Шолц в Австрия: Берлин подкрепя София и Букурещ по пътя към Шенген

Снимка: БГНЕС

Шолц в Австрия: Берлин подкрепя София и Букурещ по пътя към Шенген

Година и половина след встъпването си в длъжност германският канцлер Олаф Шолц направи първото си двустранно посещение в Австрия.

Шолц беше приет от канцлера на Австрия Карл Нехамер в Залцбург. По време на срещата Нехамер и Шолц разгледаха въпроса за граничния контрол в рамките на Шенгенското пространство и обсъдиха перспективите за присъдениняване на България и Румъния, съобщи изданието „Vienna.at“.

Говорител на ЕК: Убийството на Алексей Петров не бива да се смесва с приемането на България в Шенген

Що се отнася до блокирането от страна на Австрия на присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, Шолц потвърди германската позиция, че Берлин подкрепя София и Букурещ по пътя към Шенген.

От своя страна Нехамер изтъкна факта, че за първи път в рамките на Европейския съюз „невероятно големите предизвикателства“ пред България по отношение на миграцията „заради дългата й външна граница с Турция“ стават все по-актуални.

През септември: Нидерландия и Австрия проверяват дали България изпълнява изискванията за Шенген

Нехамер отбеляза отново политотните проекти между Австрия и двете балкански държави за по-ефективно опазване на границите и оказване на общоевропейска помощ.

„Дълго време България беше оставена сама да защитава много дългата външна граница на ЕС в борбата с нелегалните мигранти, в която загинаха български полицаи“, припомни той, но не посочи никакво предстоящо решение от страна на Австрия по отношение на блокирането.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *