Шефът на разузнаването в Словакия е обвинен за организирана престъпност

Шефът на разузнаването в Словакия е обвинен за организирана престъпност

© Reuters

Повече подробности по случая се очакват след заседанието на Съвета за сигурност, свикано от премиера в петък

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Словашката полиция обвини шефа на разузнаването и други високопоставени служители от сигурността в създаването на престъпна група и заговор за злоупотреба с власт в рамките на дело, което се води само няколко седмици преди предсрочните избори, съобщи „Ройтерс“.

„Следователят повдигна обвинения за престъпление по създаване, формиране и подкрепа на престъпна група, престъпление за злоупотреба с власт и престъпление за възпрепятстване на правосъдието“, заяви шефът на полицията Стефан Хамран на пресконференция в четвъртък.

Полицията идентифицира обвиняемите само с техните първи имена, но Хамран потвърди, че настоящият началник на словашката Информационна служба (SIS) Роман Алак, неговият предшественик Владимир Пчолински и директорът на Националната служба за сигурност Роман Конечни са сред обвиняемите.Словашките гласоподаватели трябва да отидат до урните на 30 септември. Страната се управлява от служебен кабинет, след като предишната управляваща коалиция се разпадна през декември поради вътрешни борби и загуби доверието на парламента. След пропаднал референдум управляващите в Словакия се договориха за предсрочни избори

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Служебният премиер Людовит Одор свика за петък извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на страната за обсъждане на случая, след което се очакват повече подробности по обвиненията.Проучванията на общественото мнение дават предимство на партията „Смер-СД“, ръководена от бившия премиер Роберт Фицо, да спечели изборите през септември.В анкета, проведена от агенция „Ипсос“ през август, популистката „Смер-СД“ получи 19.7%, следвана от либералната „Прогресивна Словакия“ с 16.9%. Партията ХЛАС, основана от друг бивш премиер и някогашен член на „Смер-СД“, Петер Пелегрини, е с 13.3%.Фицо се противопостави на военната помощ за Украйна и призова за дипломатическо решение на войната, водена от Русия от февруари 2022 г., припомня „Ройтерс“.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *