Щетите от огнения ад в Хаваите са за над 5,5 млрд. долара, загиналите се увеличават (ВИДЕО)

"Айнтрахт" почете паметта на загиналите в катастрофа фенове на "Левски"

Щетите от огнения ад в Хаваите са за над 5,5 млрд. долара, загиналите се увеличават (ВИДЕО)

Щетите от огнения ад в Хаваите бяха оценени на над 5,5 млрд. долара. Седмица след опустошителните пожари на остров Мауи, местните жители започнаха да се връщат в градовете. Макар да продължават да бушуват десетки по-малки огнища, към най-засегнатия град се образуваха огромни опашки от коли.

Броят на потвърдените жертви продължава да расте. Официално загиналите са 111, но местните власти смятат, че реалният им брой е двойно по-голям. Издирвателните и спасителните дейности продължават. Джо Байдън и първата дама Джил Байдън ще посетят Хавай в понеделник, за да се запознаят отблизо с последиците от смъртоносните пожари, опустошили курортния град Лахайна. Междувременно властите отговориха на критиките, че не са задействани сирените по време на бедствието.

Опустошенията след пожарите на Хаваите (КАДРИ ОТ ДРОН)

„Сирените се използват предимно при цунами и това е причината почти всички да се намират по крайбрежието. Хората са обучени да търсят по-високи места в случай, че се задейства сирената. Ако бяхме пуснали сирената онази нощ, се опасяваме, че хората щяха да отидат към планинския склон и така щяха да попаднат в огъня“, каза Хърман Андая, шеф на Агенцията за управление на кризите в Хавай.

„Роднини започнаха да се обаждат на пострадалите семейства, които през последните дни са загубили всичко, а техни близки предлагат да купят имотите им за жълти стотинки. Това е толкова обидно. Дори не ни дават малко време, за да скърбим. Отворихме бараки, за да може нуждаещите се да идват и отново да се почувстват като част от една общност”, каза Пауло Кайкона, жител на Мауи.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *