Шефът на „Сиела Норма“: На местните избори ще има места с 4 бюлетини. Най-добрият вариант са машините

Шефът на "Сиела Норма": На местните избори ще има места с 4 бюлетини. Най-добрият вариант са машините  - 1

Шефът на „Сиела Норма“: На местните избори ще има места с 4 бюлетини. Най-добрият вариант са машините

В Изборния кодекс е предвидено машинно гласуване на местни избори. Имаше период, в който не беше предвидено, но когато започнаха първите ни опити с машини, беше предвидено след 2016 г. да се прилагат само машини. След двата експериментални вота през 2014 г. имаше обвързващо гласуване и беше успешно. Това каза изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в студиото на „Денят ON AIR“, коментирайки темата за машинното гласуване за предстоящите избори на 29 октомври.

Според него колкото по-сложни са изборите, толкова повече има смисъл от машините, защото ще бъдат полезни за по-големия обем работа.

„В селата край София, Пловдив и Варна може да се случи да има четири бюлетини. За тези хора най-доброто е да гласуват на машина.
За самия избирател е много по-удобно, да не говорим за СИК, например в село Бистрица“, обясни Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ заяви, че ще бъде много по-лесно с машини, ако това „бъде възложено навреме“.

„Добре е специфицирането на изискванията да се случи този месец. А процедурата по възлагане сигурно ще отнеме още 15 дни. Разумно би било да започнем някакви разговори. Инициативата може да дойде само от ЦИК. Теоретично всичко е възможно, на практика – не. САЩ не са малка държава, въпреки това се доверяват на нашите партньори от „Смартматик“. Те не се хващат да си правят сами софтуер, както и никоя държава не се хваща сама да си прави операционни системи“, подчерта гостът.

По думите му държавата трябва да се занимава с администриране, опазване на националната сигурност, а не с несвойствени дейности.

„45 години експерименти в България би трябвало да са ни стигнали да разберем, че държавата не е годна да произведе каквото и да било качествено, надеждно. По-добре, ако нас не ни харесва, да избере някой друг. Има компании, които произвеждат такъв софтуер“, настоя Тодоров.

Той изтъкна, че е необходимо време и голям екип от тестери, които да проверят всички възможни ситуации.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *