ШПИОНСКИ ИГРИ

ШПИОНСКИ ИГРИ

Интересно се получава тоя сюжет с топразузнавача ген. Кирчо. Осъдиха го на първа инстанция на 10 г. лишаване от свобода. Аз, понеже не съм чувал и не знам в някоя държава да са си осъдили бившия шеф на разузнаването, взех, че се обадих на един приятел, юрист. Да ми обясни за какво точно иде реч.
Човекът ми каза, че генералът е обвинен по ч 203 от НК. Член, по който обвиненията се доказват само и единствено документно. Тъй като става дума за присвояване. Т. е., взел си едни пари и си си купил нещо. Или си ги дал на някой той да си купи нещо. Следователно, очаква се военните прокурори на втора инстанция да изискат от прокурорите на първата инстанция да представят именно такива доказателства. Това означава, че втората инстанция ще върне делото на първата инстанция до изясняване на тая проблематика.
Но, понеже става дума за сложна специфика, всичко това едва ли някога ще свърши по нормалния начин. Още повече, че си говорим за военна прокуратура и военен съд. Където взаимовръзките и влиянията са много по-специални, отколкото в гражданските съдилища.
Ген. Кирчо е преследван съдебно за едни 5 млн. лв. Нищо пари за мандата на службата му. Кинти, дадени за апартаменти и хонорари на агенти. Пари, отчитани по специален режим, без посочване на реални имена на реални хора. Които няма как да бъдат оповестени.
Всичко това навежда на мисълта, че се разиграва поредния театър или фарс, от което нищо няма да произлезе. Е, може и да произлезе и да осъдят ген. Кирчо. С което ще станем за смях пред цялата прогресивна шпионска общност.
Всичко зависи от скоростта на процеса – ако осъдят ген. Кирчо бързо и ефективно, значи това е поръчка и работи в нечия полза. Ако го съдят бавно и полека, значи всичко е постановка.
Питам се за финал: имат ли право военните прокурори да имат достъп до списъците с агентите на разузнаването? И ако имат такъв допуск, каква е гаранцията, че няма да оповестят тая класифицирана информация?Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *