени в бюджетната прогноза за 2015 г., закупуване на високопроходими автомобили за нуждите на СПО. В плана за изпълнение на допълнителни мерки за повишаване на готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границата на Република България, за периода 01.01.2015 г. до 31.12.2015 г. са заложени финансови средства и за закупуване на четири 50 местни автобуси и пет 20 местни автобуси за извършване на ротации на служители, транспорт на задържани лица от ГДГП до центровете на ДАБ както и 1 брой автогоривозарядчик за доставка на горива за сградите на СДВНЧ, РЦ Елхово и помещенията за задържани лица в ГПУ.
14. Униформено облекло.
Поради недостатъчни финансови средства през 2013 г. и 2014 г., ДУССД няма сключени договори за доставка на униформено облекло и обувки за служителите от ГДГП и ОДМВР, изпълняващи служебните си задължения в униформа. В момента се провеждат процедури за обществени поръчки по реда на ЗОП за доставка на обувки половинки пролетно-есенни и обувки специални зимни и летни, блузи трикотажни с къс ръкав, ризи, ризи-якета и блузи, костюми и шапки специални летни и отличителни знаци. Количествата на артикулите включени в обществените поръчки са съвсем ограничени и крайно недостатъчни.
В резултат на извършени промени по бюджета на ДУССД за 2014 г. осигурените средства за изброените по-горе процедури в момента са отнети, съгласно заповед № 8121б-59/22.10.2014 г. на директора на ДПУБ-МВР.
На служителите носещи униформено облекло не са предоставени заявени от тях униформени вещи на обща стойност 22 600 000 лв. (8 600 000 лв. за периода 2012-2013 г. и 14 000 000 лв. за 2014 г.).
Ежегодно със заповед на министъра на вътрешните работи се определя лимит (сума) за униформено облекло.
През 2014 г. са предоставени за служителите на ОДМВР и ГДГП от вещевите складове в ЦВС-МВР минимални количества униформени облекла и обувки, както следва:
№ по ред
Наименование на артикули Охранителна и пътна полиция бр./чф. Гранична полиция бр./чф.
1. Костюм специален зимен 214 33
2. Костюм специален летен 440 82
3. Канадка /шуба/ всесезонна 56 –
4. Костюм строеви 27 38
5. Панталони летни 63 51
6. Ризи, ризи якета и блузи 400 998
7. Ръкавици кожени 610 –
8. Обувки половинки 263 98
9. Обувки специални зимни 490 100
10. Обувки специални летни 517 167
11. Обувки полуботуши 198 92
15. Възможност за обезпечаване на служителите с лични предпазни средства, извън униформеното облекло през 2015 г.
През 2015 г. не се предвиждат финансови средства за провеждане на процедура за ботуши-гумени. Централна складова база МВР – вещеви склад № 2 разполага със 180 чифта ботуши- гумени, в размер 38, 39 и 40, които може да се предоставят на служителите, които носят тези номера.
В номенклатурата на вещевото осигуряване, като лично вещево доволствие присъства артикул – мушами противодъждовни. В момента не се разполага с наличност от тях. При осигурен финансов ресурс през 2015 г. същите ще бъдат включени като обект на обществена процедура по ЗОП.
16. Ред за получаване на ново униформено облекло при повреждане на такова при изпълнение на служебни задължения.
В тези случаи се съставя протокол образец № 8, съгласно Инструкция № I-125/02.07.2004 г. за отчетността на материалните активи в МВР, изменена и допълнена с Инструкция № I-129 от 2005 г., Инструкция № Iз-305 от 2008 г. и Инструкция № Iз-235 от 2010 г.
На основание утвърдения от ръководителите по чл. 3 (1), т. 2 и 3 от Правилника за устройството и дейността на МВР протокол, се отпуска безвъзмездно ново униформено облекло, а повреденото се връща във вещевото звено.
17. Допълнителни хранителни продукти – през 2013 г. са предприети действия и е издадена заповед рег. № I-2335/20.11.2013 г. на министъра на вътрешните работи, относно осигуряване на допълнителни хранителни продукти на служителите, участващи в СПО.
В тази връзка, от страна на ДУССД-МВР са дадени следните препоръки:
1. По материално битовото обезпечаване.
С приоритет да се продължи работата през 2015 г. по намаляване участието на човешкия фактор по охрана на границата.
Това включва продължаване изграждането на възпрепятстващо инженерно съоръжение, като възпиращ фактор, като се отчетат препоръките на ГДГП от тяхната практика за допълнителната му защита срещу проникване.
Предвижда се въвеждане на допълнително оборудване за регистриране на преодоляване на възпрепятстващото съоръжение като и оборудване на нови стационарни постове за неговото техническо наблюдение, като превантивен елемент по установяване на нарушителите.
Възстановяване на пътищата в граничната зона за подобряване мобилността на автопатрулите, като по този начин ще се намали значително броя на повредите на автомобилната техника. Необходимост от осигуряване на механизирани бригади в комплект булдозер, багер за товарене и насипване с инертни материали и минимум по два самосвала от наличните в МВР за всяко ГПУ, както и командироване на служители за работа с тях. При липса на такава техника в системата на МВР да се предвидят средства за наемане на външна такава.
Да се заявят от ГДГП необходимия брой отоплителни печки за местата за почивка, за подмяна на малките неефективни монтирани печки. При липса на такива в системата на МВР или други ведомства или организации, откъдето могат да се получат безвъзмездно, да се предвидят средства за тяхното закупуване.
Да се подобри организацията по доставката на дърва за огрев.
ГДГП своевременно да изготви предложение за ново ПМС за обезпечаване на дървата за огрев за следващия отоплителен сезон, с цел недопускане на проблемите възникнали при подготовката за този отоплителен сезон.
РДГП-Елхово да създаде организация по осигуряване на чували за битовите отпадъци и почистване на граничната зона от тях.
Служителите от ДКИС към РДГП-Елхово да извършат проверка на състоянието на наличните телефонни апарати „Тетра”. За констатираните неработещи или амортизирани възли или апарати да подадат заявка в ДКИС за тяхното обезпечаване през 2015 г.
ГДГП да заяви в ДУССД необходимия брой образци „наряден дневник” за отпечатване в Полиграфическата база на МВР.
2. Транспортна техника.
Да се сключат рамкови споразумения за доставка на резервни части и ремонт на автомобили в сервизи по отделни позиции марки автомобили за минимум 2 години в рамките на осигурените средства по плана за 2015 г.
Да се разблокира щата на РДГП-Елхово за назначаване на допълнителен брой автомонтьори. До тяхното назначаване да се командироват от страната необходимия брой автомонтьори по предложение на РДГП-Елхово обвързано с осигурените средства за резервни части.
Да бъдат изготвени указания по отношение на приемането и предаването на техниката между водачите, правилната експлоатация от водачите и своевременното уведомяване на началника на автотранспорта за настъпилите повреди от съответните ГПУ.
Да се създаде организация за незабавното придвижване на авариралата техника до авторемонтните работилници.
3. Униформено облекло.
РДГП-Елхово да изготви заявка за получаване от Централна складова база МВР – вещеви склад № 2 на ботуши гумени, които са налични по съответните размери.
Да се осигури финансов ресурс през 2015 г. за доставка униформено облекло за поетапно удовлетворяване на заявките на униформения състав.
Ръководителите на ОДМВР и ГДГП да създадат организация за запознаване на униформения състав с реда за получаване на ново униформено облекло при повреждане на такова при изпълнение на служебни задължения.
МЕДИЦИНСКО ОСИГУРЯВАНЕ.
Със заповед № Iз- 2187/01.11.2013 г. и решение на МС № 216/17.04.2014 г. са ваксинирани 2400 служители с ваксина против Хепатит А от ГДГП и ОДМВР в зоната за отговорност на РДГП-Елхово.
Изпратени са указания за командированите служители по южната граница на Република България за оказване на първа помощ и самопомощ при ухапване от отровни змии, кърлежи и стършели. Препоръчано е, като профилактични мерки да се използват специфични репеленти срещу ухапване от кърлежи и други жилещи насекоми.
В медицинските служби към РДГП-Елхово, ГПУ-Свиленград и ГПУ-Малко Търново има достатъчни количества противозмийски серум за използване при нужда в спешен център или заведение за болнична помощ, каквито са изискванията при прилагането му. Същият се съхранява при спазването на специални температурни условия и се поставя от квалифициран медицински персонал.
Всички служители от ГПУ-Елхово, ГПУ-Свиленград, ГПУ-Малко Търново, ГПУ-Болярово са имунизирани срещу Кримска хеморагична треска и всяка година се правят реимунизации на подлежащия контингент.
Медицинските служби на МИ-МВР в зоната на отговорност на РДГП- Елхово са в състав от трима лекари, един медицински фелдшер и един технически сътрудник.
На територията в зоната за отговорност на РДГП-Елхово оказват специализирана медицинска помощ – МБАЛ-Ямбол, Свиленград, Хасково, Елхово, Бургас и центрове за спешна медицинска помощ – Елхово, Болярово, Малко Търново и Свиленград.
В граничните медицински служби към сектор “Извънболнична помощ”-МИ-МВР от началото на СПО до този момент са прегледани 300 служители в МС-Елхово от командирования контингент, в МС-Свиленград – 41 служители и МС-Малко Търново – 25 служители. В спешните центрове и МБАЛ не е отказвана медицинска помощ на служители.
От проведените анкети със служители в зоната на отговорност по южната граница бяха направени предложения за осигуряване на симптоматични лекарства, превързочни материали и дезинфектанти.
За гарантиране на здравето на полицейските служители, от страна на Медицински Институт на МВР се предложи, следното:
1. Симптоматичните лекарствени средства, дезинфектанти и превързочни материали, осигурени от група медицински служби РДГП-Елхово към сектор “Извънболнична помощ” да бъдат съхранявани в аптечките на автомобилите на Гранична полиция, обслужващи граничните постове.
2. Да бъдат осигурени, според броя на служителите репеленти срещу ухапвания от кърлежи, комари и други жилещи насекоми.
3. Да се осигурят индивидуални дезинфекциращи гелове за ръце с бактерицидно, туберкулоцидно, вирусоцидно (ХИВ) и фунгицидно действие.
4. Да се предложи разкриване на две допълнителни щатни длъжности:
– една за медицински фелдшер – ДССО в МС – ГПУ-Малко Търново;
– една за медицински фелдшер – ЛРТП в МС – РДГП-Елхово.
5. Командированите служители да носят със себе си здравно-осигурителна книжка.
ПСИХОЛОГИЧНА ПОМОЩ.
В хода на работата си, комисията констатира обстоятелства, отнасящи се до натрупана умора у полицейските служители, наличие на напрежение сред състава, негативизъм спрямо провеждащата се СПО и зараждащи се проблеми от семейно естество.
Предвид горното, с писмо № 11937р-8945/11.11.2014 г., комисията предприе действия за привличане на експерти от Институт по Психология – МВР, с оглед предприемане на адекватни мерки за оказване на психологична помощ на полицейските служители, работещи по осъществяването на гранично наблюдение и контрол на държавната граница, в състава на СПО.
В тази връзка се проведе работна среща с директора на Институт по Психология на МВР и експерти от института, в рамките на която се обсъдиха актуалните проблеми и стъпките, които е необходимо да се предприемат в тази посока, а именно:
– служителите, ангажирани по СПО да се запознаят с резултатите от работата на комисията, изводите и препоръките в доклада;
– работа с ръководния състав на ГПУ по посока развитие на управленските умения за оптимизиране процеса на взаимодействие в работните екипи, редуциране на възникналото напрежение и подпомагане адаптирането на командированите служители към непривичните за тях условия и естество на труд. Освен индивидуалната работа, една добра възможност е включването им в обучения по Проект “Новият полицейски лидер“, където тези теми са фокусирани в Модул 2;
– извършване на консултативна работа с психолог по места (в Разпределителен център – Елхово и ОДМВР);
– изготвяне на брошура, насочена към източниците на стрес за семействата на служителите, свързани с честото отсъствие по служба и препоръки за по-ефективното им копиране;
– последващ мониторинг (след период от 3-5 месеца) за анализ на ефекта от взетите мерки. Мониторингът да се осъществи от работна група, в състава на която е удачно да бъде включен и психолог, който да прецени необходимостта от антикризисни психологични интервенции;
– при необходимост да се предприемат антикризисни интервенции или психологична работа за подпомагане овладяването на натрупания травматичен стрес и породената от него демотивация.
VII. ТРУДОВА МЕДИЦИНА.
В процеса на работа на комисията е констатирано, че са налице пропуски отнасящи се до здравословните и безопасни условия на труд. В тази връзка, комисията счита, че е необходимо да се предприемат действия от съответните длъжностни лица по отношение спазване на изискванията на чл. 10, ал.3 от Наредба № РД – 07-2/2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.
В тази връзка са разработени съответните указания от експертите по трудова медицина, отнасящи се до:
– правила за оказване на първа долекарска помощ при работа;
– опис на лекарствените, превързочните средства и други материали за окомплектоване на аптечки или аптечни чанти, съобразно рисковите фактори на работната среда.
инструкция за безопасна работа при експлоатация на МПС.
В структурите на ОДМВР/РДГП следва да се създаде следната организация:
1. Водене на книга за начален инструктаж – провежда се в рамките на 1 ден на лицата, които постъпват на работа. Длъжностното лице, провело началния инструктаж на лицата, издава служебна бележка, съгласно Приложение № 2, която се съхранява в личното досие на работещия;
2. Водене на книга за ежедневен инструктаж – провежда се на работещи, пряко заети в дейности с висок производствен риск от прекия ръководител;
3. Водене на книга за инструктаж на работното място, периодичен и извънреден инструктаж:
Инструктажът на работното място е практическо запознаване на работещите с конкретните изисквания за безопасното изпълнение на трудовата дейност. На работещите, заети в дейности, създаващи опасност за живота и здравето, освен инструктаж на работното място се провежда и обучение по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Инструктажа бива:
периодичен – провежда се не по-рядко от един път на 3 месеца (за работещи с висок производствен риск), и не по-рядко от един път годишно за всички останали работещи. Провежда се от прекия ръководител.
извънреден – провежда се, съгласно чл.16 от Наредбата.
Инструктажите се провеждат от длъжностни лица с подходящо образование по ред и при условия, определени от работодателя, като се отчита характерът на изпълняваната работа, конкретните условия на работното място и съществуващия професионален риск, при които работят служителите. Заповедите за инструктажите се издават от директорите на съответните структури по чл. 37 от ЗМВР.
По отношение на работата с електрически резачки и брадви, работещите, следва да бъдат запознати с инструкциите за безопасна работа с тези инструменти.
ПРОТИВОПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ.
При извършения обход на граничната бразда и направения оглед на местата, където са изградени средствата за подслон (палатки и фургони) се констатира следното:
Предвид атмосферните зимни условия и ниските температури през цялата част от денонощиято, граничните полицейски наряди устройват огньове на всички предвидени места за отдих. Често паленето на огньове се извършва в близост до гористи местности, което е предпоставка за възникване на горски пожари (на българска и чужда територия). Успоредно с това, в палатките, също се палят наличните отоплителни уреди на твърдо гориво (печки), които са разположени на земната повърхност, без да са обезопасени с негорими материали. Голяма част от димните отводи (кюнци) са прогорели и неустойчиви, което би могло да доведе до пожар в палатката и задушаване на полицейските служители.
В тази връзка, комисията проведе работна среща с представител на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Средец, в рамките на която се поставиха проблемите за пожарната безопасност в района на граничната бразда.
Настоящия проблем бе поставен и на вниманието на членовете на комисията, в която е включен и представител на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.
Всички се обединиха около идеята за необходимостта от разработване и прилагане на следните мерки:
провеждане на предварителни инструктажи на полицейските служители и запознаването им с нормативната уредба, регламентираща противопожарните изисквания;
разработване на указания за местата на които да се устройват огньове и мерки за обезопасяването им.
ОБЩИ КОНСТАТАЦИИ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯТА.
В състава на комисията се включиха и представители на синдикални организации в МВР, които на място се запознаха с условията, при които полицейските служители изпълняват задълженията си по гранично наблюдение на държавната граница.
От тяхна страна са изготвени подробни доклади, в които са описани проблемите, констатирани при съвместния преглед на материално-битовите условия на границата, а именно:
1. Униформено облекло – служителите са с един или в най-добрия случай с две униформи (стар и нов образец). При интензивността и спецификата на службата по държавната граница и продължителен период за експлоатация на един чифт униформа, служителите са поставени в условия да не бъдат прегледно изглеждащи с тази униформа.
2. Осветителни средства – служителите ползват малки джобни прожектори в 95% от случаите лично закупени. Този вид са ефективни до толкова колкото в тъмната част на денонощието служителя да може да се ориентира каква е обстановката на няколко метра около него и то в стеснен светлинен лъч и са напълно не ефективни за добра видимост по участъка за охрана и наблюдение на държавната граница. Съгласно изискването на чл. 16 от инструкцията: „Осветителните средства – стационарни и мобилни прожекторни станции и носими осветителни средства, се използват за осигуряване действията на гранично-полицейските наряди през тъмната част на денонощието, за осветяване на участъци от държавната граница…“.
3. Комуникации – липсата комуникации поради радиосянка на много места в района на ГПУ-Малко Търново (и чрез „Тетра“ и на GSM мрежа). Не достатъчна и предоставената свързочна техника.
4. Временни съоръжения за подслон – временните изградени палатки са не достатъчни, част от тях са стари и са започнали да се прокъсват. Голяма част от палатките (особено в зоната на отговорност на ГПУ-Болярово) са поставени ден два преди комисията да посети района. Тези палатки са нови, но в тях липсват елементарните условия – столове и маса.
В голяма част от тях са сложени малки печки с неподходяща конструкция и обем за огрев с дърва, които от една страна са почти невъзможни за обслужване поради конструкцията им и висящите свободно на тях кюнци. От друга страна предполагат постоянно наличие на служител при тях поради малкият им обем и нестабилността им. Част от тях са така поставени (нестабилно, върху дървета или подпрени с такива), че при експлоатацията им е възможно възникването на пожар.
Изградените временни заслони, конструирани от подръчни средства (дървени колове и найлон) са на места, от където има добра видимост върху територия за наблюдение и охрана, както и предоставят възможност на защита на служителите от атмосферните условия като едновременно с това се наблюдава и охранява участъка от държавната граница, като палатките не осигуряват необходимата видимост за това. Служители споделиха, че при необходимост използват точно тези изградени заслони, където от хуманитарна гледна точка държат при лоши атмосферни условия жени и деца при блокиране на групи незаконно преминаващи държавната граница и възможност едновременно с това за наблюдение на участъка от държавната граница. Това не може да бъде извършвано в палатките поради липсата на видимост от тях и риска от пренасяне на зарази от задържаните.
5. Пътища – същите са в лошо състояние, което не даде възможност за посещение на част от районите на групи за охрана на ДГ 1, 2, 3 и 4 на ГПУ-Малко Търново, както и част от участъка на ГПУ-Средец в района на с. Горно Ябълково. Целият този район се характеризира с хълмист пресечен терен и гориста растителност, както и характерните за такъв ландшафт горски почви и терен затрудняващи придвижването.
6. Отпуски – честите командировки водят до натрупване на отпуски. Невъзможност да се ползват по предварителните графици, прекъсване на отпуски. Служителите посочиха това като причина водеща до проблеми в личния им живот и невъзможност за ефективна почивка и възстановяване.
Посочен проблем в тази връзка са честите командировки, което води до изоставане, забавяне и невъзможно ефективно изпълнение на служебните задължения на постоянната месторабота, като това е проблем най-вече на служителите по линия на териториално обслужване (младши полицейски и полицейски инспектори).
7. Отоплителни средства – в 95% от посетените места липсваха дърва за огрев. Получи се уверение, че дървата са осигурени и е въпрос на организация от страна на съответните Държавни горски стопанства за извозването им до места. След което е необходимо да се създаде и да заработи обсъжданата възможност служители от ГДПБЗН да съдействат за нарязването им по места.
8. Извозване и почистване на натрупани отпадъци по ДГ – констатира се, че има натрупани голямо количество трудно разградими отпадъци (пластмасови шишета, кофички от кисело мляко, метални консервени кутии и др.) около палатките.
9. Положен труд над установената норма – в по-голямата си част командированите служители надвишават нормата от 70 (седемдесет) часа на тримесечие и годишния лимит от 280 (двеста и осемдесет) часа. При изпращането им в командировка служителите са близко до тази норма и това поставя в деликатно положение ръководителите, при които са командировани тези служители, създавайки предпоставка от тяхна страна за нарушаване на чл.187, ал.7 от ЗМВР. Към момента не е ясно и как ще бъде компенсирано това надхвърляне на часовете.
10. Не се съблюдава изпълнението на чл. 2, т.7 от Наредба № 8121з-792/29.10.2014 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна за държавните служители на МВР, извършващи дейности, свързани със специфичен характер на труда, и на ободряващи напитки за служителите, полагащи труд през нощта от 22.00 до 06.00 часа, относно своевременното осигуряване и предоставяне на същите.
11. Обслужване на транспортната техника – необходимо е осигуряването на повече монтьори, а при липса на такива, дейността следва да се осъществява от външни сервизи. Необходими са гуми подходящи за зимните условия и терена. Голяма част от гумите на л.а. „Лада Нива“ и „Ровър“ са износени, с напукан каучук и с протектор неподходящ за тези условия.
12. Транспортиране на служители с товарни автомобили – нарушава се нормата на чл.134, ал. 2 от ЗДвП – „В каросерията на товарен автомобил може да се превозват лица, които товарят, разтоварват, съпровождат, приемат или предават превозвания товар, като бъде осигурена тяхната безопасност. Броят им за всеки тон полезен товар е по един човек, но не повече от 8. Тези изисквания не се отнасят до моторните превозни средства на Министерството на отбраната.“ Техническото състояние на автомобилната техника и лошите пътища поставят в сериозен риск здравето и живота на водачите и служителите извозвани с нея. Тези обстоятелства биха поставили под наказателна отговорност водачите на тези автомобили при възникване на инцидент.
13. Настаняване на командированите служители в места за подслон – не бяха констатиран оплаквания във връзка с квартирите. Като проблем по-скоро бе посочено обстоятелството, че в една квартира се настаняват служители от една структура, които се включват в различни смени и това води до проблем.
14. Липсва на аптечки – осигуряване на аптечки (заредени с годни медикаменти) в автомобилите, патрулиращи на държавната граница, за да може при необходимост да се окаже първа помощ, предвид липсата на медицински екипи в близост.
15. Липса на лични предпазни средства (латексови ръкавици и дезинфектанти).
16. Потвърдиха се сигналите, че с едни и същи автомобили се извозват задържаните незаконни емигранти и служителите, което поставя в риск здравето на последните.
17. Формализъм при провеждането на ежедневен инструктаж – същият е проформа, с цел разписването от служителите. Отчетено е липсата на инструктиране и запознаване на командированите от ОДМВР служители, най-вече с тактически действия на място при поява на нарушители на държавната граница (единични или група).
Предложения в тази насока дадоха служителите присъстващи на работната среща в град Елхово. Да не се събират всеки път в ГПУ-Елхово за инструктаж, след като има достатъчно време при пътуването отговорниците да провеждат инструктаж на служителите в движение до пристигането им до държавната граница. Предвид действителните обстоятелства по пътуване до държавната граница, а и продължителността на смените, на ежедневните инструктажи могат да присъстват само отговорниците, служителите да бъдат вземане от няколко сборни пункта в град Елхово, като при пътуването отговорниците предадат необходимата информация на служителите.
18. Дълго пътуване – служителите пътуват до месторабота от доста отдалечени населени места и това е свързано с допълнително време път в едната посока, което при така организираните 12 часови смени води до натрупване на допълнителна умора от неефективна почивка. Де юре непрекъснатата 12 часова почивка е спазена, но дефакто това непрекъснато пътуване – продължаващо вече почти година подлага тези служители на допълнително натоварване, което води до проява на стресогенни фактори, свързани с риск за здравето.
Предвид обстоятелството, че към комисията са включени и представители на ОДМВР и синдикални организации в страната, настоящия доклад в оперативен порядък (по електронен път) бе съгласуван със същите, с оглед недопускане реализирането на допълнителни финансови разходи на МВР за тяхното командироване до град София.
На база гореизложеното, могат да бъдат изведени следните,И З В О Д И:
1. Налице е висока ангажираност на значителен човешки ресурс от други структури на МВР, командирован и преподчинен на ГДГП, което е предпоставка за допълнително натоварване на изпращащите структури и дава отражение в качеството на полицейската дейност по места.
2. С наличната щатна обезпеченост, ГДГП не е в състояние да провежда самостоятелно дейностите по реализиране на специализираната полицейска операция за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с незаконна миграция и трафик на хора на държавната граница на Република България с Република Турция.
3. Така създадената организация за провеждане на инструктаж и отвод на нарядите, смяната на място, голямата отдалеченост на линията на държавната граница, пресечените терени и лошото състояние на пътищата, съчетани и с изискванията на вътрешноведомствената база, предполага разходване значителен времеви ресурс, което от своя страна води след себе си до наличие на работни смени от 14 до 16 часа. В тези случаи, освен работните смени, с продължителност, която не е регламентирана в нормативната база на МВР, е на лице и продължителна дневна/нощна ангажираност на полицейския състав, често стигаща до 18 часа.
4. Налице е липса на служебна документация (разпоредена в нормативната база на МВР), с която следва да бъдат обезпечени граничните полицейски наряди. Наложената практика предполага формализъм и неангажираност на полицейските служители по отношение изпълнение на служебните си задължения в необходимия обем.
5. Пред Министерството на вътрешните работи стои проблем, свързан с полагането на труд над установеното работно време от страна на държавните служители, който значително надвишава законоустановената в чл. 187, ал. 7 от ЗМВР годишна норма от 280 часа. Голям процент от служителите, изпълняващи задачи по наблюдение на държавната граница изработват между 200 и 600 часа над установената норма, поставяйки се в ситуация на полагане на наднормен труд без съответното възмездие. Генерира се голям обем от отработени часове, като се изплащат значителни финансови средства за сметка на бюджетите на ОДМВР.
Наложената практика по полагане на труд извън установеното работно време и невъзможността от излъчване на наряди за опазване на обществения ред в страната, поставя съответните ръководители на структури в положение на съзнателно нарушаване на нормата на чл. 187, ал. 7 от ЗМВР – “Извънредният труд не може да надвишава 280 часа годишно, а за служителите, работещи на смени – и 70 часа на отчетен период”.
6. Лошото състояние на пътищата, наличието на трудно преодолими участъци от изградената пътна инфраструктура, липсата на пътно-строителна техника, бързата амортизация и дефектация на транспортната техника, недостатъчни финансови средства за доставки на вещево доволствие и служебно оборудване, дългосрочните процедури по реда на Закона за обществените поръчки, високата ангажираност на полицейския състав и затруднеността за ползване на платен годишен отпуск са комплекс от фактори, обуславящи реализирането на специализираната полицейска операция в условията на изключителна затрудненост, поставяйки държавните служители в ситуация на стрес и породена демотивираност.
7. В ход са мероприятия, отнасящи се до осигуряване на допълнителни средства за подслон по граничната бразда, както и мероприятия, свързани с доставката на дърва за огрев, което предполага готовност от страна на Регионална дирекция “Гранична полиция” – Елхово при Главна дирекция “Гранична полиция” да изпълни мероприятията по излъчване на гранични полицейски наряди за наблюдение на държавната граница през зимния сезон.
На база изложените констатации и направените изводи, комисията Ви,П Р Е Д Л А Г А:
I. В Министерството на вътрешните работи да бъде сформирана работна група, водена от Главна дирекция „Гранична полиция”, в състава на която бъдат включени и представители на всички структури на МВР, имащи отношение към провеждащата се Специализирана полицейска операция, както и представители на синдикалните организации в МВР, с оглед разработване на план с мероприятия за решаване на изложената проблематика, който да бъде съобразен с реалната обстановка в страната и целесъобразността от прилагане на конкретните мерки.
II. Планът да засегне всички аспекти, отнасящи се до:
1. Щатна обезпеченост на Главна дирекция “Гранична полиция”.
2. Щатна обезпеченост на Медицински Институт на МВР.
3. Подобряване организацията на работа в Граничните полицейски управления при Регионалните дирекции на “Гранична полиция”.
4. Подобряване на състоянието на изградената пътна инфраструктура в района на държавната граница, чрез наличност на пътно-строителна техника.
5. Логистичното обезпечаване.
6. Преглед на складовете на МВР, относно наличието на неизползвани резервни части за транспортна техника, палатки и друго оборудване, което би могло да бъде използвано в хода на провеждащата се специализирана полицейска операция.
7. Полагането на труд над установеното работно време от страна на държавните служители.
8. Организация за получаване на допълнителни възнаграждения за специфични дейности, по реда, определен с акт на министъра на вътрешните работи.
9. Противопожарната безопасност в района на държавната граница.
10. Медицинското обезпечаване.
11. Психологическата помощ.
12. Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.
ПРИЛОЖЕНИЕ: Таблица на командированите държавни служители и служебна транспортна техника от ОДМВР, ГДОП и ДУССД.
РЪКОВОДИТЕЛ
(Иво Захариев)
ЗАМ.-РЪКОВОДИТЕЛ
(Пламен Димитров)
ЧЛЕНОВЕ:
(Стефан Андреев)
(Емил Колев)
(Бисер Иванов)
(Таня Янчева)
(Катя Андреева)
(Бойко Лозанов)
(д-р Олга Джурова)
(Юлиян Узунов)
(д-р Румен Радичков)
(Габриела Шопова)Веселина Томова
Afera.bg
АФЕРА РАЗПОЛАГА И С ПОТРЕСАВАЩИ СНИМКИ И ЗА ТОВА КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС ЗИЛ 131.Последната снимка е на Европейската мрежа, долу в ниското се вижда как е захваната с парче тел, завито на две на три, а струва милиони. Прътовете на мрежата са от желязо, не по – дебело от детско пръстче. Може да се среже с обикновена арматурна ножица:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *